Main Content

Zlatá lopta: Už dávno nejde o to, kto je najlepší!

streda, 30. október 2013 12:40 | Autor: Jakub Mihálik

Zlatá lopta: Už dávno nejde o to, kto je najlepší!
Zlatá lopta: Už dávno nejde o to, kto je najlepší! | zdroj: © TASR

FIFA včera zverejnila 23-členný menoslov favoritov na zisk prestížnej Zlatej lopty. Okrem zahrnutia najväčších favoritov sa opäť FIFA dopustila niekoľkých výrazných prešľapov, ktoré len dokazujú, že Zlatá lopta sa udeľuje na základe reputácie, nie reálnej výkonnosti v danom roku.

Komentár Jakuba Mihálika

Z minulosti sú známe mnohé prípady zlyhania tvorcov záverečnej nominácie. Ignorovanie Iniestu, či Sneijdera s Militom v roku 2010, sú príkladmi len z predošlých rokov. Zlatá lopta za rok 2013 pozná už najväčších kandidátov na jej zisk a my sa môžeme zamyslieť nad tým, či sú niektoré mená v nominácii oprávnene. A naopak, či tam niektoré nechýbajú.


Okrem výkonov futbalistov sa v ankete Zlatá lopta oceňujú aj trénerské počiny za kalendárny rok. Pri pohľade na nominovaných vám do oka udrie napríklad Vicente del Bosque, tréner majstrov sveta zo Španielska. Áno, Španieli sú majstri sveta a Európy, ale tá neskôr spomenutá trofej prišla v roku 2012. Teraz sa píše rok 2013. Španieli v kvalifikácii nepredvádzali presvedčivé výkony, Pohár konfederácií ukázal, že nie sú vo forme, napriek tomu sa šéf Furie Roja v nominácii ocitol.  Rovnako tak sa medzi nominovanými vyníma meno Josého Mourinha, ktorý v Madride rozhodne nezažil úspešnú sezónu a v Chelsea je príliš krátko na to, aby sa jeho pôsobenie považovalo za úspešné. Zlatá lopta pod hlavičkou FIFA by mala byť celosvetovou anketou, preto je nepochopiteľné nezaradenie Marcela Lippiho, ktorý síce v Číne, ale s klubom Guanzhou Evergrande dominuje ázijskému futbalu. A aj keby sme teda tohto Taliana opomenuli, kde je Diego Simeone? Tréner, ktorý už druhú sezónu robí zázraky s tímom Atlética Madrid, si miesto medzi najlepšími rozhodne zaslúžil.


Trénerská anketa je v tieni tej hráčskej, a tak sa nominačné prešľapy príliš spomínať nebudú. No ani tá hráčska nominácia nie je úplne „košér“. Obdivujem hráčov ako Xavi,či Andrea Pirlo. Patria medzi najlepších stredopoliarov svojej doby. No v roku 2013 nepredviedli také výkony, aby mohli byť zaraďovaní medzi najlepších. Pirla zatieňuje v Juventuse Čiľan Vidal i mladík Pogba, Xavi v Barcelone stráca miesto v základnej zostave a nebyť zbrklého rozhodnutia Thiaga, ktorý sa vydal do Bayernu, Xavi už mohol byť dávno na lavičke. Nominácia týchto dvoch veteránov vyznieva o to tragickejšie, ak zistíme, že v strede poľa chýbajú takí hráči ako Isco, najlepší hráč ME do 21 rokov, ťahúň prekvapenia z Malagy a hviezda Realu Madrid,  Marco Reus, ktorý doviedol Borussiu Dortmund až do finále Ligy majstrov alebo David Alaba, jeden z najlepších hráčov víťazného Bayernu Mníchov.


Všetky podobné prešľapy znižujú hodnovernosť ankety Zlatá lopta a znižujú hodnovernosť FIFA. Ak do toho pripočítame vyjadrenia šéfa tejto organizácie, Seppa Blattera, ktorý verejne ponižuje jedného z každoročných nominantov a ako človek vo vedení nestrannej organizácie otvorene preferuje jedného hráča, u fanúšikov sa objavujú otázky. Je Zlatá lopta ešte stále o reálnych výkonoch v danom roku? Je Zlatá lopta nezaujatou anketou? Je FIFA objektívna? Osobne si myslím, že nie. Nie je to len zneuctenie hráčov, ktorí sú v mnohých prípadoch prehliadaní, ale je to zneuctenie aj jej víťazov, ktorí vďaka znižujúcemu sa kreditu tejto ankety, prichádzajú aj o prestíž samých seba, ako držiteľov kedysi najprestížnejšej futbalovej trofeje. Niečo treba zmeniť!

 

Odporúčané články