Main Content

Slávna „Class of 92“ už aj vo filmovom spracovaní

piatok, 15. november 2013 14:58 | Autor: Silvia Petrašková

Slávna „Class of 92“ už aj vo filmovom spracovaní
Slávna „Class of 92“ už aj vo filmovom spracovaní | zdroj: © TASR

Či už ste alebo nie ste fanúšikom Manchestru United, pozvánku k sledovaniu prvého dokumentárneho filmu, ktorý zachytáva najslávnejšiu éru tohto anglického futbalového klubu, by ste určite nemali odmietnuť. Celosvetovo známa „trieda z roku 1992“ sa dostáva na filmové plátna.

Hlavnými protagonistami filmového dokumentu je práve šesť najslávnejších hráčov vtedajšej doby Ryan Giggs, Nicky Butt, David Beckham, Paul Scholes, Gary a Phill Nevillovci. Film z produkcie Universal Pictures, ktorého režisérom je Gabe Turner datuje neuveriteľnú cestu budovania mladého tímu Manchestru United, ktorý to v roku 1999 dotiahol až na európsky futbalový trón.

Film zachytáva sedem úžasných rokov (1992-1999), počas ktorých sa v slávnom anglickom klube začal budovať tím, ktorý inšpiroval dnešnú generáciu. S natáčaním sa začalo v lete tohto roku. Svoje miesto si v ňom okrem hlavných postávam našli aj také slávne osobnosti ako futbalista Eric Cantona, Zinedine Zidane, tréner niekdajšieho dorasteneckého tímu z roku 1992 Eric Harrison, známy spevák zo skupiny Stone Roses Gary „Mani“ Mounfield, režisér Danny Boyle, či britský premiér Tony Blair. Najväčšej persóne vtedajších čias, bývalému trénerovi Manchestru United Sirovi Alexovi Fergusonovi, sa žiaľ možnosť účinkovania v tomto filme nenaskytla. Počas obdobia letného natáčania sa totiž škótsky tréner lúčil so svojou profesionálnou trénerskou kariérou.

Režisér Gabe Turner má z natáčania filmu len tie najlepšie spomienky. Pokora ktorou spomínaní hráči Manchestru United aj napriek toľkej získanej slávne a futbalovému úspechu oplývali, ho však fascinovala najviac. Ako správny režisér nezabudol divákovi spomenúť ani zaujímavé historky počas filmového natáčania, medzi ktoré určite patril aj neustály úsmev Davida Beckhama na jeho tvári. Ten si natáčanie filmového dokumentu vyslovene užíval a to až natoľko, že režiséra nezabudol po ťažko odrobenej práci zakaždým pozvať na pohár dobrého vychladeného piva.

Film Class of 92 sa do vybraných kín dostane už prvého decembra tohto roku a k dispozícií na DVD bude pre fanúšikov dostupný o deň neskôr.

Povedali o filme:

Giggs: „Bol som veľmi rád, že sa mi prostredníctvom tohto filmu naskytla možnosť zaspomínať si na všetky tieto krásne udalosti. Dúfam, že tento film bude tou najlepšou možnosťou ukázať fanúšikovi pravú skutočnosť nielen hráčskeho vzťahu medzi nami, ale najmä skutočného priateľstva.“

P. Neville: „Tento film nás všetkých opäť futbalovo spojil. Prostredníctvom neho sme si znovu zaspomínali na našu slávnu minulosť. Som naozaj veľmi rád, že sa film konečne dokončil.“

Beckham: „Čas strávený s týmito hráčmi bol ten najkrajší v mojej profesionálnej kariére. Do Manchestru sme síce ako mladí hráči prišli z rôzneho prostredia, no aj napriek tomu sme tu vyrastali ako jedna veľká rodina s jediným cieľom, byť úspešní. Je skvelé, že nám tento film ponúkol znovu možnosť otvorene rozprávať o tomto krásnom období.“