Main Content

Kvalifikácia MS 2014: Pár slov k žrebu barážových dvojíc

utorok, 22. október 2013 11:06 | Autor: Jakub Mihálik

Kvalifikácia MS 2014: Pár slov k žrebu barážových dvojíc
Kvalifikácia MS 2014: Pár slov k žrebu barážových dvojíc | zdroj: © TASR

Máme za sebou žreb baráže kvalifikácie o MS 2014 v Brazílii. Dvojice sú známe, a tak si môžeme zhodnotiť, čo nám žreb priniesol.

Futbalová kvalifikácia, či už tá na MS, ME alebo hociktorý iný turnaj, je priestorom na to, aby tímy ukázali, že patria medzi najlepších. Ak splnia predom určené kritéria, postúpia. Tými kritériami je byť najlepší. Niektoré tímy však vďaka systému kvalifikácie dostávajú druhú šancu dokázať, že do elitnej spoločnosti predsa len patria. Možno si niekto povie, že je zbytočné dávať šancu tímom, ktoré nedokázali uspieť ani v päť, či šesťčlennej kvalifikačnej skupine, keďže na samotnom turnaji je konkurencia ešte tvrdšia, no samotný fakt, že spôsob nasadzovania do jednotlivých kvalifikačných skupín sa zakladá na rebríčku FIFA, ktorý má výpovednú hodnotu toaletného papiera, musí aj takýmto tímom poskytovať šancu na reparát, jednak za spomínaný rebríček a druhak za svoje nedostatočné výkony.


Aj medzi tohtoročnými účastníkmi kvalifikačnej baráže nájdeme mužstvá, ktoré doplatili na zlý žreb, nie na nedostatočné kvality. Veď takí Francúzi dlho viedli pred Španielmi, ktorí vyhrali 3 predchádzajúce veľké turnaje. Alebo Švédi, ktorí predviedli proti víťazovi svojej skupiny dva vynikajúce, kvalitou šampionátu zodpovedajúce, výkony. Ale Nemecko je Nemecko. Gréci z 10 zápasov prehrali len 1 a 8 vyhrali, aj keď spôsob, ako k tejto bilancii prišli, nie je mnohým ľuďom po chuti. Samozrejme, do baráže sa dostali aj tímy, ktoré ťažili z chybovosti systému nasadzovania do skupín, veď taký Island mal niekoľkonásobne ľahšiu cestu za druhým miestom ako napríklad Ukrajina, či Chorvátsko. Ale sympatickou hrou si miestenku zaslúžil, doprajme im to.


Plošne sa teda dá povedať, že tohtoroční účastníci baráže nie sú odpadom s nedostatočnou kvalitou, ale smoliarmi s nepríjemným žrebom, ktorí si zaslúžia šancu zabojovať o účasť v Brazílii.


Tohtoročný žreb spojil výkonostne približne rovnaké tímy. To je nielen dobre pre atraktivitu duelov, ale je to príležitosťou pre osmičku tímov dokázať, že na šampionát skutočne patria. Portugalčania so Švédmi sa môžu sťažovať na náročnosť žrebu, ale ak jeden druhého neporazia, tak medzi najlepšími naozaj nemajú čo robiť. Je síce škoda, že brazílsky šampionát príde o minimálne jednu megahviezdu svetového futbalu, medzi ktoré Ibrahimović a Ronaldo bezpochyby patria, no taký je futbal. Portugalsko sa stalo v tejto kvalifikácii vďaka trénerovi Bentovi tímom jedného muža. Cristiano si dlhšiu dobu chce vybojovať pozíciu v histórii futbalu a súčasný systém Selecaa mu k tomu ponúka jedinečnú príležitosť. Postup cez baráž je najmenším krokom k tomu, aby sa mohol zaradiť k Maradonovi, či krajanovi Eusébiovi, ktorí rovnako ako on, sami viedli svoje tímy k úspechu. Naopak, Zlatan Ibrahimović dlhé roky pôsobí v tieni dvojice Messi-Ronaldo a táto baráž mu ponúka príležitosť z tieňa vystúpiť. Stačí v súboji jeden na jedného uspieť.


Francúzom v žrebe pridelili Ukrajinu. Nie je to jednoduchý súper. Naši východní susedia hrajú bez výraznejších hviezd, tímovo a efektívne. No akého iného súpera by chcel Galský kohút, ak má sponad seba zahnať mraky, ktoré ho sprevádzajú už štyri roky? V minulej kvalifikácii postúpili podvodom spáchaným na Íroch, na ME neuspeli a neuspeli ani v tejto kvalifikácii, keď v porovnaní so Španielmi stratili dych. Dostali aj tak ďalšiu šancu na to, aby presvedčili, že sú stále futbalovou veľmocou, a v tom svetle je Ukrajina ešte priľahký súper.


Ak sa o Francúzoch hovorí ako o tíme narodenom pod šťastnou hviezdou, pretože dostáva pravidelne druhú, tretiu, či x-tú šancu, tak tím Grécka je sám onou šťastnou hviezdou. Od ME 2004 pravidelne šokujú futbalový svet, aj keď rokmi moment šoku vystriedalo mávnutie rukou. Veď to sú Gréci. Tím z Peloponézskeho polostrova nielenže pravidelne účinkuje v skupine s relatívne priechodnejšími súpermi – viď kvalifikácia MS 2010 i 2014, on v nich predvádza od začiatku do konca výkony, ktoré by pomerov neznalý divák tipoval na predposledné miesto v tabuľke. Čuduj sa svete, Gréci stále postupujú. Postúpiť môžu aj teraz, veď Rumunsko bolo počas kvalifikácie horšie ako Turecko, či Maďarsko a videli sme v prípravnom dueli so Slovenskom, že to už dávno nie je tým kvalít rumunskej repre v USA 1994.


Poslednou dvojicou je Chorvátsko- Island. Hoci ľudia väčšinou fandia futbalovým trpaslíkom, ktorí sa vzbúria futbalovým obrom a frčkou do nosa ich zhodia z rozvrátenej stoličky, Island pravdepodobne svoj gejzírový sen v dvojzápase dosníva. Hoci by som im úspech doprial, veď hrajú bez výraznejších hviezd a hrajú futbal pohľadný, Chorváti sú predsa len iný kaliber, ktorý napraví chybu rozlosovania skupiny E. Modrić, Mandžukić, či Srna budú aspoň dôvodom, aby boli chorvátski hoteliéri benevolentnejší k slovenským turistom počas letnej sezóny pri Jadrane.


Tohtoročný žreb podľa môjho názoru dopadol veľmi dobre. Nespojil vo všetkých prípadoch favorita s fackovacím panákom, ale dal dokopy tímy, ktoré musia ukázať svoju cenu. Ak chce byť nejaký tím z danej osmičky rovnocenným protivníkom tým najlepším, ktorí si už postup zabezpečili, nie len výletníkom a favoritom na štvrté miesto základnej skupiny, musí jednoducho barážového súpera jasne zdolať.


A hoci nám predčasne vypadnú z kola nejaké tie futbalové hviezdy, ani priaznivci Walesu a Balea s Ramseym neplačú, na šampionáte bude individualít až až. Páni z baráže, ukážte, čo vo vás je.