Main Content

Baráž o MS 2014 môže rozhodnúť o Zlatej lopte!

streda, 13. november 2013 11:05 | Autor: Jakub Mihálik

Baráž o MS 2014 môže rozhodnúť o Zlatej lopte!
Baráž o MS 2014 môže rozhodnúť o Zlatej lopte! | zdroj: © TASR

Už dnes prvými zápasmi štartuje baráž o účasť na MS 2014 v Brazílii. Viacero zaujímavých dvojíc sľubuje kvalitné predstavenia, ktoré rozhodnú nielen o účastníkoch záverečného turnaja, ktorý sa uskutoční budúci rok, ale aj o individuálnych cenách. Piatkový súboj Portugalsko-Švédsko ako aj odveta, ktorá sa uskutoční o 4 dni neskôr, môžu rozhodnúť o víťazovi Zlatej lopty za rok 2013.

Komentár Jakuba Mihálika

Hoci nás čaká viacero zaujímavých dvojzápasov, ktoré rozhodnú o účastníkoch záverečného turnaja MS 2014 v Brazílii, drvivá väčšina nezainteresovaných fanúšikov bude upierať oči na jedinú dvojicu, ktorú spojil žreb baráže spred niekoľkých týždňov. V piatok si to v prvom zápase rozdajú Portugalčania so Švédmi a tento súboj nerozhodne len o účastníkovi samotných MS, bude mať aj jeden bonusový náboj.

Samozrejme, netreba si klamať. Fanúšikov zaujíma toto porovnanie síl z jedného dôvodu. V priamom súboji sa totiž stretnú dvaja z najlepších futbalistov súčasnosti. Portugalsko, to je pod trénerom Paulom Bentom tím Ronalda. Švédsko, nevynikajúce žiadnymi výraznými individualitami, všetky nádeje vkladá do Zlatana Ibrahimovića. V prvom rade teda pôjde o priame porovnanie hráčov, ktorých porovnávajú už roky.

Či už Cristiano, alebo Zlatan, obaja su každoročnými ašpirantmi na zisk (ešte stále?) prestížnej individuálnej trofeje Zlatá lopta. Ronaldo ju získal v kariére zatiaľ len raz, švédsky útočník na ňu ešte nedosiahol. Tohtoročné výkony ich oprávňujú pomýšľať opäť na najvyššie priečky. A veľa môže do výberu víťaza napovedať práve tento dvojzápas.

Cristiano Ronaldo zažíva pravdepodobne individuálne najvydarenejší rok v jeho madridskej kariére. Od začiatku roka má fenomenálnu formu, zaznamenal svoj rekordný gólový zápis, keď je ešte len prvá polovica novembra a CR7 má na konte neuveriteľných 62 gólov v klube i reprezentácii, keď 56 presných zásahov zaznamenal v drese Realu len v 47 vystúpeniach, čo mu spolu s asistenciami dáva priemer 1,57 „kanadského“ bodu na zápas. Ronaldo už po 4 rokoch v Madride dosiahol štvrté miesto v historickej tabuľke strelcov najúspešnejšieho klubu histórie futbalu, tento rok zaznamenal už 14 gólov v Lige majstrov a to sú odohraté ešte len 4 zápasy tohtoročnej edície základných skupín.

Zlatan Ibrahimović takisto zažíva pravdepodobne najvydarenejší rok svojej kariéry. V hviezdami nabitom PSG je o míľu pred ostatnými, sám PSG dotiahol k minuloročnému titulu, v tejto sezóne už opäť útočí na kráľa strelcov, hoci sa musel prispôsobiť príchodu Edinsona Cavaniho, ako jediný dokáže sekundovať Ronaldovi v súťaži o najlepšieho strelca Ligy majstrov, zapísal sa do histórie ako strelec štyroch gólov v jednom zápase LM, je najväčším kandidátom na gól roku a to do súťaže mohol zapísať viacero svojich kúskov, ktorými udivuje svet.

Súťaž o hlasy v ankete Zlatá lopta je nepredvídateľná, no najväčší favoriti sa dajú predpovedať. Tento rok je ich zoznam zúžený pravdepodobne na štyroch hráčov. Lionel Messi pravdepodobne zvyšok kalendárneho roku neodohrá a keďže do dnešného dňa vymeškal už celkovo dva mesiace, nedá sa predpokladať, že by tento rok nemal mať konkurenciu, ako tomu bolo po minulé roky. Franck Ribéry je síce súčasťou jedného z najlepšie hrajúcich tímov histórie, ale práve to mu je na škodu, keďže sila Bayernu sa rozkladá na viaceré hviezdy, ako Robben, ktorý ovládol finále Ligy majstrov, duo Schweinsteiger-Martinez, ktoré dominovalo dvojzápasu s Barcelonou, Lahm, Alaba a ďalší. Navyše, Ribéry nežiari dostatočne v drese francúzskej reprezentácie a práve reprezentačné výkony sú u hlasujúcich reprezentačných trénerov a kapitánov často rozhodujúce. A tak sa pokojne môže stať, že sa o držiteľovi Zlatej lopty pre rok 2013 rozhodne medzi Cristianom Ronaldom a Zlatanom Ibrahimovićom. V priamom súboji hráčov s momentálne najlepšou formou tak môžu hlasujúci porovnať. A ten, kto svoj tím dostane do Brazílie, bude okamžite najväčším favoritom na zlato...

Rozhodne sa podľa vás o Zlatej lopte medzi Ibrahimovičom a Ronaldom?