Main Content

FutbalTalent: Spoznajte Xabiho Alonsa III. Zamieri opäť do Realu?

streda, 13. november 2013 14:51 | Autor: Jakub Mihálik

FutbalTalent: Spoznajte Xabiho Alonsa III. Zamieri opäť do Realu?
FutbalTalent: Spoznajte Xabiho Alonsa III. Zamieri opäť do Realu? | zdroj: © TASR

Real Sociedad San Sebastian je tímom, ktorý dlhodobo produkuje jedných z najkvalitnejších hráčov španielskej ligy. Ich najnovší objav opäť vyvoláva porovnávania s Xabim Alonsom a opäť vyvoláva svrbenie Perézovho vrecka, v ktorom nosí šekovú knižku. V tomto článku vám ho predstavíme bližšie.

Hoci je baskická legenda Xabi Alonso ešte stále platným hráčom, počítadlo pribúdajúcich rokov ukazuje už tridsaťdvojku , čo spolu s čoraz častejšími zraneniami núti predstaviteľov Realu Madrid k tomu, aby pomaly za tohto dirigenta stredu poľa hľadali adekvátnu náhradu.

V lete preto pristúpili k nákupu Asiera Illaramendiho, označovaného za druhého Xabiho Alonsa, kvôli jeho baskickému pôvodu, rovnakej pozícii v strede poľa, ako aj mierne podobnému štýlu pohybu a hry. Približne 30-miliónový nákup blonďavého Baska prijali fanúšikovia Realu s veľkou radosťou, veď španielski (áno, španielski, keďže v Madride sa slovo Bask nenosí) hráči v bielom drese sú vždy vítanou záležitosťou.

Illaramendi dostal od začiatku sezóny dostatok príležitostí v základnej zostave, keď bol buď nasadený spolu s Lukom Modričom v strede zálohy, ktorá podporovala vysunutého Isca alebo bol členom trojlístka Modrič-Illara-Khedira, ktorý z hĺbky poľa zaisťoval obranu Madridčanov. Illaramendi plní v defenzíve rovnaké úlohy ako jeho slávnejší kolega Xabi Alonso, no v ofenzíve to už je s distribúciou lôpt pre spoluhráčov trochu slabšie. Aj preto je možné, že v snahe o náhradu Xabiho Alonsa, bude Madrid pokračovať v hľadaní.

Hľadať môže opäť v tom istom zdroji, odkiaľ pochádzajú Xabi Alonso I a Xabi Alonso II. V San Sebastiane totiž v tejto sezóne zaujal v stredovej formácii Ruben Pardo, ktorý opäť púta porovnávania so svojimi baskickými predchodcami a môže tak ašpirovať na označenie Xabi Alonso III.

Ruben Pardo nedávno oslávil 21. narodeniny, no členom prvého tímu baskického klubu je už viac ako dva roky. Už vtedy, ako 19-ročný mladík, zaujal svojim talentom v strede poľa. Vo svojej prvej sezóne, 2011-2012 zaznamenal 17 štartov, hoci až pätnásť z nich absolvoval v pozícii striedajúceho hráča. V minulej sezóne už dvanásťkrát figuroval v základnej zostave a pri pätnástich príležitostiach striedal. Po odchode Illaramendiho už nič nestojí v ceste za miestom v  zostave Realu Sociedad, čo demonštroval ôsmimi nomináciami do základnej zostavy a piatimi striedaniami v prebiehajúcej sezóne.

Nielen Ruben má dôveru hlavného trénera San Sebastianu, Jagobu Arrasateho, dôvera funguje aj v opačnom garde: „Som veľmi spokojný s Arrasatem. Pomáha mi a hovorí mi, ako mám hrať. Očakávam oveľa viac šancí ako v minulej sezóne. V nej som nemal plnú dôveru trénera.“

Za Parda hovoria výsledky. San Sebastian prehral túto sezónu v lige štyrikrát a všetky prehry mali jedno spoločné: Ruben nefiguroval v základnej zostave. Bol to práve tento mladý stredopoliar, kto ukončil víťazným gólom proti Valencii šnúru ôsmich zápasov bez výhry. Spomedzi všetkých hráčov San Sebastianu, Ruben má najväčšiu úspešnosť prihrávok, až 88,7%. Pardo je výborný v ofenzíve, prakticky nekazí smerom dopredu ani dozadu, postupom veku naberá na skúsenostiach, tak potrebných pre rolu dirigenta hry stredu poľa.

Naposledy proti Realu Madrid síce nenastúpil, no môže to byť práve tím z hlavného mesta, kde Pardo zakotví, možno už po tejto sezóne. Veď v zápase Ligy majstrov proti Manchestru United ukázal, že vie zvládnuť tlak veľkých zápasov, keď bol najlepším hráčom svojho tímu.

Záujem Realu vraj skutočne naberá reálne kontúry, keďže ešte v apríli Florentino Perez kontaktoval Real Sociedad s ponukou na úrovni 12 miliónov eur. Ako povedal prezident baskického klubu, Jokin Aperribay pre Marcu: „Real Madrid mu vtedy spravil ponuku, no povedali sme NIE.“ Výkupná klauzula Rubenovej zmluvy totiž hovorí o 30-miliónovej prestupovej sume.

 

Florentino Perez sa však ľahko nevzdáva. Rubena bude chcieť priviesť do klubu, čo najskôr, aby sa mohol učiť od Xabiho Alonsa. Real Madrid Xabiho Alonsa potrebuje. Bolo to evidentné na začiatku tejto sezóny, v ktorej sa v strede poľa Madridčania dlho trápili s nájdením ideálnej konštelácie. Problémy vyriešil až návrat Xabiho Alonsa. Ako sme však už spomenuli, vek nemožno zastaviť ani u tohto velikána stredu poľa, a tak zaistenie jeho nástupcu by bolo pre akýkoľvek klub výhodným krokom. Možno sa Ruben Pardo dostane do Madridu už čoskoro a Real bude mať až troch Xabi Alonsov.