Main Content

Seria A, nová exkluzívna destinácia slovenských futbalistov?

piatok, 1. november 2013 10:00 | Autor: Filip Chudý

Seria A, nová exkluzívna destinácia slovenských futbalistov?
Seria A, nová exkluzívna destinácia slovenských futbalistov? | zdroj: © TASR

Seria A je dlhé roky jednou z najprestížnejších súťaží sveta a nie je to tak dávno, čo bola aj úplne tou najlepšou. Preto nás môže iba tešiť, že v nej hrá veľa slovenských futbalistov a zdá sa, že ich bude len pribúdať.

Komentár Filipa Chudého

Futbal má viacero veľmi kvalitných súťaží, no aj tak je ťažké sa dostať do jednej z nich. Zvlášť, keď máte slovenský pas, ktorý dvere automaticky neotvára. Nie sme totiž Brazílčania, ktorým aj v našich končinách stačí na hranici ukázať pas s vôňou kávy a už dostávajú zmluvu, pritom, bez preháňania, nemusia ani vedieť kopnúť do lopty. A nemáme ani renomé Chorvátov, či Srbov, ktorí taktiež dostanú skôr dobrý angažmán už len kvôli národnosti.

Nemáme vo svete futbalu veľké meno, čo si treba priznať. Preto, keď sa už nejaký náš futbalista presadí do prestížnej súťaže, tak si môžete byť stopercentne istí, že je to iba vďaka kvalite. Pretože on jednoducho musel ukázať, že je lepší ako domáci hráč. Toto by malo byť samozrejmosťou aj u nás voči cudzincom, no nie je, ale to je na inú tému.

Keď sa pozrieme na zastúpenie Slovákov v najlepších súťažiach, tak najviac ich je v Serii A. Je to vlastne logické, pretože táto liga spolu s nemeckou Bundesligou našim futbalistom najviac svedčí. Do Španielska berú Juhoameričanov, Francúzi si „kolonizujú“ Afričanov a Angličania berú všetko s prestížnym menom, ktoré my nemáme.

Ale nielen to otvorilo cestu do Talianska našim futbalistom. Taliani si nás museli všimnúť na MS 2010, pretože tam sme im dali veľkú facku a tiež dobré, čo dobré, vynikajúce meno robí nášmu futbalu na Apeninskom polostrove Marek Hamšík. Taliani preto vnímajú, že aj pod Tatrami sa rodia dobrí futbalisti, o ktorých majú stále väčší záujem.

V tejto sezóne už hralo v talianskej lige päť Slovákov, čo je viac ako vo zvyšných top ligách dokopy. A čo je potešiteľné, tak boli medzi nimi aj mladí hráči. Naposledy očaril Norbert Gyömbér, ktorý vo svojom prvom kompletnom zápase bol hneď najlepší na ihrisku. Preto som si pozrel aspoň na chvíľu stredajší zápas Juventus-Catania. A hoci som videl pasáž, v ktorej dali domáci tretí a štvrtý gól, tak bolo hneď jasné, prečo Gyömbér zaujal. Kto ho videl pravidelne hrať v Corgoň lige, ten vie tiež, lebo hral presne tak isto moderne ako na našich trávnikoch. Ak bude takto pokračovať, tak za chvíľu sa možno ozve práve Juventus.

Ale ozývajú sa aj iné talianske kluby, ktoré majú o našich záujem. Gólový Vestenický padol do oka AS Rím, no tu už radšej nech sa vykope v Corgoň lige ako Gyömbér, pretože ísť do nejakej akadémie nemá 1,5 roka pred koncom dorasteneckého veku veľký zmysel. Navyše mužský futbal zocelí mladíkov skôr ako hocktorá akadémia. A keď sme už pri akadémiách, tak tie talianske siahajú po našich mladíkoch stále viac, čo nie je náhoda.

A kto vie, možno bude za chvíľu hrať Seriu A väčšina našich reprezentantov, veď napríklad aj Škrtela už dlhšie spájajú s talianskymi klubmi... Taliansky futbal proste „obúva“ slovenský do svojej „čižmy,“ čo nás môže iba tešiť.

V diskusií sa vyjadrite, či hovoríte na záujem Talianov o našich futbalistov?