Main Content

Platini a jeho ďalšia vízia: Boj o flek vo FIFA v plnom prúde!

utorok, 29. október 2013 11:22 | Autor: Jakub Mihálik

Platini a jeho ďalšia vízia: Boj o flek vo FIFA v plnom prúde!
Platini a jeho ďalšia vízia: Boj o flek vo FIFA v plnom prúde! | zdroj: © TASR

Michel Platini pravidelne rozviruje hladinu európskeho a svetového futbalu svojimi často nepochopiteľnými a osamotenými ideami. Tentokrát prišiel s nápadom 40-členného svetového šampionátu, ktorý by sa mal uskutočniť už v roku 2018 v Rusku. Ani tentokrát však za tým snahu o pomoc futbalu nehľadajte.

Komentár Jakuba Mihálika

Kedysi som si o Platinim myslel, že je inteligentný hráč a neskôr tréner. Potom, keď už bol vo funkcii prvého muža UEFA, som ho považoval za futbalového romantika, ktorý je len trošku prihlúplejší. Dnes, šesť rokov po jeho nástupe do funkcie viem, že som sa v obidvoch predchádzajúcich prípadoch mýlil. Michel Platini nie je ani záchranca svetového futbalu, ktorý svojimi nápadmi sleduje zlepšenie nášho obľúbeného športu, ale nie je ani hlúpučká figúrka v rukách tých, čo ťahajú nitkami. Michel Platini je ambiciózny kariérista, ktorý chce vládnuť svetovému futbalu a urobí pre to všetko.


Dôkazom nech je ďalšia z jeho „vizionárskych“ myšlienok, ktorú vypustil do obehu na začiatku tohto týždňa. Svetový šampionát o 5 rokov by už mal mať nie 32 členov, ale rovných 40.


Nie je na tom nič až tak zvlášne, veď Platini je známy svojim prístupom „čím viac, tým lepšie“, o čom svedčí rozšírenie počtu účastníkov Majstrovstiev Európy zo 16ky tímov na 24. Zvláštne je to, že ako zástanca záujmov európskej federácie, UEFA, sa zasadzuje o to, aby nárast o spomínaných 8 tímov, najviac pomohol tímom z Afriky a Ázie. Nie, nie je to v prospech zväčšenia kvality turnaja, veď ázijskí účastníci s výnimkou Japonska a Južnej Kórey nedosahujú takej úrovne, aby miešali karty na šampionáte. Je to šikovný ťah človeka, ktorý sa chystá uchádzať o stoličku šéfa jednej takej organizácie, ktorú isto poznáte, s názvom FIFA. FIFA v súčasnosti registruje 209 členov. Africká futbalová federácia číta 54 členov, ázijská 46. To je celkom slušný počet hlasov, ktorý sa  dá na svoju stranu pritiahnuť podobnými vyjadreniami o zasadení sa pre zvýšenie miesteniek na futbalové majstrovstvá práve pre členov z týchto kontinentov.


Futbalový šampionát je po olympiáde najväčším športovým sviatkom štvorročného cyklu. Sleduje ho celý svet, celý svet rešpektuje jeho auru kvality a vyrovnanosti. Ja krok zvýšenia účastníkov z 32 na 40 vnímam ako vo všeobecnosti zlý. Určite, slabším futbalovým tímom by to otvorilo doposiaľ zavreté dvere. No s tým ide ruka v ruke mierny pokles kvality, veď už teraz sa na šampionát dostanú tímy, ktoré pri všetkej úcte nemajú, čo v Brazílii robiť, rovnako však kvalifikácia prišla o dva-tri tímy, ktoré by kvalitou na najlepších stačili. Preto je počet 32 ideálny.

Nápad so 40 účastníkmi by som ešte zniesol, ak by šlo len a len o motivovanie väčšieho počtu futbalových tímov. Nemôžem ho zniesť, ak sleduje ekonomické účely zvýšenia predaja v krajinách, ktoré by napríklad zažili historickú premiéru na MS, na úkor kvality. A už vôbec ho nemôžem zniesť v tom prípade, ak sleduje len zvýšenie šancí na zvolenie do prezidentského postu FIFA pre jedného prospechára, ktorý si za 6 rokov spravil z európskeho futbalu biznis a s mesačnou pravidelnosťou dvíha tlak u ľudí, ktorým ešte stále ide o dobro futbalu. Opakujem to, čo som už v mnohých komentároch vyslovil. Platini škodí futbalu!