Main Content

Mesut Ozil, či Aaron Ramsey? Kto stojí za obrodou Arsenalu?

štvrtok, 7. november 2013 12:15 | Autor: Jakub Mihálik

Mesut Ozil, či Aaron Ramsey? Kto stojí za obrodou Arsenalu?
Mesut Ozil, či Aaron Ramsey? Kto stojí za obrodou Arsenalu? | zdroj: © TASR

Arsenal Londýn pred začiatkom sezóny nepôsobil ako jeden z najväčších favoritov na titul v Premier League. Po takmer tretine odohratých zápasov vedie ligový pelotón a dominuje aj skupine smrti v Lige majstrov. Komu môžeme pripisovať najväčšiu zásluhu?

Komentár Jakuba Mihálika

Pred sezónou čelil Arsenal obrovskej vlne kritiky. Nielen vlastní fanúšikovia, ale aj ja som poukazoval na to, že Arsene Wenger nutne musí zmeniť niečo vo svojej filozofii, ak jeho vyhlásenia o útoku na titul nemajú byť len výkrikom do vetra. Stalo sa. V hodine dvanástej, ale stalo sa.

Gunners priviedli do svojich radovh hviezdu Realu Madrid, Mesuta Ozila. Hoci stál 50 miliónov a hoci sa tým priečil zmýšľaniu dlhoročného kouča klubu, okamžite bola jeho prítomnosť cítiť. A to nielen vďaka jeho nespornému futbalovému umeniu. Mesut Ozil prišiel do Arsenalu so štatútom hviezdy. Bol presne tým nákupom, po ktorom volali dlhé roky hráči ako Cesc Fabregas, či Robin van Persie, ktorí požadovali potvrdenie toho, že klub to myslí so ziskom trofejí vážne, v podobe hviezdneho nákupu. Ozil sa stal katalyzátorom zlepšených výkonov Arsenalu. Hráči totiž uverili, že ak je klub dostatočne dobrý pre hviezdu Realu Madrid, je dostatočne dobrý na to, aby vyhrával. A Arsenal vyhráva.

Nie, zlepšená hra nejde čisto na vrub Mesuta Ozila. Ak jeho označujeme za katalyzátor, tak motorom výborných výkonov Arsenalu je waleský reprezentant Aaron Ramsey. Ramsey po dlhotiahlych problémoch so zraneniami a návratom do kondície, toto leto vstupoval do novej etapy svojej kariéry. Akoby začínal odznova, v novom klube, veď nebol ďaleko od prestupu do Cardiffu. Preto sa nová sezóna považovala za jeho druhú šancu. Ramsey sa vracal do tímu, ktorý vďaka hviezdnej posile mohol myslieť na najvyššie priečky. A táto pozícia mladému Walešanovi evidentne svedčí. Ramsey najprv vystrieľal Londýnčanom postup do skupinovej fázy Ligy majstrov. Nezastavil sa ani v Lige a bol to on, kto dotiahol Gunners na prvé miesto tabuľky s päťbodovým náskokom na svojich prenasledovateľov. Desať gólov v 17 vystúpeniach je niečo, na čo nie je zvyknutý ani sám Ramsey, ani žiadny iný stredopoliar Wengerovho tímu.

Aby som bol férový, v novej sezóne ožili aj iní hráči. Oliver Giroud bol jedným z najnefektívnejších útočníkov Premier League v minulej sezóne. Ozilova prítomnosť z neho spravila obávaný gólostroj. Tomáš Rosický v Londýne chátral, dnes popri nemeckom virtuózovi zažíva najlepšie londýnske obdobie. A takto by sme mohli pokračovať. No napriek tomu je najväčším ťahúňom Gunners práve Aaron Ramsey.

Walešan sa trafil aj včera, keď na takmer nedobytnom štadióne Borussie Dortmund rozhodol jediným gólom zápasu o predĺžení neporaziteľnosti Arsenalu v skupine smrti.

Je predčasné hovoriť o tom, či Arsenal môže po dlhých rokoch dokráčať k nejakej významnej trofeji. Nie je však predčasné hovoriť o tom, že nastalo obdobie obrody Arsenalu pod taktovkou Aarona Ramseyho. A pritom stačilo tak málo, otvoriť šekovú knižku pre jeden hviezdny katalyzátor.