Main Content

FutbalZoom: Lukaku - vzor stredného útočníka

utorok, 29. október 2013 15:01 | Autor: Jakub Mihálik

FutbalZoom: Lukaku - vzor stredného útočníka
FutbalZoom: Lukaku - vzor stredného útočníka | zdroj: © TASR

V našej novej rubrike FutbalZoom sa zameriame na individuálne predstavenia hráčov, ktorí výrazne vyčnievajú nad ostatných futbalistov, hrajúcich na kľúčových postoch. Dnes si pod lupou pozrieme belgickú senzáciu s menom Romelu Lukaku, ideál stredného útočníka.

Už keď sa pred štyrmi rokmi objavil v drese Anderlechtu Brusel dobre stavaný Belgičan s konžskými koreňmi, Romelu Lukaku, prischla mu prezývka „nový Drogba“. Dnes, vo veku 20 rokov (!), patrí belgický reprezentant k najlepším stredným útočníkom sveta a k pokračovateľom legendárneho kanoniera z Pobrežia Slonoviny v mužstve Chelsea, hoci Lukaku už druhú sezónu trávi na hosťovaní mimo Stamford Bridge.

Belgičan zaznamenal v drese Evertonu v tejto sezóne už 5 gólov v 4 vystúpeniach, navyše pridal jednu asistenciu a je celkovo štvrtým najlepšie hodnoteným hráčom Premier League po triu z Arsenalu, Ramsey, Giroud, Ozil. Čomu vďačí tento dvadsaťročný mladík za tieto výborné štatistiky? Poďme si to ukázať na predchádzajúcom zápase Evertonu, ktorý odohrali Toffees v Birminghame.

Aston Villa – Everton

V sobotu sa Lukaku so svojim Evertonom predstavil na horúcej pôde Aston Villy. Okrem porovnania dvoch tímov, ašpirujúcich na pohárové umiestnenia, sme mohli sledovať súboj tvárou v tvár dvoch zázračných chlapcov belgického futbalu. V drese Aston Villy totiž žiari Christian Benteke, ktorý má v drese belgickej reprezentácie prednosť práve pred Lukakuom. Dvaja strelci s inštinktom zabijaka tak mohli oficiálne odštartovať minisúboj, na ktorého konci bude začiatkom júna jedno meno v otváracom zápase Belgičanov na MS v Brazílii. 

Everton vstúpil do zápasu v rovnakom taktickom rozostúpení, aké praktizuje od príchodu nového kouča, ktorý v lete vystriedal Davida Moyesa. Rozostavenie 4-4-1-1 má za úlohu vyťažiť, čo najviac zo silného stredu zálohy a práve z predpokladov Lukakua ako typického stredného útočníka. A rovnako ako od začiatku sezónu, Evertonu tento systém svedčal. Nie nadarmo sú len na 4 body vzdialení prvému Arsenalu.

 

livesport.cz

Ako to funguje? Pomerne jednoducho, no zároveň zložito. Vo svete futbalu už nie je tak typickým javom hrať na klasického hrotového hráča, veď kompletný menoslov najlepších tímov v Európe kladie dôraz na iné posty. Barcelona s AS Rím sa spolieha na staronový fenomén falošnej deviatky, Citizens, Juventus, či Liverpool vedú pohybliví, celoplošní útočníci, Bayern, či Real vedú drvivú väčšinu útokov cez krídla. Napriek tomu Evertonu systém toľko typický pre britský futbal, výrazne svedčí. 

Na to, aby bol úspešný potrebujete predovšetkým klasických stredných záložníkov, ktorí hrajú rovnako dobre dopredu aj dozadu, majú priamočiaru prihrávku a vedia z druhej vlny doplniť útočníkov. Rovnako potrebujete výborne centrujúcich krajných hráčov, čo v tíme Evertonu spĺňajú obrancovia Baines s Colemanom, i stredopoliari Mirallas s Pienaarom. Takisto potrebujete podhrotového hráča, ktorý v defenzívnej činnosti zaplní absenciu hrotového hráča a zároveň v útočnej fáze je prvým po boku klasickej deviatky. Najnutnejším elementom je však hráč, ktorý v strede útoku vie využiť všetky spomenuté prednosti tímu.

Prototyp stredného útočníka

Súčasný futbal nemá veľa takých, ako je on. Radamel Falcao, Edinson Cavani, po ďalších menách musíte dlho pátrať. Stredný útočník je na vyhynutie, no práve pôsobenie 20-ročného Belgičana môže znamenať novú futbalovú jar pre tento post. Lukaku má všetky predpoklady. Má 190 centrimetrov, stavbu tela skúseného harcovníka, nie 20-ročného ucháňa. Napriek tomu, že EA Sports v novom vydaní najpopulárnejšej futbalovej simulácie udelila nízke hodnotenie, Romelu Lukaku rozhodne nie je pomalým hráčom.  Lukaku spĺňa do bodky definíciu hráča na poste číslo 9. Takýto hráč zbytočne neplytvá silami na defenzívnu činnosť, na to je v tíme podhrotový hráč. Ako môžeme vidieť na mape akčnej pôsobnosti zo zápasu proti Aston Ville, ideálny stredný útočník sa na vlastnú polovicu dostáva len pri bránení štandardnej situácie súpera.

squawka.com

Lukakuova úloha je jednoznačná. Byť nebezpečný v rámci šestnástky a tesne pred ňou. To, že ju Lukaku napĺňa dokazuje ďalší štatistický graf, ukazujúci, že Lukaku trávi v priestore, z ktorého hrozí najväčšie nebezpečenstvo takmer 50% hracieho času a zbytočne sa nevysiluje súbojmi po stranách. 

squawka.com

Lukaku svojimi fyzickými atribútmi púta pozornosť nielen oboch stopérov ako na obrázku číslo 1, ale aj defenzívne zmýšľajúcich stredopoliarov, čím tak vytvára priestor pre záložníkov svojho tímu, aby dominovali stredu poľa. 

 
Lukaku odpútava pozornosť oboch stopérov a vytvára tak priestor pred podhrotového útočníka, ktorý nestrážene môže strieľať na bránu.
 

Lukaku má výborný výber miesta, čo je alfou a omegou stredného útočníka. Aj jeho sobotný gól proti Aston Ville dokázal, že je pohotovým hráčom s výbornou strelou. Hrá priamočiaro, nešpekuluje, okamžite páli, na technické finesy sú v tíme iní hráči.



Lukaku sa odpútava od dvoch svojich strážcov a pri postupe akcie je zrazu sám pri zakončení z hranice šestnástky.



Už v úvode zápasu dal o sebe vedieť odvážnym nábehom do stredu obrany Aston Villy, čím predznamenal, že počas celého zápasu bude predstavovať najväčšiu hrozbu pre súpera. 



Lukaku predvádza štyridsaťmetrový šprint smerom k bráne, nehľadiac na vývoj akcie.


Výborným pohybom oklamal aj stopéra a po centri na prvú tyč sa dostáva k zakončeniu.

Proti Aston Ville, no i vpredchádzajúcich dueloch ukázal Romelu Lukaku, že je jedným z najlepších útočníkov súčasnosti. Na pohľad jednoduchá pozícia stredného útočníka vyžaduje dostatok schopností a Romelu Lukaku už v mladom veku je blízko k tomu, aby oplýval všetkými. Jeho pohyb, zakončenie a celkové pôsobenie na ihrisku je vzorovým správaním sa stredného útočníka. Hoci jeho prínos nevyzerá ták lákavo ako je tomu v prípade rôznych futbalových virtuózov, no napriek tomu je nepostrádateľným pre svoj tím. Lukaku je jednoducho zriedkavým zjavom futbalových ihrísk.