Main Content

Zranený Messi? Dajte mu vydýchnuť!

štvrtok, 14. november 2013 13:18 | Autor: Jakub Mihálik

Zranený Messi? Dajte mu vydýchnuť!
Zranený Messi? Dajte mu vydýchnuť! | zdroj: © TASR

Lionel Messi sa cez víkend opäť zranil, čo si vynúti približne dvojmesačnú pauzu. Okamžite sa začínajú objavovať špekulácie, či to neznamená Messiho postupný pád. Oddych po zranení mu však môže paradoxne len pomôcť.

Komentár Jakuba Mihálika


Mám rád Messiho. Je to jeden z najlepších futbalistov, akých som kedy videl. Jeho rivalita s Cristianom Ronaldom povzniesla futbal na novú úroveň a robí z neho jednu z najvýnosnejších zábavných aktivít na svete. Zároveň však Lionela Messiho ľutujem. Jeho pozícia ako jedného z dvojice najlepších na svete a nosnej značky futbalu, sponzorov a iných aktivít, ho tlačí do funkcie robotického nadčloveka, ktorý je naprogramovaný na 3 góly v dvoch zápasoch, a to počas celého roku.

Futbalista postupom času starne. Toto šokujúce odhalenie ste možno síce postrehli, no nie všetci ľudia, ktorí sledujú futbal, tomu aj skutočne porozumeli. Leo Messi za ostatných päť rokov absolvoval toľko, koľko niektorí futbalisti nestihnú za celú kariéru. A to má ešte len 26 rokov. Neustále sa dokázal zlepšovať, v súlade so svojou náturou, čím si však na seba plietol bič, ktorý v súčasnosti začal plieskať. Fanúšikovia chcú od Messiho viac a viac. Sú ako nenásytní diváci v rímskom Koloseu, ktorých obyčajné predstavenie nebaví. Prejavuje sa to hlavne tento kalendárny rok. Messi v barcelonskom drese zažil dva slabšie mesiace, marec a október, čo okamžite spustilo dohady o tom, či náhodou vo svojej kariére už nevyhorel. Zároveň to vytváralo ešte väčší tlak na hráča, akému čelil doteraz. Keď k tomu pripočítame stúpajúci vek, stovky odbehaných zápasov, novú pozíciu otca, ktorý vstáva k malému synovi, niet sa čo čudovať, že stres si vybral svoju daň v podobe zranení.

Messi sa pred niekoľkými dňami zranil už potretíkrát v tomto kalendárnom roku. Blíži sa svetový šampionát, na ktorom chce Messi stoj, čo stoj uspieť, preto toto súčasné zranenie nemôže v žiadnom prípade podceniť. Musí si oddýchnuť a to musia pochopiť aj v Barcelone. Blaugrana dokážu vyhrávať aj bez božského Lea, čo dokazujú aj v tejto sezóne, a tak fanúšikovia, či médiá musia pochopiť, že tlačenie do priskorého návratu ich miláčika bude skôr kontraproduktívne. Barcelona sa bez Messiho naučí novým taktickým schémam, ktoré tímu len do budúcnosti pomôžu. A čo je podstatnejšie, s dostatočne dlhým oddychom, Messi načerpá fyzické a hlavne psychické sily, ktoré tak nutne potrebuje. Polovicu obdobia, ktoré vynechá, má stráviť v rodnej Argentíne, čo by mu mohlo pomôcť dobiť baterky.

Pred piatimi rokmi si po starostiach o Messiho zdravie v Barcelone vypracovali plán na zlepšenie jeho životosprávy. Dnes musia tento plán prispôsobiť Messiho veku a situácii, len tak sa bude môcť vrátiť späť do vrcholne formy, v akej ho poznáme. Dovtedy mu však dajme pokoj od špekulácií, fám a nátlaku.