Main Content

Analýzy 10. kola anglickej Premier League: Celý víkendový program

sobota, 30. október 2010 12:19 | Autor: Sport7 sk

Analýzy 10. kola anglickej Premier League: Celý víkendový program
Analýzy 10. kola anglickej Premier League: Celý víkendový program | zdroj: SITA

Anglická Premier League pokračuje tento víkend 10. kolom. Ako obvykle čaká nás porcia ďalších zaujímavých zápasov. Lídrom tabuľky je naďalej Chelsea, ktorá ma 5 bodový náskok pred trojicou Manchester City, Arsenal a Manchester United. "Červení diabli" sú zatiaľ jediným mužstvom, ktoré v lige neprehralo. Prečítajte si naše analýzy plus komentujte článok v diskusií dole.


Sobota


Arsenal - West Ham, 16:00

Stretnutie, kde sa očakávajú góly, veľa gólov. The Gunners odohrali na Emirates Stadium v tejto sezóne 6 súťažných stretnutí a sieť sa za brankárom súpera vlnila viac ako 25-krát! Pritom v štyroch stretnutiach, z týchto spomínaných, dokázali Kanonieri skórovať prinajmenej 4 góly! V ostatných dvoch sa im podarilo streliť v uvodzovkách len dva. V súboji s West Hamom, ktorý je na opačnom konci tabuľky sa preto očakáva väčší počet strelených gólov do jeho siete. Arsenal si počas týždňa poradil v Carling Cupe s Newcastlom na jeho pôde, s prehľadom zvíťazil 4:0. Ani West Ham v Carling Cupe nezaváhal a po výsledku 3:1 vyradil Stoke, avšak až po predĺžení. West Ham hral bez svojho kanoniera Carltona Colea a v zápase, v ktorom prehrávali od 6.minúty, sa im podarilo vyrovnať až 5 minút pred koncom. Arsenal je na víťaznej vlne a strelecky zrejme nepoľaví ani v tomto dueli. Bet365 ponúka výhodný kurz 2,37 na 4 a viac gólov v zápase.

Zdá sa, že kurz je za daných okolností skutočne lákavý. Taktiež sa oplatí sústrediť pozornosť na potentného Samira Nasriho, ktorého sme odporúčali už v uplynulom kole. Na pôde Citizens otváral skóre zápasu, kde Arsenal triumfoval 3:0. V Newcastli oddychoval a bude strelecky pripravený zasiahnuť v londýnskom derby. Nasri je v tomto prípade zvýhodnený aj v tom, že v prípade pokutového kopu je jedným z exekútorov, na Eastland penaltu nepremenil Cesc Fabregas, teraz by šancu mohol dostať Nasri.

Blackburn - Chelsea, 16:00

Lídra tabuľky čaká v Ewood Parku vážny test. Dá sa povedať, že obhajca titulu doteraz v lige koncertuje, súperom v deviatich kolách nasúkal 25 gólov, pričom len 2 góly inkasoval a v tabuľke má pohodlný náskok 5 bodov.

Blackburn je až na 17.mieste, ďaleko za očakávaniami spred úvodu sezóny. V Ewood Parku sú domáci oveľa silnejší a dokázali už neraz prekvapiť a poraziť aj favorita. John Terry pred cestou do Blackburnu vyhlásil, že 3 body zadarmo nedostanú len preto, že sa volajú Chelsea FC. O výsledok sa musia pobiť na ihrisku a byť pripravení na tvrdý odpor domáceho mužstva.

Ani jedna strana počas týždňa nehrala v pohárových zápasoch, Blackburn naposledy podľahol na Anfield Road 2:1 a dúfa v návrat defenzívnej dvojice Ryan Nelsen a Christopher Samba, ktorá je oporou mužstva. Chelsea v poslednom domácom predstavení proti Wolves neodohrala najlepší zápas, na výsledok 2:0 sa dosť natrápila. V Ewood Parku v posledných 4 zápasoch dokázali hráči zo Stamford Bridge až v troch prípadoch zvíťaziť, raz si odnášali bod za remízu. Myslíme si, že vo fazóne na trávniku Rovers budú pokračovať a Carlo Ancelotti tentorez hráčov pochváli nielen za tri body, ale aj za predvedený výkon. Veríme, že Chelsea potvrdí rolu favorita, špekulantov však určite lákajú aj kurzy na prekvapenie.

Everton - Stoke 16:00

Everton sa v posledných 4 zápasoch rozbehol, 2-krát zvíťazil / v Birminghame a doma s Liverpoolom /  a 2-krát remizoval / vo Fulhame a v Tottenhame /. V tomto zápase sa ukáže, či je Everton naozaj z najhoršieho vonku a podarí sa mu prebojovať do vrchnej polovice tabuľky, kam ho mnohí odborníci radia. Everton má problém so zložením stredovej formácie.

Dlhodobo chýba trojica Marouane Fellaini, Leon Osman a Jack Rodwell, v minulom kole sa zranil aj Mikel Arteta a jeho štart je otázny.  Veci sa však lepšia v ofenzíve, po zranení sa vracia Yakubu, ktorý v sezóne

2007/08 dokázal streliť 20 gólov. Fit je taktiež Louis Saha a práve táto dvojica by mohla hosťom robiť problémy. Na oboch strelcov sú bookmakermi vypísané výhodné kurzy.

Stoke je istejší výkonmi a výsledkami pred vlastným publikom. Neistý je navyše štart kanoniera Kenwyne Jonesa a Jermaina Pennanta, ktorí majú so spoluhráčmi v nohách 120 minútové stretnutie Carling Cupu na pôde West Hamu, kde nakoniec podľahli 1:3. Stoke u súperov zo 4 stretnutí až v 3 vyšli naprázdno a zázrak od nich sa neočakáva ani v Evertone.

Fulham - Wigan, 16:00

Sme presvedčení, že kurz v hodnote 4,0 na hostí je precenený. Áno, Wigan bol tím, ktorý si zvykol od súperov nosiť gólové nádielky, avšak pod vedením manažéra Roberta Martineza sa veci pohli k lepšiemu. Wigan ťahá u súperov šnúru troch zápasov bez prehry, pričom inkasoval iba 2 góly.
 
Fulham počas tejto sezóny dokázal vyhrať iba jediný zápas a fanúšikovia na Craven Cottage sa o svoje mužstvo začínajú obávať. Radíme sa tipu na víťazstvo domácich radšej vyhnúť, skúsime zamerať pozornosť skôr na hostí.

Aj kurz s dvojtipom na hosťujúci Wigan je zaujímavý, pre odvážnejších radíme staviť na víťazstvo Wiganu v tomto zápase.

Manchester United - Tottenham, 18:30

Predstavenia Tottenhamu na Old Trafford by sme mohli charakterizovať jedným slovom - žalostné. Na tomto štadióne netriumfovali od roku 1989 a z celkových 146 vzájomných zápasov zvíťazili len v 35. Spurs však v týchto dňoch sú Manchestru United konkurencieschopní a tentokrát by z Old Trafford s prehrou odchádzať nemuseli. Tím zo severnej časti Londýna má momentálne v kádri hráčov, ktorí dokážu deptať súperových obrancov a sú skutočne vyrovnaným súperom pre najväčších kandidátov na titul. Napríklad trojica Gareth Bale, Tom Huddlestone a Luka Modric splácajú svojimi výkonmi dôveru v ich schopnosti oveľa skôr, ako sa od nich očakávalo.

Napriek tomu Tottenham sa musí naučiť podávať vyrovnané výkony, čo vyústi aj do vyrovnaných výsledkov. Výsledky Spurs majú totiž podobu sínusoidy. V Premier League prehrali s Wiganom a West Hamom, v Carling Cupe ich vyradil Arsenal a v Lige majstrov podľahli v gólovej prestrelke Interu Miláno 4:3.

Presvedčivo naopak zdolali Aston Villu, Stoke, Fulham a FC Twente. V tomto zápase by Spurs mohli ťažiť práve z vypadnutia v Carling Cupe, v dôsledku čoho mali tento týždeň bez súťažného stretnutia. Alan Hutton za všetkých povedal, že je krásne vedieť, že celý týždeň sa môžu s pokojom pripravovať na dôležitý najbližší súboj. Manchester sa musel zapotiť, aj keď Sir Alex Ferguson použil viacero náhradníkov, cez Wolves prešli v Carling Cupe po výhre 3:2. Manchester ide do tohto súboja z tretieho miesta, so stratou 5 bodov za vedúcou Chelsea, Tottenham je za United o 2 body na 5.mieste.

Manchester ako jediné mužstvo v tejto sezóne ešte neprehral, no na konte má po 9.kolách až 5 remíz. United doplatili na to, že im v zápasoch, v ktorých stratili body, chýbali kľúčoví hráči. Aj v tomto prípade bude stále chýbať Rooney a máme pocit, že na základe všetkých spomenutých faktov, sú Spurs na Old Trafford remízu schopní uhrať. Kurz na remízu navyše hodnotou púta pozornosť. Predpokladáme aj väčší počet gólov, diváci sa môžu na zápas skutočne tešiť, zápas sa môže kľudne skončiť výsledkom 2:2.

Wolves - Manchester City, 16.00

Wolves sa nachádza nie len v zóne zostupu s jedným víťazstvom na svojom konte, ale veci môžu ísť v najbližších týždňoch ešte horším smerom. Wolves totiž začali náročnú sériu zápasov minulý týždeň na Stamford Bridge a postupne ich čaká Manchester City, Manchester United a Arsenal. Počas týždňa odohrali náročný duel na Old Trafford v rámci Carling Cupu, kde podľahli 3:2 gólom Hernandeza v poslednej minúte zápasu. City v uplynulom kole až zahanbujúco prehrali na Eastland 0:3 s Arsenalom, zápas však ovplyvnilo vylúčenie hráča domácich Dedrycka Boyata v úvode zápasu. Obrana Citizens nestojí na pevných nohách, v posledných piatich zápasoch vždy inkasovali a zápas dokázali prehrať už napríklad aj v Sunderlande. Z najbližších zápasov, ktoré Wolves čakajú, je práve ten s Manchestrom City, v ktorom by mohli uchmatnúť aspoň bod. Dvojtip na neprehru domácich môže byť pre mnohých zaujímavý. Do zostavy domácich sa vracia Stephen Hunt, ktorý má nos na góly, atmosféry sa nadýchal už v dvoch predošlých zápasoch a ukázal, že vie byť nebezpečný. Gólový zápis by mohol prísť do úvahy práve v tomto dueli, kurz na Hunta ako strelca gólu sa pohybuje na úrovni 5,5.

NAŠE TIPY:
V zápase Arsenalu s West Hamom padne viac ako 3,5 gólu s kurzom 2.75
na Bet365
Samir Nasri skóruje v zápase proti  West Hamu s kurzom 2.50
na Bwin
Remíza v zápase Manchester United - Tottenham Spurs s kurzom 4.00
na Bet365
Stephen Hunt skóruje v zápase  Manchesteru City s kurzom 5.50
na Bet365


Nedeľa


Aston Villa - Birmingham

Príchuť birminghamského mestského derby si domáci manažér Gerard Houlliler vyskúša na vlastnej koži po prvýkrát. Francúz má však osobné štatistiky v derby zápasoch vynikajúce, takže sa zrejme neobáva ani tohto duelu. Na lavičke FC Liverpoolu šiel do zápasov s miestnym rivalom Evertonom 9-krát a ani v jednom súboji so svojim mužstvom neprehral. Sériu si predĺžil na lavičke Lyonu, s ktorým taktiež v derby zápasoch so St.Etienne neutrpel ani jednu prehru. Slová, s ktorými posiela svojich zverencov do derby zápasov sú pokoj a charakter, dúfajúc. že vo vypatých mestských zápasoch si hráči udržia emócie na uzde a fanúšikom pripravia radosť zo zisku troch bodov. Alex McLeish, tréner Birminghamu, taktiež dúfa, že jeho hráči zvládnu tento duel hlavne psychicky a nevznikne zbytočná nervozita. Zadák Villanov zhrnul situáciu za obe strany: "Takéto zápasy majú vysokú intenzitu, hrá sa na hrane tvrdosti a nehrá sa príliš na krásu." V sezóne 2009/2010 sa oba zápasy skončili v prospech Aston Villa, zhodne vyhrala oba 1:0 a aj v tomto prípade očakávame len minimálny počet gólov. Súperi by sa mohli v tomto prípade rozísť, ako je to v derby zvykom, remízou. V prognóze budeme pokračovať tým, že si dovolíme predpoveť remízu s jedným gólom na každej strane a najvážnejšími kandidátmi pre nás na strelenie gólu je za domácich Emile Heskey, za hostí Nikola Zigic. Vhodný je taktiež tip - under 2.5 na celkový počet gólov v zápase.

Newcastle - Sunderland

Druhé nedeľňajšie derby, Newcastle a Sunderland delí od seba len 20 kilometrová vzdialenosť. Pôjde v poradí už o 142. stretnutie týchto klubov oblasti Tyne-Wear. V priebežnej tabuľke delí geografických súperov len jediný bod. Domáci kouč sa zdá byť však byť pod väčším tlakom, aj keď v poslednom kole si Newcastle priviezol 3 body z trávniku West Hamu. Bol to ale iba jediný svetlý moment z obdobia posledného mesiaca. Všetko zavŕšila domáca prehra počas tohto týždňa v zápase Carling Cupu vo vlastnom stánku s Arsenalom 0:4. Víťazstvo nad Sunderlandom by mohlo veci na St.James trochu upokojiť. Sunderland v tomto ročníku u súperov zo 4 prípadov ešte naplno nebodoval, avšak 3-krát remizoval. Treba zároveň dodať, že Sunderland taktiež ťahá sériu 7 zápasov bez prehry, navyše v posledných 3 stretnutiach neinkasoval! Podľa nás prišiel čas, aby sa štatistiky Sunderlandu zmenili. Neočakávame len gól do ich siete, ale aj prerušenie série zápasov bez prehry. Vhodným kandidátom na strelca gólu za domácich sa zdá byť Shola Ameobi, ktorý odohrá svoj jubilejný 300.zápas v drese Newcastlu. Po boku s Andy Carrollom vytvorili potentný útočný dvojzáprah.  Ameobi je síce ťažko odhadnuteľný, nakoľko jeho výkony nie sú stále, ale v derby zápasoch sa dokáže vyhecovať a produkovať kvalitné výkony, navyše bude nabudený pre neho jubilejným stretnutím. V pamäti z minulých sezón máme jeho góly do siete Sunderlandu, v sezóne 2005 na St.James skóroval až dvakrát. Spomienky, ako chutí gól do ich siete, si môže Ameobi teraz oživiť.


Bolton - Liverpool


"Musíme ísť do Boltonu a pokúsiť sa zopakovať výkon z posledného kola, ktorý sme predviedli na Anfield Road. Potom máme na víťazstvo veľkú šancu," povedal záložník Liverpoolu Lucas na adresu posledného domáceho víťazstva nad Blackburnom Rovers. Úloha poraziť Bolton na ich pôde je však pre FCL oveľa väčším sústom. Bolton pod vedením Owena Coylea naznačuje progres a má predpoklady skončiť vo vrchnej časti tabuľky. Liverpool má so svojou hrou na trávnikoch súperov problémy, ktoré sú dlhodobé a hlboké. V priebehu roku 2010 FCL dosiahol vo všetkých svojich zápasoch vonku mizerné 4 víťazstvá, 9 remíz a 9 prehier. Väčšina z nich je ešte z čias Rafaela Beniteza, ale ani Roy Hodgson nedokázal tieto štatistiky zlepšiť, dokonca z možných 12 bodov získal Hodgson iba 1. Hoci nešlo o ľahké zápasy, FCL hral napríklad u oboch tímov z Manchestru a v Evertone, či Birminghame. Netreba si myslieť, že Bolton je v tomto prípade slabším, práve naopak. The Trotters v prebiehajúcej sezóne prehrali iba raz, na domácej pôde ťahajú sériu zápasov bez prehry. Hoci majú na konte až 6 remíz, Bolton je v momentálnej situácii schopný Liverpool zdolať. Rozruch bol počas týždňa okolo zatknutého Ivana Klasnica, ten však nehrá v tíme veľkú rolu, v zápasoch sú upredňostňovaní iní strelci. Práve jeden z nich - Johan Elmander, dosiahol v sezóne už 5 gólov a trafiť do čierneho by sa mohol aj teraz. Jeho formou je nadšený aj domáci manažér Coyle. Kurz v hodnote 3,40 na výhru domácich je škoda neskúsiť.

NAŠE TIPY NA NEDEĽU:
Boltom porazí Liverpool (kurz 3,50 na bet365.com)
V derby zápase Aston Villa vs Birmingham padne pod 2,5 gólu
Shola Ameobi skóruje do siete Sunderlandu