Main Content

Messi vyhrať nemôže, preto FIFA Ronaldovi k Zlatej lopte pomôže

sobota, 23. november 2013 09:58 | Autor: Filip Chudý

Messi vyhrať nemôže, preto FIFA Ronaldovi k Zlatej lopte pomôže
Messi vyhrať nemôže, preto FIFA Ronaldovi k Zlatej lopte pomôže | zdroj: © TASR

Nielen zranenia, ale aj horšia forma Lionela Messiho z ostatného obdobia akoby rozhodli, že vrchní predstavitelia FIFA, ktorí spoluorganizujú anketu spolu s časopisom France Football, sa zrejme rozhodli, že vyhrať musí Ronaldo, aby neboli tento rok opäť na smiech.

Komentár Filipa Chudého

Na začiatok v krátkosti niečo z histórie, aby sa každý hneď dostal do problematiky, lebo väčšina s tým má problém. Zlatú loptu stvoril France Football, ktorý ňou začal od roku 1956 odmeňovať najlepšieho európskeho hráča. V tejto ankete hlasovali novinári. FIFA prišla od roku 1991 s formátom o najlepšieho hráča sveta, pričom hlasovali reprezentační tréneri a kapitáni. Preto sme až do roku 2009 mali občas až dvoch najlepších futbalistov na svete. Ale Zlatá lopta mala stále väčšiu prestíž, zvlášť po svojej globalizácií. Preto FIFA o ňu zabojovala a s France Football sa už o ňu delí od roku 2010.

Zatiaľ jediným víťazom bol doteraz Lionel Messi, ktorý dosiahol hetrik. Kým jeho korunovácia v roku 2010 vyvoláva stále smiech cez slzy, tak v ďalších dvoch rokoch už zbytočné polemiky nevznikli, hoci ani jeho veľký bodový náskok neodrážal skutočnú situáciu. Lebo ak chce niekto Messiho poraziť, tak musí byť výrazne lepší, aby aspoň tesne vyhral.

Subjektívne ankety sú totiž vždy do istej miery neobjektívne. Napríklad, kým ženy by hlasovali za Ronalda, tak muži budú skôr preferovať Messiho, čo je proste holý fakt. A hlasujúcimi v tejto ankete sú reprezentační kapitáni, čiže čisto muži, reprezentační tréneri, ja neviem o žiadnej žene pri kormidle mužskej reprezentácie a novinári. Nuž a v športovej časti siedmej veľmoci veľa žien nenájdete.

Ďalšou stránkou, ktorá naznačuje neobjektívnosť tejto ankety je jej čas. Víťazstvo bude za rok 2013, no hlasy mali byť odovzdané pôvodne už do 15.11., čiže jeden a pol mesiaca ani byť zarátaný nemal. Navyše aj tak takmer všetci hlasujúci si to nechávajú na poslednú chvíľu, čiže ich najviac ovplyvní ostatný mesiac, lebo potom sa už ťažšie spomína, čo bolo predtým. Veď skúste každý sám pre seba si povedať, čo sa stalo v januári? Pritom by tento mesiac mal mať rovnakú váhu ako december, teda pardon, december už asi nikoho z organizátorov nezaujíma.

Ale zaujíma ich to, kto bude víťaz, čo evidentne ovplyvňujú. Od FIFA preferovaný Messi ju teraz vyhrať nemôže, čo si uvedomujú aj tí tam hore. A tak si vybrali Ronalda, ktorý je skutočne v týchto dňoch suverénne najlepší. Minulý piatok mala byť uzávierka hlasovania, čiže organizátori už museli dobre vedieť kto akože vyhral. Lenže medzitým Ronaldo zatienil Ibrahimoviča, Ribery by si bez pomoci rozhodcov na MS nezahral a Messi si už do lopty v tomto roku nekopne.

Preto organizátori po rýchlom spočítaní už odoslaných hlasov minulý piatok, si rýchlo následne spočítali dva a dva. Teraz v stredu, deň po Ronaldovom koncerte vo Švédsku, zrazu rozhodli, že hlasovať sa môže až do budúceho piatka. Dôvodom je vraj to, že nie všetci oprávnení stihli odovzdať svoj hlas, zaujímavé, že v minulosti s tým problémy neboli. A úplnou perličkou je to, že tí čo už svoj hlasovací lístok odovzdali, môžu svoje rozhodnutie zmeniť!

Kam toto všetko smeruje snáď netreba zdôrazňovať. Ukážkovo sa tak ukázalo, že takéto ankety sú neobjektívne, hoci z nich môže vzísť objektívny víťaz. Ešteže sme sa my u nás v redakcií na začiatku roka rozhodli, že Slovákov budeme hodnotiť podľa Sport7.sk indexusvet obsiahneme aspoň na mesačnej báze. Čo by za niečo také vo FIFA teraz dali...?

V diskusií sa vyjadrite, ako vidíte objektivitu Zlatej lopty vy?