Main Content

Začnime v Poľsku ďalšiu „snehovú metelicu“ nášho futbalu

piatok, 15. november 2013 10:31 | Autor: Filip Chudý

Začnime v Poľsku ďalšiu „snehovú metelicu“ nášho futbalu
Začnime v Poľsku ďalšiu „snehovú metelicu“ nášho futbalu | zdroj: © TASR

Slovenská reprezentácia začína po ďalšej neúspešnej kvalifikácií novú cestu. Všetci veríme, že jej koniec bude v roku 2016 na francúzskych štadiónoch. Cesta je to síce dlhá a cieľ v nedohľadne, ale v Poľsku sme raz už niečo dokončili a teraz môžeme pre zmenu niečo začať.

Komentár Filipa Chudého

Pre Jána Kozáka to bude šiesty zápas pri reprezentačnom kormidle. A ako (ne)rád hovorieva, opäť to bude v cudzom prostredí. Toto už síce v tomto roku nezmeníme, ale práve teraz môžeme dať nový impulz, aby sme v budúcom roku hrávali aj v pre nás prajnom prostredí. Zápas vo Vroclave bude totiž posledným vážnym zápasom našej reprezentácie v tomto roku. V Portugalsku s Gibraltárom bude hrať naše „béčko,“ a v tom zápase už prakticky nič nemôžeme získať, iba stratiť.

Povedzme si na rovinu, tento rok bol veľmi biedny. Trikrát sme prehrali, päťkrát remizovali, pričom remíza v Lichtenštajnsku bola vlastne drvivou prehrou a iba jedenkrát sme vyhrali. No práve aj toto jediné víťazstvo ukázalo, že náš národný tím vie vyprodukovať poriadnu iskru, ktorá rozhorí plameň nášho futbalového národa. Po víťazstve v Zenici nad Bosnou a Hercegovinou lietal zrazu náš národ vo futbalovom nebi, lebo hlavne výkon bol úchvatný.

Tento zápas pripomenul obdobie spred MS 2010, a samozrejme, všetko na nich. Následné tri zápasy nás síce trochu schladili, ale ešte je tu stále nádej, že do budúceho roka pôjdeme s lepšou náladou, veď najlepšie sa pamätá posledný zápas.

A treba veriť, že si všetci po zápase vo Vroclave, aspoň trochu oprášime spomienky na Chorzów. Už legendárny zápas v snehovej metelici nás poslal na MS. Práve po ňom nasledovalo najkrajšie obdobie nášho reprezentačného futbalu. Je to síce minulosť, ale určitá symbolika by zaúčinkovať mohla. U našich severných susedov by si mali naši reprezentanti spomenúť, aké to bolo, keď v reprezentácií sa ukazovali v najlepšom svetle a národ bol na nich hrdý a stál za nimi.

V tomto roku sa ocitli na opačnej strane, keď boli na úplnom dne, no už sa z neho odrazili, hoci je vidieť, že len tak ľahko smerom nahor to nepôjde.  A hoci stále máme dostatok času do začiatku ďalšej kvalifikácie, tak pre nás bude už každý zápas veľmi dôležitý. Hrá sa totiž o dôveru nášho fanúšika. Nasadenie, odhodlanie, chuť vyhrať a srdce musia byť samozrejmosťou. Raz už v Poľsku dobré obdobie nášho futbalu začalo, teraz by mohlo minimálne lepšie ako to z predchádzajúceho obdobia.

V diskusií sa vyjadrite, čo očakávate od zápasu v Poľsku vy?