Main Content

Svetová elita sa nemení, to iba Slovensko výrazne kleslo!

piatok, 22. november 2013 08:14 | Autor: Filip Chudý

Svetová elita sa nemení, to iba Slovensko výrazne kleslo!
Svetová elita sa nemení, to iba Slovensko výrazne kleslo! | zdroj: © TASR

Už je to definitívne, zoznam všetkých 32 účastníkov MS 2014 je kompletný. Nenachádza sa na ňom Slovensko, čo sme vedeli už dávnejšie. Keď si ho porovnáme so zoznamom a výsledkami z roku 2010, tak pre turnaj je naša neúčasť druhou najväčšou stratou.

Komentár Filipa Chudého

V Brazílii si svoje sily zmeria 32 najlepších reprezentačných tímov. Teda ak by som mal byť úplne presný, tak 32 úplne najlepších to nie je, pretože určité zastúpenie musia mať aj ázijské, stredoamerické a tiež aj africké krajiny. A niektoré z nich nedosahujú úroveň európskych a juhoamerických krajín, ktoré budú sedieť iba pred televízorom.

Celkovo sme nezaznamenali žiadnu výraznú obmenu oproti MS 2010. Pretože až 24 krajín si svoju účasť zopakuje, čo je 75% z celkového počtu. Preto by sa dalo povedať, že za uplynulé štyri roky sa kvalita výrazne nezmenila, teda až na dve výnimky. Bohužiaľ, jednou sme my a druhou Paraguajčania.

Lebo iba tieto dve krajiny, ktoré si zahrali v druhej fáze MS 2010, sa nedokázali do Brazílie dostať. Prečo tam nie sme my, všetci dobre vieme a podobne zle hrali aj naši druhí súperi zo základnej F-skupiny na MS 2010. A pri pohľade na svetový rebríček ešte jedna zaujímavosť z „efka.“ Pretože zo všetkých účastníkom MS 2010 sú na tom horšie už iba Novozélanďania a Severokórejci. Aj to krásne dokumentuje kam sme to až klesli. A teraz neviem, či sa majú Taliani začať obávať, alebo jasať, že nikoho zo svojich hrobárov teraz nestretnú.

A keď sa pozrieme na menoslov účastníkov ešte bližšie, tak zistíme, že vlastne nič nové sa nestalo, akoby sa svetová špička iba vykryštalizovala. Z Afriky postúpili komplet tí istí, Ázia hlási iba jednu zmenu, zóna CONCACAF má k tým istým ešte navyše Kostariku, Južná Amerika nemá spomenutý Paraguaj, ale namiesto neho Kolumbiu a Ekvádor, nuž a Európania hlásia štyri zmeny.

No aj tie nie sú výrazné. Pretože dve balkánske krajiny (Slovinsko, Srbsko) nahradili iné dve z tejto oblasti (Bosna a Hercegovina, Chorvátsko), Dánske kráľovstvo nahradí Belgické kráľovstvo a Slovanov (Slovensko) nahradia iní Slovania (Rusko). Dokonca aj Francúzsku pomohli v baráži opäť rozhodcovia.

Keď sa na to pozrieme takto, tak vlastne zistíme, že vo svete futbalu sa nič výrazne nezmenilo. To len v tom našom sa toho zmenilo až príliš veľa. Z dobre hrajúceho tímu, ktorý ohúril svet, máme iba tých istých hráčov, ktorí sa hľadajú, hoci záblesky geniality stále vidíme. Ak sme si po MS 2010 vraveli, že z úspechu musíme vyťažiť čo najviac, tak dnes vieme, že sme vyťažili iba veľké ... rozpaky, no v tom sme my skutočne majstri sveta...

V diskusií sa vyjadrite, ako sa pozeráte na porovnanie Slovensko-svet za roky 2010-2013?