Main Content

Futbal: Kiessling sa ospravedlnil za "fantómový" gól,Merk žiada opakovanie duelu

sobota, 19. október 2013 15:05 | Autor: TASR

Berlín 19. októbra (TASR) - Futbalista Bayeru Leverkusen Stefan Kiessling sa ospravedlnil za gól, ktorý dosiahol v piatkovom zápase 9. kola nemeckej Bundesligy na ihrisku 1899 Hoffenheim. Dvadsaťdeväťročný útočník si v 70. minúte za stavu 1:1 vyskočil na center z rohového kopu a hlavičkou poslal loptu za bránkovú čiaru. Rozhodca Felix Brych ukázal do stredu ihriska, ako však odhalil spomalený televízny záber, lopta prešla do bránky cez dieru v bočnej sieti.

Nevídanú situáciu začali okamžite komentovať nemecké médiá. Na Kiesslinga, ktorý nepriznal arbitrom, ako to s jeho gólom v skutočnosti bolo, sa spustila vlna kritiky. "Plne chápem vaše reakcie a aj ja sám som z toho deprimovaný," napísal zakončovateľ Leverkusenu na svojej facebookovej stránke. "Po televíznych opakovačkách to vidím celkom zreteľne - nebol to regulérny gól. Priamo počas zápasu som to po mojej hlavičke a otočení hlavy celkom presne nepostrehol. Lopta sa však trepotala v sieti a nejako sa dostala do brány. A presne to som povedal rozhodcovi," bránil sa Kiessling.

"Fantómový gól", tak nazvali nemecké médiá jeho zásah, ktorý sa ukázal byť napokon aj víťazným. "Ospravedlňujem sa všetkým fanúšikom... Prirodzene, vyhrať takýmto spôsobom nie je nič pekné. Férovosť je dôležitá pre šport, náš klub i pre mňa osobne," dodal.

Podľa bývalého renomovaného nemeckého rozhodcu Markusa Merka by sa mal duel opakovať. "Nie som právnik. Som však tiež futbalista telom aj dušou a vždy som bol za spravodlivosť vo futbale. Pre mňa existuje iba jedno správne rozhodnutie - opakovať zápas," uviedol pre televíznu stanicu Sky. "Nikto nemôže nikomu nič vyčítať - ani Kiesslingovi, ani hlavnému rozhodcovi. Bola to absolútne nešťastná situácia. Už v roku 2007 som povedal, že v extrémnych prípadoch by bolo vo futbale vhodné použiť technické pomôcky," citovala Merka agentúra dpa.

Archívne záznamy preukázali, že v minulosti sa už na nemeckých trávnikoch jedna podobná situácia udiala. Rovnakým spôsobom skóroval 23. apríla 1994 aj Thomas Helmer za Bayern Mníchov pri víťazstve 2:1 nad Norimbergom.