Main Content

Smrť na futbalovom trávniku. Prečo sa niečo také vôbec deje?

sobota, 9. november 2013 15:30 | Autor: Silvia Petrašková

Smrť na futbalovom trávniku. Prečo sa niečo také vôbec deje?
Smrť na futbalovom trávniku. Prečo sa niečo také vôbec deje? | zdroj: © TASR

Je to miesto veľkých futbalových bitiek, krásnych akcií, nezabudnuteľných gólov, historických víťazstiev či trpkých prehier. Miesto na ktorom sa rodia legendy pre ktoré je futbalové ihrisko javiskom ich geniálneho talentu. Bohatá história futbalu nám však za posledné obdobie ukázala žiaľ aj jeho tienistú stránku.

Piermario Morosini (25 rokov, AS Livorno / Tal.), Marc-Viven Foé (28 rokov, reprezentácia Kamerunu), Hernán Gaviria a Giovanni Córdoba (32 a 24 rokov, Deportivo Coli / Kol.), Sergij Perchun (23 rokov, CSKA Moskva / Rus.) a Jimmy Thorpe (22 rokov, Sunderland / Angl.). Nie, nebojte sa, toto nie je menoslov najzvučnejších futbalových talentov posledného obdobia. Práve naopak, toto je len malá hŕstka tých, ktorí za svoj talent a svoju životnú vášeň museli zaplatiť žiaľ tou najväčšou cennou, cennou vlastného života. Futbaloví fanúšikovia a diváci na štadiónoch sú čoraz častejšie svedkami toho, že futbalové ihrisko už nie je len miestom osláv a radosti, ale aj nečakaného smútku, zdesenia a dokonca i smrti.

Za prvé známe a dramatické úmrtie športovca by sme z historických udalostí mohli vybrať smrť legendárneho aténskeho bežca Feidippidésa, ktorý po gréckom víťazstve nad Peržanmi v bitke pri Marathóne, dobehol s víťaznou správou do Atén a po dobehu so slovami „zvíťazili sme“ od vyčerpania zomrel.

Z ďalekej histórie však prejdime do súčasnosti. Dva najčerstvejšie prípady, kedy si futbalové ihrisko povolalo ďalšie mladé nevinné obete sa odohrali ešte počas tohto leta. Prvým z nich bol Christian Benitez, 27- ročný ekvádorský reprezentant.  „Chucho“ ako ho prezývali,  pôsobil donedávna na hosťovaní v anglickom Birmighame City v drese ktorého z 36 zápasov zaznamenal štyri góly. Príčinou jeho smrti bola pravdepodobne zástava srdca, ktorému predchádzala bolesť žalúdka.  Tú pociťoval už počas zápasu, po následnom prevoze do nemocnice mu srdce dotĺklo naposledy.

„Zubatá kosila“ žiaľ aj v ďalšom prípade. V Argentíne počas zápasu tretej domácej futbalovej ligy sa priamo na trávnik zrútil dvadsaťsedemročný futbalista, Hector Sanabria. Hráčovi nepomohol ani rýchly prevoz do nemocnice, príčina smrti bola žiaľbohu rovnaká.  Podobných prípadov pribúda čoraz viac a scenár je v každom z nich rovnaký. Pokojný priebeh futbalového zápasu zrazu vystrieda nečakaný pád futbalistu na hraciu plochu. Po okamžitom prerušení hry,  privolaní tímového lekára  a záchranného vozidla, nasleduje prevoz do nemocnice. Žiaľ vo väčšine prípadov je už na záchranu života futbalistu príliš neskoro.

Futbal a futbalové ihrisko milovali až natoľko, že sa toto miesto stalo doslova ich „pohrebiskom“. Tomuto športu ako hráči, ale aj ako ľudia odovzdali všetko zo seba, dokonca i vlastný život. Pri takýchto nepríjemných a smutných futbalových okamžikoch sa úplne prirodzene z úst futbalovej verejnosti vynárajú otázky, prečo sa niečo takéto vôbec deje? 

„Hlavnou príčinou smrti u mladých športovcov môžeme považovať tzv. hypertrofickú kardiomypatiu, ktorá sa vyznačuje zhrubnutím a zmohutnením srdcového svalu. Pri tomto ochorení býva prítomná dedičná predispozícia. Medzi ďalšie príčiny patria napr. vrodená porucha koronárnych tepien – ciev, ktoré zásobujú srdcový sval krvou, zápas srdcového svalu, ale aj prudký  náraz na srdce, ktoré bolo dovtedy zdravé. Zriedkavejšími nepoznanými ochoreniami, ktoré môžu spôsobiť smrť na ihrisku, sú rozšírenie a prasknutie aorty, najväčšej tepny v ľudskom tele, ktorá odvádza krv z ľavej časti srdca, zúženie aortálnej srdcovej chlopne, vrodené ochorenie pravej komory či zúženie koronárnych tepien v dôsledku aterosklérózy,“ vyjadrila oficiálne stanovisko pre sport7, hlavná hovorkyňa Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave pani Dobroslava Krajačičová.

Pri štandardnom vyšetrení športovca u praktického alebo aj telovýchovného lekára nie je vždy možné uvedené poškodenie srdca odhaliť. No aj napriek tomu je preventívna lekárska prehliadka nutnosťou! V roku 2004 dokonca Medzinárodný olympijský výbor v spolupráci s Medzinárodnou futbalovou federáciou vydal k problematike vyšetrení športovcov tzv. Lausannské odporúčania, čo je vlastne špecializovaná lekárska prehliadka zameraná na kardiovaskulárne riziká. Žiaľ, ani tieto opatrenia nezaručia, že prípady náhlych smrtí sa už nebudú opakovať.

Šport je vo všeobecnosti tým najlepším prostriedkom ako zostať dlhodobo zdravý a v dobrej fyzickej kondícií. No skúsenosť nám hovorí, že všetkého veľa škodí a tak je to aj v prípade ktoréhokoľvek športu vykonávaného či už na amatérskej, alebo profesionálnej úrovni. Nikto od nás neočakáva nejaké gigantické výkony na hranici svojich možností, preto ak športu odovzdávame zo seba toľko koľko naše vlastné telo unesie, on sám nám to neskôr vrchovate vráti.