Main Content

Analýzy Ligy majstrov: Dnes tipujeme Žilinu s Marseille a Auxerre s Ajaxom

streda, 3. november 2010 11:09 | Autor: Sport7 sk

Analýzy Ligy majstrov: Dnes tipujeme Žilinu s Marseille a Auxerre s Ajaxom
Analýzy Ligy majstrov: Dnes tipujeme Žilinu s Marseille a Auxerre s Ajaxom | zdroj: SITA

Liga Majstrov prináša v stredu okrem súboja slovenského majstra MŠK Žilina s Olympique Marseille aj niekoľko ďalších zaujímavých stretnutí. Okrem analýzy k zápasu pod Dubňom sme si vybrali aj francúzsko-holandský súboj medzi AJ Auxerre a Ajaxom Amsterdam.

Aj Auxerre – Ajax Amsterdam

Skupina G svojho víťaza už pravdepodobne pozná. Mal by sa ním stať Mourinhov Real Madrid, ktorý je na čele s 9 bodmi a s výborným skóre 5:0. O druhú postupovú priečku do vyraďovacej fázy sa pobije trojica AC Miláno (4b), Ajax Amsterdam (4b) a Aj Auxerre (0b).

Futbalisti holandského vicemajstra veľmi dobre vedia, že ak chcú pomýšľať na Ligu Majstrov aj na jar, musia vo Francúzsku bezpodmienečne bodovať. 

Ajax Amsterdam nie je medzi európskou futbalovou elitou žiadny nováčik.  V rokoch 1971,1972, 1973 a naposledy v roku 1995 sa tešil z prvenstva v Pohári majstrov európskych krajín resp.  dnešnej Ligy Majstrov. Napriek slávnej histórii chýbal Ajax na najvyššej európskej futbalovej scéne dlhých 5 sezón. V tomto ročníku najprv musel v predkolách vyradiť PAOK Solúň a aj ukrajinské Dinamo Kyjev.
Zverenci Martina Jola už v skupinovej fáze najprv na Santiago Bernabeu podľahli domácim Pusinkám 2:0, neskôr uhrali cennú remízu na San Sire s AC Miláno, no a naposledy doma porazili práve AJ Auxerre.

Jednou z najsilnejších zbraní Ajaxu je od sezóny 2007/2008 uruguajský kanonier Luis Suaréz. Suaréz odohral v drese Ajaxu zatiaľ 97 zápasov, v ktorých skóroval až 74 krát a je tak jeden z najpotentnejších hráčov behajúcich po európskych trávnikoch. V minulej sezóne sa v Holandsku stal dokonca kráľom strelcov, keď skóroval 35 krát, čím prekonal v počte gólov aj držiteľa Zlatej kopačky Lionela Messiho. Uruguajčan však doplatil na slabší koeficient holandskej Eredivisie.

Suaréz, ktorý nosí v Ajaxe kapitánsku pásku vsietil rozhodujúci gól proti Auxerre 19. októbra  v Amsterdam Arene, čo z neho robí aj v odvete hlavného adepta na gól.

Naopak francúzsky Auxerre má nôž na krku.  Ten narozdiel od hostí musí na zachovanie postupových šancí vyhrať.

Štadión Stade Abbé-Deschamps neuvidí Ajax po prvýkrát. Ešte v sezóne 2004/2005 tu Ajax v odvete osemfinále pohára Uefa prehral 3:1, keď predtým doma vyhral 1:0. Za Ajax vyrovnávala vtedajšia hviezda Ryan Babel.  Zaujímavosťou je, že za Auxerre v tej dobe hral Teemu Tainio (1997-2005), momentálne hráč Ajaxu.

Auxerre sa môže doma pýšiť skvelou bilanciou proti holandským tímom: 4 víťazstvá, 2 remízy a len jediná prehra zo sezóny 1996/1997 práve proti Ajaxu Amsterdam. Zverenci Jeana Fernandeza naposledy doma dlho vzdorovali aj Realu Madrid, čo len potvrdzuje fakt, že to Ajax nebude mať vo Francúzsku vôbec ľahké.

Na druhej strane má Ajax bilanciu na francúzskej pôde vcelku vyrovnanú : 4 víťazstvá, 1 remíza a 3 prehry. 

Ajax však v tejto sezóne európskych súťaží vonku ešte nevyhral. Najprv  remizoval na pôde PAOK Solúň 3:3, neskôr v Kyjeve 1:1 a v skupinovej fáze prehral s Realom 2:0.

Vzhľadom na skutočnosť, že ani jedno mužstvo si nemôže dovoliť prehrať a že sa tímy poznajú z nedávneho zápasu očakávame vyrovnaný zápas.

MŠK Žilina – Olympique Marseille

Podobne ako u Auxerre visí aj nad Šošonmi damoklov meč. Žilinčania po skvelých predkolách s Litexom Loveč a Spartou Prahou nedokázali v doterajšom priebehu skupinovej fázy získať čo i len bod.  V úvodnom kole sa síce smelo pustili do londýnskej Chelsea, no doplatili na otvorené zadné vrátka. Neskôr si z Lužník odniesli ,,trojku“ a naposledy proti svojmu stredajšiemu súperovi Marseille utŕžili tesnú jednogólovú prehru. Možno však povedať, že hra Hapalových hráčov má kvalitatívne stúpajúcu tendenciu. Práve vo Francúzsku podali Žilinčania svoj najlepší výkon v skupinovej fáze. Vyjadrenia domácich hráčov o prvých bodoch sú preto zdravo sebavedomé.

Zatiaľ čo v Lige Majstrov Žilina nebodovala, v Corgoň lige nespoznala v 14 kolách premožiteľa. Naposledy v piatok len remizovala doma s Banskou Bystricou 3:3, keď sa hattrickom blysol Tomáš Oravec.

Na druhej strane si  žilinský súper cez víkend do lopty nekopol. Zápas Olympique proti Stade Rennes bol pre zlé poveternostné podmienky preložený.

Pozitívnou správou je, že domáci nastúpia v stredu takmer v plnej sile. Dvojica maródov Mário Pečalka a Babatounde Bello je už v poriadku, avšak svalové zranenie si na tréningu privodil krajný obranca Patrik Mráz.

Marseille bude pre zranenie chýbať štítový stredopoliar Édouard Cissé.

Obrovská túžba domácich prvýkrát bodovať, útočný herný prejav, vypredaný štadión, nerozohranosť hostí a ich momentálna slabšia forma sú dôvodmi prečo veriť v stredu večer MŠK natoľko, že Pod Dubňom neprehrá.