Main Content

Taktická analýza: AS Rím na vzostupe. Nezastavil ho ani Neapol

sobota, 19. október 2013 10:40 | Autor: Jakub Mihálik

Taktická analýza: AS Rím na vzostupe. Nezastavil ho ani Neapol
Taktická analýza: AS Rím na vzostupe. Nezastavil ho ani Neapol | zdroj: © TASR

Pravdepodobne najväčším prekvapením prebiehajúcej sezóny v najkvalitnejších európskych ligách je počínanie AS Rím.

Tím, ktorý v lete prišiel o viaceré opory, je stále jediným tímom talianskej Serie A, ktorý ešte nestratil ani bod. Nič na tom nezmenil ani piatkový zápas proti SSC Neapol. Poďme si na tento zápas bližšie posvietiť prostredníctvom taktickej analýzy.

Tím z hlavného mesta síce v lete prišiel o 3 hlavné opory, Lamelu, Osvalda a Marquinhosa, no káder dokázal doplniť a naviac, na lavičku priviedol francúzskeho taktického mága, Rudiho Garciu. Ten s tímom spravil divy a v nabitej konkurencii Juventusu, či Neapola, je jediným mužstvom s plným bodovým ziskom. Nezabránil tomu ani spomínaný Neapol, tím, ktorý v lete do prestupov investoval okolo 100 miliónov eur. V taktickej šachovej partii sa stretli vyrovnaní súperi, nielen, čo do hráčskych schopností, ale aj tých trénerských. Preto to v úvode vyzeralo na ťažkú bitku rôznych taktík, no s rovnakým cieľom, neinkasovať.

AS Rím

Defenzíva

Domáci Rimania od novej sezóny hrajú systémom 4-3-3, čo však je príliš zjednodušené označenie niečoho, čo mení tvar každých niekoľko sekúnd. V obrane Rimania hrajú na dvoch stopérov, z ktorých má najmä Leandro Castán veľké ofenzívne chúťky, ako môžeme vidieť na obrázku zo situácie, v ktorej sa z pozície stopéra dostal až na hrot útoku. Je síce pravda, že sa to udialo v čase, keď Neapol skúšal hrať vabank, no táto situácia len odzrkadľuje štýl, akým sa Castán prezentuje.

Na stranách defenzívnej formácie Vlkov sú dvaja Brazílčania, Maicon a Dodô, ktorí rovnako radi útočia. Mladučký Dodô sa proti Neapolu viackrát vysunul dopredu, čím podporoval ľavého krídelníka  a čo je podstatné, stíhal aj brániť. To sa už nedá tak celkom povedať o Maiconovi na pravej strane defenzívy AS. Bývalá hviezda Interu už roky nezastaví a hoci mu to smerom dopredu ešte chutí, dozadu je práve on najväčšou slabinou. Prejavilo sa to aj v zápase s Neapolom, hoci chybou tímu spod Vezuvu je, že tento nedostatok nielenže nedokázali potrestať, dokonca sa o to ani nesnažili.

Insigne sa snaží presunúť do stredu ihriska, pravý obranca Maicon sleduje jeho pohyb   a Hamšíka za ním si vôbec nevšíma.

Prichádza prihrávka na voľného Hamšíka, ktorý má voľnú cestu. Tentokrát to však nevyšlo.


Stred poľa

Doslova výkladnou skriňou Garciovej taktiky je silný stred poľa. Systém s ofenzívne zameranými krajnými obrancami umožňuje, aby sa záloha sústredila len na stred ihriska a ten obhospodarovala v útočnej i obrannej fáze. Perfektným sa javí ťah angažovať Kevina Strootmana, bývalého kapitána PSV Eindhoven. Holanďan svojim poňatím od „šestnástky ku šestnástke“ odľahčuje pozíciu motoru zálohy Rimanov, Danielemu De Rossimu, a ten po príchode Strootmana žiari. Fyzicky silnú dvojicu dopĺňa technicky vyspelý Bosniak Miralem Pjanič. Silnou stránkou stredu poľa Rimanov je ich schopnosť prelínania sa. Hoci má v základnom rozostavení každý z nich inú pozíciu, keď De Rossi je defenzívne zameraný, naopak Pjanič je najofenzívnejším z trojlístka a Strootman je akýmsi spojivkom, ich univerzálnosť umožňuje výmenu miest, čo u súpera spôsobuje chaos v bránení.

Pri zónovej obrane súpera si 3 stredopoliari v priebehu 10 sekúnd vymenia pozície a súper nevie koho má brániť.


Útok

Aj keď Rimania dominujú v strede poľa a v doterajšom priebehu sezóny inkasovali len jediný gól, čuduj sa svete, funguje im aj ofenzíva. García zvolil hru na troch útočníkov. Funkciu krídel plnia behaví Gervinho a Florenzi, v strede sa pohybuje Francesco Totti. Nenechajte sa pomýliť, Cisár Francesco nehrá stredného útočníka, ale v poslednom čase veľmi obľúbenú pozíciu „falošnej deviatky“. Tá vyžaduje technickú vyspelosť, schopnosť hrať chrbtom k bráne, výbornú strelu i dribling pri napádaní vystupujúcich obrancov, a Francesco týmito atribútmi oplýva. Aj preto je spolu s Lionelom Messim pravdepodobne najlepším hráčom na tomto „tajomnom“ poste. Nejde o typického šestnástkového hráča, a ako môžete vidieť na ihrisku, často radšej uprednostní útok z druhej vlny, aby buď vylákal súperovho stopéra alebo z diaľky zakončoval nebránený. Často akcie začína z hĺbky ihriska, čo ho odlišuje od typického zakončovateľa typu Radamel Falcao


SSC Neapol

Neapolčania sa aj pod vedením Beníteza spoliehajú na systém 4-2-3-1. Hoci v ich obrane to vyzerá približne rovnako, keď krajní obrancovia výdatne podporujú útok, hlavným problémom ich hry v defenzíve bola nedostatočná aktivita krajných obrancov. Hoci taliansky reprezentant Maggio svoju úlohu ako-tak plnil, citeľná bola neúčasť Kolumbijčana Zunigu, ktorého Mesto v ofenzíve nenahradil. To prirodzene spôsobovalo problémy celej ľavej strane neapolskej formácie. Neapolčania sa tak sami ukracovali o celú šírku ihriska a to bol jeden z hlavných faktorov ich včerajšej prehry.

Nielen,že sa Neapol pripravoval o možnosť využiť celú šírku ihriska, po strate lopty sa navyše rýchlemu Maiconovi otváral obrovský priestor na útok, ako v tomto prípade:

Ďalším bol fakt, že na celej čiare prehrávali pri porovnaní stredových formácií. Inler a Behrami sú síce kvalitnými hráčmi na pozícii štítových záložníkov, no v porovnaní s elastickým trojlístkom AS pôsobili ako vystrúhaní panáčikovia v Betleheme. Malá podpora útoku spôsobovala obrovskú priepasť medzi zadnými radmi a útočnou formáciou.

Nenahraditeľný je pre Neapol náš reprezentant Marek Hamšík, ktorý v zápase ako jeden z mála Neapolčanov dopĺňal priestory, ako na ľavej strane, tak i v strede ihriska a ako môžete vidieť na mape jeho najväčšej aktivity, pohyboval sa prakticky všade. Nedostatočná podpora však spôsobila, že sa Marek zbytočne vybíjal nabehanými kilometrami a nemohol rozvinúť rýchle kombinácie, ktoré by Neapol priblížili bráne súpera.

Rímska obrana je kvalitná, no nie je dokonalá, čo bolo jasne vidieť pri dvoch samostatných únikoch Pandeva a Insigneho. Keď Neapol zrýchlil hru prihrávkami na jeden dotyk, mala s nimi problémy aj flexibilná formácia domácich. Prílišnou upätosťou na herný systém a nedostatočnou aktivitou niektorých hráčov, si však Neapolčania sami vzali šancu na úspech. Nehovoriac o fauloch a červenej karte, z ktorých rezultovali oba góly Rimanov.

V súboji taktických gigantov tak v piatok dominoval ten z hlavného mesta. Rudi Garcia naordinoval systém, ktorý treba prísne dodržiavať, no je benevolentný k pohybu hráčov. Naopak, Benítezovi zverenci sa prezentovali prísne určeným pohybom, no jeho benevolentným dodržiavaním. Aj preto po piatku strácajú na prekvapenie z Ríma už päť bodov.

Páčil sa vám tento článok? Čítajte aj naše ďalšie dve taktické analýzy

Taktická analýza: Liverpoolske 3-4-1-2 žne úspechy
Taktická analýza: Atlético – Barcelona