Main Content

Extraligová loď sa potápa. Ak zdrhne aj kapitán z Košíc, je po nej!

štvrtok, 17. október 2013 17:28 | Autor: Jakub Mihálik

Extraligová loď sa potápa. Ak zdrhne aj kapitán z Košíc, je po nej!
Extraligová loď sa potápa. Ak zdrhne aj kapitán z Košíc, je po nej! | zdroj: © TASR

Slovenská hokejová extraliga sa dlhodobo zmieta v kríze, z ktorej len ťažko hľadá východisko. Najnovšie vyjadrenia šéfa sponzora HC Košice naznačujú, že môže pokračovať jej prepad.

Komentár Jakuba Mihálika

Ak by sa tieto slová potvrdili, bol by tento prepad pre slovenskú extraligu fatálnym. Náš hokej sa ako na hojdačke potáca medzi čiastkovými úspechmi reprezentácie, či individualít a úplnym dnom, na ktoré siaha celkovo ako systém. Úplne najviditeľnejšie sú jeho nedostatky vidieť na hokejovej extralige. Hráči v nej hrávať nechcú, lebo nemá potrebnú úroveň a nedostávajú načas zaplatené, kluby naopak nemajú dostatok sponzorov, a tak stále dokolečka. Tento pretrvávajúci problém bol najviac viditeľným po tom, čo zo slovenskej súťaže odišiel ekonomicky najstabilnejší, divácky atraktívny Slovan Bratislava.

Prestíž súťaže jeho odchodom do KHL výrazne utrpela. Utrpeli aj divácke návštevy, sponzorské záujmy, jednoducho všetko. Nakoniec to kluby ustáli, aj keď len tak-tak, no problémy zažehnané ani zďaleka nie sú. Tento týždeň sa však na verejnosti objavili nové špekulácie, ktoré pri prípadnom potvrdení, môžu extraligu zmietnuť ako tichooceánske tsunami.

Šéf US Steel, najväčšieho sponzora HC Košice, totiž v médiách naznačil, že vedenie tímu z Východu rozmýšľa o odchode z najvyššej slovenskej súťaže! Po Slovane by odišiel tak ďalší veľký klub na Slovensku, ktorému fandí snáď celý východ republiky, a to už by bola rana, z ktorej by sa extraliga spamätať nedokázala.

Najúspešnejší hokejový klub samostatnej slovenskej éry pred sezónou výrazne posilnil káder, v ktorom sa predstavili majstri sveta i bývalí hráči NHL, no klubu to nepomohlo smerom k návštevnosti, a teda ekonomickej príťažlivosti. V Košiciach tak hľadajú inú alternatívu, ktorá by hokeju priniesla väčší ekonomický i športový zisk. Hoci možností nemajú mnoho, keďže na KHL nenazbierajú potrebný rozpočet, spolupráca s maďarskými, či poľskými klubmi by ich vrátila o dva kroky naspäť, čo do kvality, Česi ich nechú a viac na západ to je ďaleko, už len samotné uvažovanie o tom, že výstavná skriňa slovenského hokeja by nehrala slovenskú extraligu, je alarmujúce!

Divákovevidentne nelákajú ani na naše pomery hokejové hviezdy. Mená ako Nagy, Svatoš, či Bicek nezaberajú, divák nechodí. Kde nie je divák, nie je sponzor, kde nie je sponzor, nie je kvalita. To je hokejová rovnica s 3 známymi, s jedinou neznámou, štátom, ktorý sa krčí v kúte a čaká na medailové potriasanie rukami.

Slovenská extraligová loď sa už niekoľko rokov potápa. Niekoľkí hokejoví nadšenci ručne držia jej vrak nad hladinou, no ak by odišiel jej kapitán, definitívne by sa roztrhli aj posledné laná a z dna by ju už nevytiahol nikto. Snáď sa nedočkáme potvrdenia slov Žigmunda Pálffyho a ďalších, ktorí predpovedali, že do pár rokov bude naša súťaž na amatérskej úrovni. To by totiž znamenalo definitívny koniec hokeja na Slovensku. Slovenský hokej už nielen smrdí, on zapácha ako rozkladajúca mŕtvola.

Odporúčané články