Main Content

Elitné zostavy Barcelony a Realu stoja takmer miliardu eur!

sobota, 26. október 2013 12:45 | Autor: Jakub Mihálik

Elitné zostavy Barcelony a Realu stoja takmer miliardu eur!
Elitné zostavy Barcelony a Realu stoja takmer miliardu eur! | zdroj: © TASR

Real Madrid a FC Barcelona, to sú 2 z najväčších značiek vo svete športu. Kvalita ide ruku v ruke s financiami a tie sa v španielských veľkokluboch točia vo veľkých množstvách. Pozrite si trhovú hodnotu oboch zostáv za predpokladu, že by nastúpili všetci (aj zranení) hráči. Z tej sumy sa vám zatočí hlava! Všetky hodnoty sú podľa portálu transfermarkt.com.

FC Barcelona

Victor Valdes – 10 miliónov eur – Hoci je odchovanec Barcelony na odchode z klubu a je jasné, že svoj súčasný kontrakt nepredĺži, aj tak sa jeho trhová hodnota pohybuje na úrovni 10 miliónov eur, čo je na brankára poriadne vysoké číslo.

Dani Alves – 20 miliónov eur – Brazílsky obranca má už síce 30 rokov, no stále je považovaný za jedného z najlepších krajných bekov vo svete. Za viac ako 5 rokov v Barcelone si vybudoval také meno, že v relatívne vysokom veku ešte stále drží vysokú hodnotu. Hoci ho klub kupoval zo Sevilly za 35 miliónov eur, určite na ňom neprerobil a v súčasnosti by sa jeho hodnota musela ešte zvýšiť, ak by niekto plánoval Brazílčana kúpiť. Zmluva mu totiž vyprší až za dva roky.

Gerard Piqué – 36 miliónov eur – Dvadsaťšesťročný stopér sa po návrate do materského klubu vypracoval medzi najlepších stopérov sveta, čo sa prirodzene odráža na jeho trhovej hodnote. Hoci dnes pravdepodobne nenastúpi, je hlavnou oporou defenzívy Barcelony a tá by ho s veľkou pravdepodobnosťou nepredala ani za oných 36 miliónov.

Carles Puyol – 3 milióny eur – Vek nezastaví ani Carles Puyol, a tak je jeho trhová hodnota najnižšia zo všetkých účastníkov. Napriek tomu je jeho prínos pre tím neoceniteľný. Je klubovou ikonou a oporou už viac ako desaťročie. A to žiadne trhové hodnoty nevyrovnajú.

Jordi Alba – 25 miliónov eur – Hoci je Alba odchovancom Barcelony, naplno sa presadil v seniorskom tíme Barcelony až po príchode z Valencie v prestupovom období minuloročného leta. V priebehu jedného roka sa z 15 miliónovej prestupovej sumy stala 25-miliónová hodnota a Alba je jedným z najnedotknuteľnejších ľavých obrancov sveta.

Sergio Busquets – 45 miliónov eur – Hoci je Sergio nenápadným bojovníkom v strede poľa barcelonskej hviezdnej zostavy, jeho cena nepovšimnutá ostať nemôže. Dvadsaťpäťročný hráč hrá na poste, v ktorom sa na vrchol futbalista dostáva medzi 28. a 30. rokom, tažke od Busquetsa môžeme očakávať zlepšovanie. Aj preto tak vysoká hodnota.

Cesc Fabregas – 45 miliónov eur – Predpokladajme, že Napoleon barcelonského stredu poľa, Xavi, postupne prenechá úlohu v strede poľa svojim katalánskych spoluhráčom a prvým v poradí na jeho zástup je Cesc Fabregas. Do Barcelony prestupoval z Arsenalu za 35 miliónov eur, no jeho hodnota ešte stúpla na súčasných 45. Hoci sa špekuluje o jeho návrate do Anglicka, len málokto by si jeho prestup mohol dovoliť.

Andrés Iniesta – 65 miliónov eur – Že je to enormne vysoká trhová hodnota? Hovoríme o hráčovi, ktorý Zlatú loptu doteraz nevyhral len zázrakom a zaslepenosťou FIFA. Andrés Iniesta má stále len 29 rokov a pred sebou ešte poriadne veľa sezón na vrcholovej úrovni. Suma je primeraná.

Alexis Sánchez – 26 miliónov eur – Hoci je čilský futbalista jedným z nestálych členov základnej zostavy, jeho trhová hodnota je vyššia ako v prípade jeho konkurentov v boji o miesto na pravej strane zálohy. Sánchez prestupoval do Barcelony pred 2 rokmi z Udinese a napriek tomu, že väčšinou pôsobil na lavičke, nič zo svojej 25-miliónovej prestupovej sumy nestratil.

Neymar – 50 miliónov eur – Brazílska senzácia Neymar si toto leto po dlhej prestuovej ságe vybrala Barcelonu, ktorá celkovo za jeho služby zaplatí okolo 70 miliónov eur. Len 21-ročný hráč má už v nízkom veku hodnotu 50 miliónov eur a kto vie, kde sa zastaví za takých 5 rokov. Možno až na hodnote jeho tímového kolegu.

Lionel Messi – 120 miliónov – Argentínčan je štvornásobným držiteľom Zlatej lopty a jedným z najlepších futbalistov histórie, čomu zodpovedá aj jeho trhová hodnota. Aj tá, ako v podstate všetky ostatné, je však skreslená, pretože Barcelona svoj diamant nepredala, ani keď mníchovský Bayern ponúkal 250 miliónov, ani keď arabskí šejkovia z PSG, či iných tímov ponúkali čiastky, ktoré sa nikto neodvážil ani len zverejniť. Leo je jednoducho neoceniteľný.


Spolu: 445 miliónov eur

 
Real Madrid:

Iker Casillas – 15 miliónov eur – Legenda Realu Madrid síce momentálne hrá až druhé husle, no prestupové špekulácie v lete ukázali, že je ešte stále žiadaným artiklom. 15-miliónová hodnota je neporovnateľná s jeho prínosom pre Real Madrid, či hociktorý iný klub na svete.

Daniel Carvajal – 10 miliónov eur – Mladý odchovanec Realu sa po lete opäť vrátil do svojho klubu po tom, čo prestupoval z Bayeru Leverkusen. Ešte nestihol naplno ukázať svoju hodnotu, a tak 10 miliónov je najmenej z kádra Realu.

Sergio Ramos – 40 miliónov eur – Sergio sa podľa Paola Maldiniho vypracoval na najlepšieho stopéra na sveta, čo síce môžu ľudia kritizovať, no jeho hodnota na úrovni 40 miliónov je adekvátna.

Raphael Varane – 25 miliónov eur – Mladučký stopér Realu a francúzskej reprezentácie vlietol do povedomia najmä vystúpeniami v El Clásicu a hoci sa dnes na ihrisku pravdepodobne nepredstaví, v ideálnej zostave musí figurovať. A to na niekoľko najbližších rokov.

Marcelo – 25 miliónov eur – Brazílsky obranca je ofenzívne veľmi aktívnym hráčom a s Cristianom Ronaldom tvorí výbornú dvojicu na ľavej strane madridskej zostavy. Jeho ofenzívny apetít z neho robia jedného z najobletovanejších ľavých obrancov, čomu zodpovedá aj jeho trhová hodnota.

Sami Khedira – 22 miliónov eur – Nemecký hráč má ešte stále len 26 rokov, napriek tomu patrí k veľmi skúseným defenzívnym štítom. Tento post síce nie je natoľko cenený ako ostatné, no 22 miliónová visačka je slušným ohodnotením Khedirovho prínosu.

Luka Modrić – 35 miliónov eur – Chorvátsky univerzál vie zahrať na akomkoľvek poste v rámci zálohy, preto je cenený pre každého trénera, pod ktorým nastupuje. Chcelo by ho viacero mužstiev, no z Madridu sa ľahko nekupuje, najmä, ak máte 35-miliónovú hodnotu.

Isco - 35 miliónov eur – Za rovnakú cenu ho v lete Madridčania kúpili z Malagy a tento mladý hráč určite zatiaľ nesklamal, práve naopak. V 22 rokoch sa dá predpokladať, že cena ešte porastie.

Gareth Bale – 80 miliónov eur – Hoci Bale stále Madrid takmer 100 miliónov, jeho skutočná hodnota sa tesne po podpise kontraktu ustálila na hranici 80 miliónov. Síce sledujeme hype, ktorý má tendenciu podkopávať hodnotu tohto hráča, nemôžeme však zabudnúť, že Bale je najlepším hráčom Premier League za minulý rok a ešte stále má len 24 rokov.

Karim Benzema – 34 miliónov eur – Francúzskemu útočníkovi to v posledných týždňoch nešlo, stále je to však ten kanonier, ktorý nielen strieľa góly, je aj technicky veľmi vyspelý a dokáže hrať tímovo. Za štyri roky nestratil nič zo svojej takmer 35-miliónovej prestupovej sumy, za ktorú odchádzal z Lyonu.

Cristiano Ronaldo – 100 miliónov eur – Fenomenálny Portugalčan je nielen jedným z najlepších hráčov histórie, ale aj neoceniteľným marketingovým artiklom. V tomto svetle sa 100 miliónov zdá primálo, no aj tak je druhým najhodnotnejším hráčom sveta.


 
Spolu: 421 miliónov eur