Main Content

PRÍBEH: Jakub Blaszczykowski - chlapec, ktorý prežil

štvrtok, 31. október 2013 16:04 | Autor: Jakub Vaverka

PRÍBEH: Jakub Blaszczykowski - chlapec, ktorý prežil
PRÍBEH: Jakub Blaszczykowski - chlapec, ktorý prežil | zdroj: © TASR

Jakub Blaszczykowski patrí v súčasnosti medzi najdôležitejšie persóny poľského futbalu. Z niekoľkých desiatok minút strávených na ihrisku v reprezentačnom drese sa potupne stali celé zápasy a hráč, ktorému viacerí nepovedia inak ako „Kuba“ sa vypracoval na kapitána národného mužstva našich severných susedov.

Špílmacher Borussie Dortmund pôsobí na ihrisku rozvážnym dojmom, nepúšťa sa do zbytočných debát s rozhodcami a len tak niečo ho nerozhodí. Aj to je jeden z dôvodov prečo má veľa fanúšikov nielen v Poľsku. Málokto avšak vie, čo postretlo tohto sympatického blondiaka v detstve a aké nástrahy života musel prekonať, aby sa dostal na výslnie. My sa vám pokúsime objasniť, aká bola cesta „Kubu“ Blaszczykowskeho na nielen poľský futbalový Olymp.

Jakubove detstvo bolo bezpochyby najviac poznačené tragickou smrťou jeho matky, pričom celkovú katastrofu dotváralo to, že jej do hrobu „pomohol“ Jakubov otec, čiže jej manžel. Keď mal „Kuba“ jedenásť rokov, tak jeho otec nožom zavraždil jeho mamu Anu, za čo ho poľská polícia po vyšetrovaní odsúdila a tesne pred Euro 2012 vo väzení poslednýkrát vydýchol aj on. Od útleho veku sa teda budúca futbalová hviezda musela vyrovnávať s neľahkým a nezávideniahodným osudom, ktorý by rozhodne nenechal nikoho chladného.  Jakub mal navyše aj brata Dawida a oboch, ešte neplnoletých chlapcov, sa ujala ich stará mama alebo ak chcete babka, pričom z „Kubovho“ rozprávania sa verejnosť dozvedela, že bratom Blaszczykowským bola skutočnou oporou, akú by pravdepodobne inde nenašli.  Vzorom mladého Jakuba, ktorý istotne nemal dobré detstvo a stále sa nad ním znášal čierny mrak vraždy jeho matky, bol jeho strýko Jerzy Brzeczek, ktorý bol v rokoch 1992 až 1999 poľským reprezentantom a drese s orlicou na hrudi odohral dovedna 42 zápasov.

Práve „Kubov“ strýko Jerzy priviedol nerozkukaného mladíka na futbalové chodníčky, a ak by sa tomu tak nestalo, tak Blaszczykowski mohol skončiť v nejakom pouličnom gangu ako kriminálnik, pretože podobné nástrahy siahali na tohto „puberťáka“ prakticky z každého jedného rohu. Našťastie sa tomu tak nestalo a Jakub zažil prvú prácu v profesionálnom klube práve vďaka Jerzymu Brzeczekovi, s ktorým trénoval v rakúskej Tirole Innsbruck. Odtiaľ nasledoval raketový vzostup stále sa lepšiaceho „Kubu“ a prišla jeho nemecká anabáza, pričom v Bundeslige hráva dodnes a s Borussiou Dortmund získal okrem iného aj populárne double a v minulej sezóne sa BVB prebojoval do finále Ligy majstrov.

O jeho rodinnej tragédii však dlhé roky vedelo len blízke okolie a dokonca o nej nehovoril ani najbližších spoluhráčom.  V jednej televíznej relácii sa však Jakub Blaszczykowski po všetkých tých rokoch utajovania konečne vyrozprával a celé Poľsko bolo zo životného príbehu v absolútnom šoku. Kapitán poľskej reprezentácie sa navyše priznal, že ťaživé tajomstvo ho roky nútilo premýšľať nad tým, prečo sa jeho otec rozhodol zabiť jeho matku, no nikdy nedostal žiadnu odpoveď, čo ho takmer doviedlo k šialenstvu.

V ťažkej životnej situácii však našiel vyslobodenie- futbal, pri ktorom prišiel na pozitívne myšlienky a na svoj život si začal zarábať niečím čo ho baví. V momentoch, keď mlel psychicky z posledného za nevzdal, vzoprel sa osudu a všetkým ukázal, že človek si je sám strojcom svojho šťastia.  Keď v zápase s Ruskom jedným z najkrajších gólov na Euro 2012 napol sieť za ruským brankárom Malafejevom, tak sa rozbehol k postrannej čiare, kde si pobozkal znak na drese a následne zodvihol ruky k nebesám, pričom v tejto póze ostal niekoľko sekúnd. Spoluhráči, diváci na štadióne a aj tí pri televíznych obrazovkách okamžite vedeli, že gól proti Rusku poslal do nebies svojej nebohej mamičke a na všetkých vrátane samotného Jakuba zapôsobil tento moment skutočne emotívne. Hviezda zápasu a nový futbalový  hrdina Poľska po zápase priznal, že v živote by obetoval všetko preto, aby sa mohol ešte aspoň raz vidieť so svojou mamou. Toto želanie sa mu žiaľ, už nikdy nesplní...