Main Content

Tatar skóroval v treťom zápase v rade, druhý gól Sekeru

nedeľa, 3. november 2013 11:05 | Autor: TASR

Tatar skóroval v treťom zápase v rade, druhý gól Sekeru
Tatar skóroval v treťom zápase v rade, druhý gól Sekeru | zdroj: © TASR

New York 3. novembra (TASR) - V trinástich zápasoch zámorskej NHL sa v noci na nedeľu bodovo presadili štyria slovenskí hokejisti. Tomáš Tatar jedným gólom pomohol Detroitu k suverénnemu víťazstvu 5:0 na ľade Edmontonu.

Dvadsaťdvaročný útočník potvrdil výbornú formu, keď skóroval v treťom stretnutí v rade. Strelecky sa presadil aj obranca Andrej Sekera, ktorý sa postaral o čestný úspech Caroliny pri prehre 1:5 na ľade New Yorku Rangers. Pre 27-ročného zadáka to bol druhý presný zásah v sezóne. Hráči Philadelphie si deň po debakli 0:7 s Washingtonom napravili chuť vydretým víťazstvom 1:0 na ľade New Jersey. Pri jedinom góle hostí asistoval slovenský obranca Andrej Meszároš. Rovnako gólovou prihrávkou pomohol Marián Hossa k triumfu Chicaga 5:1 vo Winnipegu. Nedarilo sa dvojici slovenských brankárov, Jaroslav Halák dostal na ľade Tampy Bay z 25 striel štyri góly a jeho St. Louis prehral 2:4. Montreal podľahol v Denveri domácemu Coloradu 1:4, Peter Budaj v bránke hostí inkasoval od svojho bývalého tímu tri góly a zaznamenal 27 úspešných zásahov.

V treťom zápase po sebe skóroval útočník Detroitu Tomáš Tatar, ktorému skvele vychádza trip po kanadských mestách. Slovenský krídelník skóroval vo Vancouveri, v Calgary a teraz aj v Edmontone, kde prispel k víťazstvu Red Wings 5:0. Tatar skóroval v prvej tretine, keď len 27 sekúnd po úvodnom góle Darrena Helma zvýšil na 2:0. Svoju gólovú akciu Tatar sám rozbehol v strednom pásme, keď pred vlastnou modrou čiarou vystihol zlú rozohrávku Oilers, prešiel s pukom až do útočného pásma, posunul ho Joakimovi Anderssonovi a dorazil Švédovu strelu za chrbát Richarda Bachmana. Vďaka výborným výkonom dostáva Tatar, ktorý v úvode sezóny len vysedával na tribúne, aj viac priestoru na ľade. Kým v prechádzajúcich dvoch dueloch nehral ani v jednom viac ako 13 minút, teraz bol na ľade 16 minút a 57 sekúnd a nastupoval aj v presilovkách. Celkovo vystrelil na súperovu bránku trikrát a zaznamenal plusový bod. Prvé čisté konto v treťom zápase v kariére zaznamenal český brankár Petr Mrázek, ktorému na to stačilo 14 zásahov. "Mám z toho radosť. Je to výborný brankár a dnes nás podržal," povedal o Mrázekovi jeho veľmi dobrý kamarát Tatar.

Tretie víťazstvo po sebe si pripísali obhajcovia Stanleyho pohára z Chicaga. Blackhawks vyhrali na ľade Winnipegu 5:1, keď zlomili súpera tromi gólmi v priebehu piatich minút v druhej tretine. Na tretí gól prihral Patrickovi Sharpovi slovenský útočník Marián Hossa, keď ho perfektne poslal z vlastného obranného pásma do sólového úniku. Pre Hossu to bola šiesta asistencia v sezóne. Špeciálny zápas zažil kapitán Chicaga Jonathan Toews, ktorý sa vrátil do rodného mesta. Pre zranenie stále nehral za Blackhawks skúsený Michal Handzuš.

V súboji dvoch trápiacich sa tímov medzi New Jersey a Philadelphiou padol jediný gól, pod ktorý sa podpísal Andrej Meszároš. Slovenský obranca Flyers si v 15. minúte nakorčuľoval do streleckej pozície a jeho tvrdú ranu tečoval za chrbát Scotta Clemmensena Brayden Schenn. Všetkých 14 striel Devils pochytal Ray Emery a zaznamenal 15. čisté konto v kariére. Emery predtým "vybuchol" v zápase s Washingtonom. "Ray je bojovník. Veril som, že to zvládne," povedal tréner Phladelphia Craig Berube. Meszároš strávil na ľade 16 minút a 56 sekúnd a zaznamenal plusový bod.

Jediným strelcom Caroliny v New Yorku bol slovenský obranca Andrej Sekera, čo bolo na Rangers málo. Sekera 37 sekúnd pred koncom druhej tretiny v presilovke presnou strelou do vinkľa znížil na 1:3. Hrdinom Rangers bol útočník Derek Stepan, ktorý ukončil strelecké trápenie hetrikom a tešil sa z prvých gólov v sezóne. Stepan zaznamenal druhý hetrik od 9. októbra 2010, keď dal tri góly proti Buffalu vo svojom prvom zápase v NHL. Rangers sa po slabom úvode pomaly rozbiehajú a vyhrali tretí súboj v rade. Naopak Carolina sa trápi, keď prehrala v piatom zápase po sebe a v posledných troch dueloch strelila len dva góly. Sekera okrem gólu zaznamenal 5 striel, ale aj tri mínusové body.

Vyrovnaný zápas v Tampe rozhodli domáci hráči Lightning dvomi gólmi v tretej tretine a vyhrali nad St. Louis 4:2. V bránke hostí sa predstavil Jaroslav Halák, ktorý čelil 25 strelám "bleskov". V druhej tretine za stavu 2:2 zaznamenal skvelé zákroky proti elitným strelcom Stevenovi Stamkosovi a Martinovi St. Louisovi, ale o všetkom rozhodol teč Bretta Connolyho v 49. minúte, ktorý zmenil smer strely Radka Gudasa. Víťazstvo Lightning poistil fínsky útočník Valtteri Filppula, keď puk po jeho nahodení zrazil za Haláka jeden z obrancov Blues. "Nemáme sa na čo vyhovárať. Hráči Tampy nás prehrali a boli lepší," povedal slovenský brankár. V drese Lightning odohral 10 minút a 52 sekúnd útočník Richard Pánik a do štatistík sa nezapísal.

Prvú prehru v treťom zápase v sezóne zaznamenal brankár Montrealu Peter Budaj. Na ľade svojho bývalého tímu Colorada, kde strávil šesť sezón, inkasoval tri góly a zaznamenal 27 úspešných zásahov. Colorado zvíťazilo 4:1, vyhralo šiesty duel v rade a potvrdilo, že patrí k najlepším tímom v NHL. Góly padali až v druhej polovici zápasu. Skóre otvoril v 32. minúte švédsky útočník Gabriel Landeskog, keď tvrdou strelou z uhla prekonal Budaja. Canadiens vyrovnali, ale záver duelu patril domácim. Víťazný gól strelil nováčik Nathan MacKinnon, keď dorazil strelu Landeskoga a na 3:1 zvýšil po chybe P.K. Subbana Ryan O'Reilly. Gólový účet duelu uzavrel do prázdnej bránky P.A. Parenteau. Avalanche prekonali klubový rekord, ktorý v sezóne 1994-95 dosiahol predchodca Quebec Nordiques, keď z úvodných 13-tich duelov vyhrali 12. Zápas pre zranenie kolena nedohral domáci Alex Tanguay.

Na víťazstve Islanders 3:1 nad Bostonom sa gólom a asistenciou podieľal hviezdny rakúsky útočník Thomas Vanek, ktorý odohral v drese "ostrovanov" tretí duel po výmene z Buffala. Vanek strelil v 37. minúte svoj prvý gól po "trejde" a tešil sa z 500. bodu v kariére. Za Boston odohral obranca Zdeno Chára 24 minút, 50 sekúnd, zaznamenal dva mínusové body a jednu strelu.

Ani v štrnástom zápase sezóny sa nedočkal kanadského bodu útočník Floridy Tomáš Kopecký. Panthers prehrali vo Washingtone, ktorý hral stále bez zraneného Alexandra Ovečkina, 2:3 po nájazdoch. Florida vyrovnala v 58. minúte v presilovke štyroch proti trom zásluhou Čecha Tomáša Fleischmanna na 2:2, v nájazdoch potom rozhodol Brooks Laich. Kopecký bol na ľade 18 minút a 12 sekúnd, zaznamenal tri strely a raz bol na trestnej lavici za hrubosť po strete s Mikom Greenom.

V Columbuse sa z prvého víťazstva v kariére a zároveň aj čistého konta tešil brankár Pittsburghu Jeff Zatkoff, ktorý mal vo svojich prvých dvoch dueloch v NHL priemer 5,06 inkasovaného gólu na zápas s úspešnosťou zásahov 81,8 percenta. Teraz si 26-ročný nováčik štatistiky výrazne zlepšil, keď nepustil za chrbát ani jednu z 19 striel Blue Jackets. Takmer 18 minút odohral v drese domácich Marián Gáborík, ale vôbec sa nepresadil.

Vo Vancouveri vyvesili pred zápasom s Torontom na strechu dres s číslom 10, ktorý nosil legendárny ruský útočník Pavel Bure a potom sa "kosatky" zahryzli do súpera. Canucks v kanadskom derby vyhrali 4:0, keď svojho súpera prestrieľali 47:21. Druhé čisté konto v sezóne zaznamenal Roberto Luongo.

 

Sumáre zápasov NHL:

WINNIPEG - CHICAGO 1:5 (1:1, 0:3, 0:1)

Góly: 6. Enström (Halischuk, Frolík) - 10. Hjalmarsson (Krüger), 21. Bollig (Krüger), 23. Sharp (HOSSA, Leddy), 26. Leddy (Shaw, Morin), 50. Smith (Bollig, Keith). Brankári: Pavelec (26. Montoya) - Crawford, strely na bránku: 27:25.

BUFFALO - ANAHEIM 3:6 (0:0, 1:3, 2:3)

Góly: 28. Hodgson (Moulson, Pysyk), 47. Tallinder (Hodgson, Moulson), 55. Myers (Larsson) - 30. Getzlaf (Penner, Beauchemin), 36. Vatanen (Cogliano, Winnik), 36. Etem (Perreault, Smith-Pelly), 45. Perry (Fowler, Getzlaf), 46. Etem (Perreault, Allen), 56. Perry (Getzlaf, Lindholm). Brankári: Enroth - Miller, strely na bránku: 17:29.

TAMPA BAY - ST. LOUIS 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)

Góly: 11. Killorn, 22. Stamkos (Killorn, Barbiero), 49. Connolly (Gudas, Filppula), 57. Filppula (Killorn, Brewer) - 8. Pietrangelo (Backes, Steen), 24. Schwartz (Shattenkirk, Berglund). Brankári: Bishop - HALÁK, strely na bránku: 25:30.

NEW JERSEY - PHILADELPHIA 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Gól: 15. B. Shenn (MESZÁROŠ, Simmonds). Brankári: Brodeur - Emery, strely na bránku: 14:21.

NY ISLANDERS - BOSTON 3:1 (0:0, 3:1, 0:0)

Góly: 27. Tavares (Vanek), 34. McDonald (Hamonic, Okposo), 37. Vanek (Okposo, Hamonic) - 36. Hamilton (Smith, Spooner). Brankári: Poulin - Johnson, strely na bránku: 34:27.

NY RANGERS - CAROLINA 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)

Góly: 9. Hagelin (Pouliot, Richards), 29. Hagelin (Pyatt, McDonagh), 36. Stepan (Kreider, Zuccarello-Aasen), 50. Stepan (Zuccarello-Aasen, Kreider), 55. Stepan (Zuccarello-Aasen, Kreider) - 40. SEKERA (Tlustý, Faulk). Brankári: Lundqvist - Peters, strely na bránku: 38:28.

WASHINGTON - FLORIDA 3:2 po nájazdoch (1:0, 1:1, 0:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 17. Bäckström (Fehr, Green), 29. Carlson (Latta, Alzner), rozh. sam. nájazd: Laich - 29. Winchester (Upshall), 58. Fleischmann (Campbell, Huberdeau). Brankári: Neuvirth - Clemmensen, strely na bránku: 23:33.

COLUMBUS - PITTSBURGH 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)

Góly: 27. Engelland (Vitale, Jeffrey), 41. Kunitz (Dupuis, Martin), 60. Jokinen (Malkin, Crosby). Brankári: McElhinney - Zatkoff, strely na bránku: 19:27.

VANCOUVER - TORONTO 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Góly: 7. D. Sedin (H. Sedin, Kesler), 23. Kassian (Richardson, Edler), 26. Higgins (Tanev, Santorelli), 55. Hamhuis (Richardson, Archibald). Brankári: Luongo - Reimer, strely na bránku: 47:21.

COLORADO - MONTREAL 4:1 (0:0, 1:0, 3:1)

Góly: 32. Landeskog (Cliche, Bordeleau), 49. McKinnon (Landeskog, Hejda), 52. O'Reilly, 60. Parenteau (Duchene, Benoit) - 44. Gallagher (Subban, Galchenyuk). Brankári: Giguere - BUDAJ, strely na bránku: 31:30.

EDMONTON - DETROIT 0:5 (0:2, 0:1, 0:2)

Góly: 6. Helm (Cleary, Alfredsson), 6. TATAR (Andersson), 27. Kindl (Alfredsson, Dacjuk), 48. Andersson (Miller, Abdelkader), 50. Bertuzzi (Zetterberg, Kindl). Brankári: Bachman (14. LaBarbera) - Mrázek, strely na bránku: 14:31.

LOS ANGELES - NASHVILLE 3:4 (1:2, 0:1, 2:1)

Góly: 20. Kopitar (Muzzin), 50. Brown (Kopitar, Williams), 52. Richards (Toffoli, Muzzin) - 12. Legwand (Jones, Hörnqvist), 20. Weber (Hörnqvist, Fisher), 29. Nystrom (Hörnqvist), 57. Legwand (Ekholm). Brankári: Quick - Hutton, strely na bránku: 38:17.

SAN JOSE - PHOENIX 2:3 po nájazdoch (0:1, 2:1, 0:0 - 0:0, 0:1)

Góly: 22. Pavelski (Nieto, Wingels), 26. Boyle (Pavelski, Thornton) - 1. Vermette (Klinkhammer, Bödker), 39. Bödker (Morris), rozh. nájazd: Vermette. Brankári: Niemi - Smith, strely na bránku: 50:30.

 

Slováci v akcii:

Tomáš Tatar (Detroit) 16:57 1 0 1 (1) 3 0

Andrej Sekera (Carolina) 20:10 1 0 1 (-3) 5 0

Marián Hossa (Chicago) 18:44 0 1 1 (1) 1 0

Andrej Meszároš (Philadelphia) 16:56 0 1 1 (1) 0 0

Zdeno Chára (Boston) 24:50 0 0 0 (-2) 1 2

Tomáš Kopecký (Florida) 18:12 0 0 0 (0) 3 2

Marián Gáborík (Columbus) 17:52 0 0 0 (-1) 0 0

Richard Pánik (Tampa Bay) 10:52 0 0 0 (0) 0 0

Jaroslav Halák (St. Louis) 57:07 4/25 84,00

Peter Budaj (Montreal) 59:45 3/30 90,00

 

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/