Main Content

Česká repre vyhrala jackpot! Vrbovi Plzeň odchod neodpustí!

štvrtok, 21. november 2013 12:02 | Autor: Jakub Mihálik

Česká repre vyhrala jackpot! Vrbovi Plzeň odchod neodpustí!
Česká repre vyhrala jackpot! Vrbovi Plzeň odchod neodpustí! | zdroj: © TASR

Novým trénerom českej reprezentácie sa od nového roku stane dosluhujúci tréner Viktorie Plzeň, Pavel Vrba. Humbuk, ktorý sa okolo jeho rozhodnutia spustil, dokazuje, že aj u našich českých bratov je to postavené na hlavu a platí: za dobrotu na žobrotu!

Komentár Jakuba Mihálika

Českej futbalovej reprezentácii sa podarilo to, v čom naši neuspeli pred viac ako rokom. Vtedy sa po rozviazaní zmluvy medzi Vladimírom Weissom a SFZ hľadal na Slovensku vhodný tréner a najviac rezonovalo meno Pavel Vrba. Vrbu Plzeň nepustila a naša reprezentácia pod vedením Grigu a Hippa premárnila väčšiu časť kvalifikácie. Bývalý kouč MŠK Žilina však poučený prístupom Plzne, pri podpise vylepšenej zmluvy zakomponoval klauzulu o jednomesačnej výpovedi, kedykoľvek bude chcieť.

Chce teraz a pred pár dňami skutočne klauzulu využil, keď poslal vedeniu Plzne list, hovoriaci o tom, že ich cesty sa o mesiac rozídu. Česká reprezentácia hľadá nového trénera a je to práve Vrba, kto ju prevezme 1.1.2014.

Všetko by sa javilo košér. Najlepší tréner v strednej Európe už pri x-tom volaní reprezentácie šiel za hlasom srdca, ktorý každému trénerovi napovedá, že reprezentácia je vrchol. Po Vrbovi volal slovenský fanúšik, volá po ňom aj český. To by sme však nemohli žiť v našich končinách, aby v tom niekto problém nenašiel.

Našli ho predstavitelia Plzni. Nepáči sa im, že Vrba odchádza. Komu by sa to aj páčilo, veď odchádza skutočne výborný kouč. Veľkosť a vyspelosť futbalového sveta však spočíva aj v takýchto maličkostiach, ako uznanie doterajšej práce a zaželanie šťastia do tej ďalšej. V Plzni sa však vyspelosť nenosí.

Zabudlo sa, že Vrba niekoľkokrát povedal slovenskej i českej reprezentácii nie a zostal s mužstvom. Zabudlo sa, že z priemerného mužstva Vrba vytesal viacnásobného majstra českej ligy. Zabudlo sa, že provinčná Plzeň dvakrát účinkovala v skupinovej fáze Ligy majstrov a do mesta zavítali Barcelončania, Milánčania, Mníchovčania, či Citizens. Zabudlo sa, že všetko dosiahol Vrba s partiou no-name, či na odpis futbalistov, ktorí väčšinou klubovú pokladnicu nestali takmer nič a naopak, do zahraničia predávalo hráčov za veľké peniaze práve Vrbovo umenie.
 
Holt, za dobrotu na žobrotu, a tak je teraz Vrba v očiach niektorých štvancom.Neurobil pritom nič zlé, len využil zmluvnú možnosť. Jednoducho, v Česku a na Slovensku je jediná možnosť, ako ukončiť trénerovo pôsobenie v klube, vyhadzov zo strany vedenia. Ostatní sú zbehovia a zbabelci.

Plzeň si naďalej môže vyplakávať, no česká reprezentácia si môže gratulovať. Po totálnych zlyhaniach menom Rada a Bílek, prichádza do repre muž na správnom mieste. Pavel Vrba v každom svojom pôsobisku hral futbal, ktorý sa páčil davom a ktorý mal aj úspechy. A presne to český „nároďák“ potrebuje. Tréner s moderným prístupom k hre určite neustúpi z cesty, ktorá spravila ryhu v žilinskom i plzenskom klube. Určite ho čaká náročná úloha, veď každý prechod z klubového futbalu na reprezentačný je náročný. Vrba potrebuje totálne prekopať celý manažment reprezentácie a vylepšiť jej obraz v očiach sklamaných fanúšikov. No ak je v priestore medzi Kyjevom a Berlínom niekto  toho všetkého schopný, tak nosí meno Pavel Vrba. Česi jeho angažovaním vyhrali jackpot. A Plzeň? Plzeň by mala poďakovať za 5 historicky najlepších rokov a spolupracovať s reprezentačným trénerom pre dobro českého futbalu. Tak to robia dospelí a vyspelí.

Odporúčané články