Main Content

El Clásico: Faktory, ktoré rozhodnú o víťazovi podľa Sport7.sk

sobota, 26. október 2013 11:48 | Autor: Jakub Mihálik

El Clásico: Faktory, ktoré rozhodnú o víťazovi podľa Sport7.sk
El Clásico: Faktory, ktoré rozhodnú o víťazovi podľa Sport7.sk | zdroj: © TASR

Čaká nás pravdepodobne najvzrušujúcejšie El Clásico za ostatné roky. Pripravili sme viacero článkov, aby ste ešte pred nástupom na ihrisko vedeli všetko podstatné. Ako bude vyzerať a čo bude kľúčom k výhre?

Dnes o 18. hodine nás čaká poriadne vzrušujúci zápas. Samotné súperenie medzi Realom Madrid a Barcelonou je magnetom pre futbalových priaznivcov po celom svete, no tohtoročná rivalita naberá na príťažlivosti ešte výraznejšie. Už samotná predzápasová príprava je totiž vzrušujúca, keďže len málokto vie odhadnúť, ako sa bude vyvíjať. Taktickí mágovia Tata Martino a Carlo Ancelotti totiž disponujú viacerými hernými i hráčskymi možnosťami a až do úvodného výkopu nebude jasné, ktorú z nich na súpera v dnešnom zápase vybalia.

V predchádzajúcich sezónach to bolo vcelku čitateľné. Pep Guardiola i jeho nástupca Tito Vilanova sa prezentovali tiki-takou s dominantným stredom poľa, zatiaľ, čo Mourinhov tím na Katalánčanov rukoval so systémom 4-2-3-1, buldočím zanietením a taktikou zameranou na protiútoky.

Dnes Barcelona zamestnáva Martina, ktorý už toľko nedbá na 80%-né držanie lopty a forsíruje pragmatický prístup k futbalu. Jeho náprotivok ešte stále hľadá ideálny systém i zostavu, pričom počas sezóny vyskúšal systémy 4-4-2, 4-2-3-1 i 4-3-3. Ešte stále nie je rozhodnutý, či využívať kreativitu Isca a adaptabilnosť Modriča alebo technického Chorváta vysunie vyššie a v pozícii štítových záložníkov využívať Khediru a jedného z baskickej dvojice Illara – Xabi Alonso. Otázne je preňho aj pôsobenie stredného útočníka, kde sa mu okrem Benzemu, či Moratu ponúka možnosť falošnej deviatky po vzore Lionela Messiho, ktorú by mohol zastávať Bale i Ronaldo.

Nevieme teda, čo sa odohráva v hlavách obidvoch koučov, no vieme približne odhadnúť, čo rozhodne o dianí na ihrisku.


Ronaldova dominancia na ľavom krídle

Jednou zo stopercentných istôt je to, že sa na ľavej strane útočnej formácie predstaví hviezdny Portugalčan. Proti nemu bude stáť Dani Alves, a ich vzájomný súboj bude jedným z rozhodujúcich faktorov pre šance oboch tímov. Ide o súboj najútočnejšie ladeného krídelníka  na svete s najútočnejšie ladeným pravým obrancom na svete. V ich úvodných stretnutiach dominoval Brazílčan, čo spôsobovalo, že Ronaldo, hľadajúc priestor pre svoju hru, často menil ľavú stranu za pravú. Postupom času sa však úlohy vymenili a momentálne je Alves tým, ktorý ťahá za kratší povraz. Ak chce Barcelona ustrážiť Ronalda, ktorý v ostatných 6 vystúpeniach na Camp Nou vsietil až osem gólov, musí Alves v prvom rade myslieť na defenzívu a zdvojovať ho musí pravý stredopoliar, ktorým podľa našich odhadov bude Pedro Rodriguez. Mladý Španiel je v obrannej fáze lepší ako Alexis Sánchez a rýchlostne by takisto mal viac stíhať s portugalským expresom. Kľúčovou bude aj pomoc Sergia Busquetsa, ktorý na pravú stranu obrany musí dostupovať, pretože Pedro sa nie vždy stihne vrátiť z útočného ťaženia. Ronaldo bude mať tak pravdepodobne proti sebe vždy dvojicu hráčov, čo ako recept predviedol v stredu Juventus, no ani ten neuspel. Ak Ronalda ustráži barcelonská dvojica, či trojica, Barcelona má veľmi veľkú šancu na úspech.

 

Modričov súboj v strede poľa

Veľmi veľa bude v tomto zápase závisieť od výkonu Luku Modriča. Ancelotti je stále bez Xabiho Alonsa a v pozícii distribútora z hĺbky stredu poľa, a tak na nej musí využívať práve bývalého hráča Tottenhamu, ktorý vyniká výbornou prihrávkou a technikou, ukazuje však, že ho zdobí aj čítanie hry a defenzívna práca. Proti Juventusu ukázal, že v strede poľa dokáže zastať svoju úlohu, keď síce neponúka množstvo hĺbkových prihrávok na štýl Ozila, no jeho pasy Ronalda a Di Mariu nájdu v plnej rýchlosti, v čom sú najnebezpečnejší.

Jeho súboj so silnou zálohou Barcelony na čele s Xavim a Cescom bude takisto veľmi dôležitý. Ak barcelonský stred poľa Modriča prevalcuje, Katalánčania budú diktovať hru v celom zápase. Na domácom ihrisku a pri štýle Barcelony sa samozrejme očakáva vyššia kontrola hry, no je rozdiel kontrola a dominancia. Modrič tak nesie veľkú zodpovednosť.


One-man show v podaní Messiho?

Naopak, úspech Barcelony bude závisieť na tom, do akej miery sa k Messimu zapojí Neymar. Katalánsky veľkoklub angažovalo Brazílčana práve kvôli takýmto zápasom, v ktorých sa pozornosť obrany primárne sústredí na Messiho, čím sa však otvára priestor pre jeho spoluhráčov. Talentovaný Neymar má všetky predpoklady k tomu, aby bol takmer vyrovnaným partnerom Messimu v útočnom snažení, no je otázne, do akej miery tieto predpoklady naplní. Proti sebe bude mať Alvara Arbelou, čo je defenzívne stabilný obranca, no Neymar je predsa len pohyblivejší a technicky vyspelý.  Lionel Messi sa v stredu vrátil po zranení do základnej zostavy a ešte pravdepodobne nebude v stopercnentnej forme, preto je Neymarov prínos o to očakávanejší. Pepe a Sergio Ramos dajú zabrať achilovkám oboch ľahkých váh barcelonského útoku, a tak ich prispôsobenie sa tejto hre bude kľúčové pre barcelonský útok. Messiho sa podarilo v ostatnom období eliminovať len mladíkovi Varanemu. Ten však dnes nenastúpi a hoci je Argentínčan po zranení, určite narobí stopérom Realu problémy. Ak sa k nemu pridá Neymar, Barcelonu nezastaví ani sám pán Lopez. Aj tu sa bude lámať hra.

Nie je teda ešte jasné, kto v akom rozostúpení vyjde na ihrisko. Tieto tri elementy hry oboch tímov však budú kľúčové. Ktorý tím vyhrá aspoň 2 z 3 minisúbojov načrtnutých v rámci týchto otázok, ten sa bude radovať z víťazstva. El Clásico už totiž dávno nie je len o tom, kto z dvojice Messi-Ronaldo