Main Content

Analýzy 9. kola anglickej Premier League: Celý víkendový program

piatok, 22. október 2010 16:01 | Autor: Sport7 sk

Analýzy 9. kola anglickej Premier League: Celý víkendový program
Analýzy 9. kola anglickej Premier League: Celý víkendový program | zdroj: SITA

Anglická Premier League pokračuje tento víkend kompletným 9. kolom. Lídrom tabuľky je naďalej Chelsea s dvojbodovým náskokom pred Manchesterom City. Najväčším prekvapením po prvých 8. kolách je pochopiteľne neuveriteľný prepad v Liverpoole, keďže tento veľkoklub je momentálne na 19. priečke, ktorá by znamenala na konci sezóny zostup do nižšej súťaže.

Pripravili sme pre vás analýzy ku kompletnému 9. kolu, v tom minulom nám z 10 zápasov vyšlo 7 tipov, preto veríme, že podobne úspešný budeme aj tento krát. Tipujúcim ako vždy držíme palce!


Sobota


Tottenham - Everton, 13:45

Zdá sa, že Everton je z najhoršieho vonku a po zlom vstupe do sezóny nabral už správny smer, ktorý ho bude viesť do vyšších poschodí tabuľky Premier League. Či tomu bude naozaj tak, sa ukáže v Londýne, keď Everton zavíta v sobotu na White Hart Lane. The Toffees sú povzbudení víťazstvom nad svojim mestským rivalom FC Liverpool, ktorý zdolali presvedčivo 2:0. Everton dokonca už v troch zápasoch Premier League v rade neinkasoval, z toho dva odohral u súperov. Zlom vo výkonoch Evertonu nastal pred mesiacom, kedy zahanbujúco vypadli z Carling Cupu, vyradil ich účastník League One Brentford v jedenástkovom rozstrele. Od tohto momentu sa Everton šplhá v tabuľke smerom nahor, aktuálne je na 11.mieste s 9 bodmi, za 2 víťazstvá a 3 remízy v 8.zápasoch. Na White Hart Lane ich nečaká ľahký súboj. Tottenham je na domácom trávniku silný. Počas týždňa sa tímu Harry Redknappa podaril takmer dokonalý obrat. V zápase Ligy majstrov na San Sire prehrávali s miestnym Interom Miláno už 0:4 a hrali oslabení, keď sa predčasne porúčal z hry po červenej karte gólman Heurelho Gomes. Spurs však nerezignovali a zásluhou hattricku Garetha Balea znížili na 3:4, šance mali aj na vyrovnanie stavu. Tottenham túži po umiestnení v prvej štvorke a posledné dva ligové zápasy vyhral, najskôr doma porazil Aston Villu a všetky body si priviezol aj z Fulhamu. Skorší výkop zápasu by im nemal prekážať a dosiahnuť by mohli tretie víťazstvo v rade. V zápase na San Sire pre trest chýbal Rafael van der Vaart, ktorý je tak na duel s Everton oddýchnutý. Holanďan po príchode do tímu Spurs zaznamenal už 4 presné strelecké zásahy. Harry Redknapp zrejme začne s rozostavením 4-4-1-1, pričom van der Vaart bude hrať ako druhý útočník za Romanom Pavlyuchenkom alebo Peterom Crouchom. Práve táto pozícia je pre neho ako stvorená a dokáže pripravené strelecké príležitosti od hrotového útočníka premieňať v góly. V zápase s Evertonom by sa mohol Holanďan strelecky presadiť.

Birmingham - Blackpool, 16:00

Všetci zrejme čakajú, kedy Blackpoolu dôjde dych a začne v tabuľke padať smerom nadol. Blackpool podáva nevyrovnané výkony, to je fakt. Výrazne nebezpečnejší je nováčik na pôde súperov, kde nemusí tvoriť, môže hrať defenzívnym štýlom a využívať rychle protiútoky. Tri víťazstvá, ktoré Blackpool doteraz zaznamenal, boli všetky u hosťujúcich tímov, postupne zvíťazili vo Wigane, Newcastli a aj v Liverpoole, prehrali len na Stamford Bridge. Na domácej pôde uhrali zo štyroch zápasoch len jedinú remízu, ostatné prehrali. Aj keď naposledy takmer získali bod v zápase s Manchestrom City. Domáci Birmingham je v tabuľke žalostne nízko, okupuje 17.priečku, na konte má len jediné víťazstvo a štyri remízy. Birmingham v poslednom domácom zápase s Evertonom prišiel aj o viac ako ročnú domácu neporaziteľnosť. V tomto zápase vidia domáci hráči veľkú príležitosť pre zisk troch bodov, ale Blues majú v zakončení obrovské problémy. V posledných troch domácich predstaveniach ani raz neskórovali. Blackpool síce inkasoval najviac gólov zo všetkých účastníkov Premier League v doterajšom priebehu, avšak číslo v kolonke inkasovaných gólov je ovplyvnené vysokými prehrami od Chelsea a Arsenalu, keď spolu inkasovali až 10 gólov. Stále si myslíme, že Blackpool by z Birminghamu nemusel odchádzať naprázdno vzhľadom na fakty, ktoré sme v rozbore uviedli. Určite by hostí potešil aj nerozhodný výsledok.

Chelsea - Wolves, 16:00

Wolverhampton naplno bodoval len v úvodnom ligovom kole. Odvtedy hostia neokúsili chuť výhry, na konte majú ešte 3 remízy. Wolves ťahali štvorzápasovú sériu prehier, ktorú prerušili až v uplynulom 8.kole remízou s West Hamom. Chelsea naopak nestratila v 4 zápasoch na Stamford Bridge ani jeden bod, pri skóre 14:0! Štatistiky pre hráčov hostí pod vedením Micka McCarthyho taktiež nie sú najlepšie. Posledné 4 zápasy s Chelsea prehrali so skóre 2:16. Chelsea v uplynulom kole len remizovala v Aston Ville, kde hrala bez chorého kanoniera Drogbu a proti Wolves si aj on bude chcieť vylepšiť štatistiky strelených gólov. Od lídra tabuľky sa v tomto zápase očakáva výhra minimálne rozdielom triedy.

Sunderland - Aston Villa, 16:00

Futbalisti Sunderlandu sú v tejto sezóne špecialistami na remízy, veď po 8.kolách ich majú na konte až 6. Táto séria sa môže predlžovať, ak sa Sunderland bude v koncovke spoliehať len na jedného muža. V poslednom zápase na trávniku Blackburn Rovers hral Sunderland v presile o jedného muža v poli a práve ich najlepší zakončovateľ Darren Bent spálil vyloženú šancu zoči voči brankárovi Paulovi Robinsonovi. Manažér Steve Bruce opísal súčasnú situáciu ako streleckú nemohúcnosť a keď góly neprichádzajú od útočníkov, musia prísť o niekoho iného. Musia však premieňať vytvorené šance. 26 ročný Bent vsietil až 7 gólov z celkových 10, ktoré Sunderland strelil počas tejto sezóny v lige a pohárových zápasoch. O dva presné zásahy sa postaral Asamoah Gyan a zvyšný jeden gól si strelil Birmingham sám v úvodnom kole Premier League. Posledné dva súboje Sunderlandu skončili bezgólovou remízou. Bez gólov sa rozišla v poslednom zápase aj Aston Villa s majstrovskou Chelsea. Villanom sa zatiaľ u súperov príliš nedarí, zo štyroch  duelov odchádzali v troch s prázdnymi rukami, ale príchod Gerarda Houlliera by mohol mať v tomto prípade pozitívny dopad. Kľúčom k prelomeniu defenzívy Black Cats by mohol byť aj výkon Nigela Reo Cokera. Myslíme si, že Aston Villa si prinesie prvé víťazstvo z pôdy súpera v tejto sezóne.

West Brom - Fulham, 16:00

West Brom má povesť klubu, ktorý sa často pohybuje medzi Premier League a Championship. Po zostupe z Premier League nemá problémy s dominanciou v Championship a dokáže sa ihneď vrátiť medzi elitu. V tejto sezóne by sa West Brom mohol vyhnúť záchranárskym prácam, v tabuľke mu aktuálne patrí 6.pozícia. V úvodnom kole dostali Baggies studenú sprchu od Chelsea v podobe výsledku 0:6, ale odvtedy prehrali už len jeden zápas. V poslednom kole senzačne uhrali remízu na Old Trafford, keď prehrávali už 0:2, no s výrazným prispením defenzívy Manchestru, sa im podarilo vyrovnať na konečných 2:2. Predtým zvíťazili aj na Emirates Stadium, keď porazili Arsenal 3:2! Poradili si aj so Sunderlandom a Birminghamom, cenné remízy zaznamenali s Tottenhamom a Boltonom. V sobotu hostia Fulham, ktorý všetky svoje doterajšie zápasy u súperov remizoval. The Cottagers vstúpili do sezóny pod vedením Marka Hughesa sľubne, no až 6 remíz na ich konte brzdí ich ambície. Fulham musí začať vyhrávať, ak chce pomýšľať na účasť v európskych súťažiach. Aj jediné doterajšie víťazstvo dosiahol Fulham kontroverzným gólom Toma Huddlestonea v zápase s Tottenhamom. Pravdupovediac, Spurs si v tomto zápase remízu zaslúžili. Ťažké je predpovedať tip na tento duel, avšak ponúkame stávku hodnú zváženia. Fulham by v zápase mohol otvoriť skóre, v posledných dvoch dueloch tomu bolo tak, pričom West Brom zvykne súperov v tejto sezóne vždy gólovo doťahovať. The Baggies v 10 zápasoch tejto sezóny, vrátane pohárových, až v 7 prípadoch inkasovali ako prví.

Wigan - Bolton, 16:00

Bolton je na 8.mieste v tabuľke, pričom Wigan až na 15.mieste, no rozdiel je minimálny, súperov delia iba 2 body. Po uplynulom kole tomu nemuselo tak byť, pozície v tabuľke mohli byť kľudne obrátené. Bolton zvíťazil nad Stoke City gólom Ivana Klasnica až v 90.minúte a Wigan prišiel o dvojgólové vedenie v Newcastli, inkasoval v 90.minúte a odnášal si nakoniec iba bod za remízu. Na DW Stadium vo Wigane pôjde o derby oblasti Lancashire. Tábor manažéra Wiganu Roberta Martineza zaznamenal hrozný štart do sezóny. Výhodu domáceho prostredia v prvých dvoch kolách vôbec nevyužil, najskúr prehral s Blackpoolom 0:4 a potom s Chelsea 0:6. Po tvrdých úderoch sa však hráči dokázali otriasť a porazili Tottenham a Wolverhampton. Remízy s West Brom, Birminghamom a Sunderlandom ich posunili smerom nahor z pásma zostupu. Proti Boltonu ich čaká náročný zápas, Trotters prehrali v prebiehajúcej sezóne iba raz na Emirates Stadium. Najpravdepodobnejšia v tomto súboji je remíza, my však upriamujeme našu pozornosť na strelca gólu v tomto zápase. Martin Petrov vsietil doteraz len jeden gól za Bolton po svojom príchode do tímu v zápase s Manchestrom United. Bulhar sa často pokúša o streľbu, blízko gólu bol aj v zápase so Stoke, no Thomas Sorensen jeho pokus zázračne chytil. Vo Wigane by sa mohol strelecky predviesť.

West Ham - Newcastle, 18:30

Kladivári sú tímom, ktoý uzatvára ligový pelotón. Na hráčoch manažéra Avrama Granta však badať výrazné zlepšenie a očakáva sa, že sa čoskoro z dna tabuľky odlepia. Mohlo tomu tak byť už po minulom kole, ale arbiter Mark Clattenburg necitlivo posúdil v nadstavenom čase príležitosť Frederica Piquionnea. West Ham nezvíťazil na pôde súpera už v 22 zápasoch v rade. Späť v Upton Parku v poslednom sobotňajšom zápase s výkopom o 18:30 pôjdu domáci v zápase s nováčikom z Newcastlu za jednoznačným víťazstvom. Inšpirovať by ich mohol výkonom a gólom záložník Scott Parker, ktorý je aj v hre o reprezentačný dres Anglicka. Hostia v uplynulom domácom zápase s Wiganom zachránili v 90.minúte aspoň bod, v zápase prehrávali už 0:2 a v tabuľke im patrí 16.pozícia. Víťazstvom v tomto zápase by sa West Ham dostal pred svojho súpera.

Ďalšie zaujímavé tipy na sobotu:


Nedeľa


Stoke - Manchester United, 15:30

Manchester by vo forme z posledných dvoch sezón v Stoke City určite vyhral, avšak túto sezónu je situácia trochu iná. Červení diabli v tejto sezóne ešte na úôde súpera naplno nebodovali. Remizovali vo všetkých 4 zápasoch, ktoré vonku odohrali. Situácia okolo Wayna Rooneyho sa už vyriešila, ale kanonier bude v Stoke pre zranenie chýbať. Manchester v tejto sezóne nezvláda hlavne druhé polovice zápasov. Dvakrát už dokonca stratili hráči z Old Trafor dvojgólové vedenie, čo u nich nebývalo zvykom.

Najprv tomu bolo tak v zápase na trávniku Evertonu, kde po 90.minúte inkasovali až dva góly! O dvojgólový náskok prišli aj v poslednom kole na Old Traford s West Brom, kde sa pod zásahy hostí výrazne podpísala domáca defenzíva. O víťazstvo prišli v posledných minútach aj vo Fulhame. V tomto stretnutí sa preto núka stávka na prvý gól v podaní Manchestru, pričom zápas v konečnom dôsledku nevyhrajú. Pozerajúc sa do kuchyne Stoke, zaujímavá je ich špecialita v strielaní gólov v druhom polčase. Až 8 z celkovo 9 strelených gólov dosiahli hráči Stoke City v druhom polčase!Berúc do úvahy tieto fakty, za úvahu stojí stávka na polčas/konečný výsledok, kde po polčase by mohol United viesť a v druhom polčase by Stoke súpera gólovo vyrovnali. Taktiež nemôžeme odolať kurzu na konečnú remízu v tomto zápase.

Liverpool - Blackburn, 17:00

Prechádzame od jedného problémového klubu, k druhému. Liverpool je však na tom oveľa horšie, v tabuľke sa potáca až na 19.mieste. Nemusíme zrejme pripomínať, že toto je najhorší štart Liverpoolu do sezóny od roku 1950. V zápase s Blackburnom by mohli mať The Reds konečne vo svojich rukách správne karty. Hostia pod vedením Sama Allardycea hrajú u súperov výrazne slabšie, ako v Ewood Parku. V zápase u svojho hostiteľa zatiaľ vždy inkasovali a na Anfield Road im navyše bude chýbať ich najlepší obranca Chris Samba pre trest. Liverpool odohral počas týždňa zápas Europa League v Taliansku. V Neapole uhral bezgólovú remízu, pričom väčšina hráčov základnej jedenástky zostala v Anglicku, vrátane Stevena Gerrarda a Fernanda Torresa. Dôležitejší je pre Liverpool momentálne zápas s Blackburnom, nikto si snáď ani nevie predstaviť, čo by sa stalo, ak by The Reds prišli o ďalšie body. Práve dve najväčšie hviezdy v kádri FC Liverpool by mali hrať v zápase s Blackburnom hlavnú úlohu. Torres skóroval v uplynulých zápasoch s Rovers už štyrikrát v troch zápasoch, vo všetkých prípadoch na Anfield Road. Myslíme si, že aj v tomto zápase sa mu strelecky podarí presadiť.

Manchester City - Arsenal, 18:00

Arsenal si v zápase Ligy majstrov s ľahkosťou poradil s ukrajinským Shakhtarom Donetsk, ale Citizens je oveľa skúsenejší súper, preplnení hráčmi za desiatky miliónov eur. V tomto mesiaci si už z trávniku Manchestru City odviezla prehru aj majstrovská Chelsea. V tomto momente sa nám zdá, že Citizens budú viac konkurovať Chelsea v boji o titul ako Arsenal. Manchestru City viac vyhovuje, keď hrá so silnejším súperom, hra je viac otvorená a hráči domácich pri väčšom priestore majú schopnosť tvoriť viac ako pri súperoch s maximálnou defenzívou. Potvrdzujú to už dosiahnuté výhry nad Chelsea a Liverpoolom v lige, nad Manchestrom United v Carling Cupe. Aj Arsenal posledná dva zápasy na Eastlands prehral, v ligovom podľahol 2:4 a v Carling Cupe 0:3. V najbližšom zápase sú Citizens hráčov Arsenalu svojou formou schopní frustrovať. Záložná trojica, ktorá je v posadená hlbšie v poli, Gareth Barry, Nigel de Jong a Yaya Toure, budú účinnou zbraňou na štýl hry The Gunners. Carlos Tevez hrajúci v dobrej forme bude neustále testovať obranný val Arsenalu. Kurz ponúkaný bookmakerami na víťazstvo domácich je naozaj v tomto prípade výhodný. Za povšimnutie stojí aj stávka na strelca gólu, Samir Nasri z Arsenalu, skóroval až štyrikrát v posledných piatich zápasoch, za Kanonierov by v tomto zápase mohol predĺžiť svoju streleckú sériu a zaznamenať čestný úspech hostí.

 

Zoznam analýz Sport7.sk na tento víkend
Corgoň liga
Premier League
Bundesliga
Primera Division