Main Content

MSF14-Futbal-kval.: Belgičania, Nemci a Švajčiari sú už tam, rekord van Persieho

sobota, 12. október 2013 13:05 | Autor: TASR

Londýne 12. októbra (TASR) - Belgicko zvíťazilo vďaka dvom gólom Romelua Lukakua v kvalifikačnom súboji v Chorvátsku 2:1 a po prvý raz od roku 2002 sa prebojovalo na futbalové majstrovstvá sveta. Miestenky na budúcoročný šampionát do Brazílie si v piatok definitívne rezervovali z európskej zóny aj futbalisti Nemecka a Švajčiarska.

Belgičania, ktorým na priamy postup stačila v piatok aj remíza, sa tak pridali k už istým účastníkom - organizátorovi z Brazílie, Argentíne, Austrálii, Kostarike, Iránu, Japonsku, Kórejskej republike, USA, Taliansku a Holandsku. Dvadsaťročný Lukaku, hráč FC Chelsea momentálne na hosťovaní v FC Everton, dal oba góly po rýchlych brejkoch, pričom v oboch prípadoch obišiel brankára Stipe Pletikosu a skóroval do prázdnej brány. "Som nesmierne šťastný kvôli celému mužstvu. Vždy sme verili, že by sme sa mohli kvalifikovať a teraz je to tu," povedal Lukaku. Belgičania, ktorým chýbal zranený kapitán Vincent Kompany aj útočník Christian Benteke, majú na čele tabuľky pred posledným domácim zápasom s Walesom osembodový náskok pred Chorvátmi. Chorváti tak pôjdu do baráže. V Belgicku sa už môžu tešiť na žreb finálového turnaja, ktorý sa uskutoční 6. decembra.

Nemci vyhrali podľa papierových predpokladov v Kolíne nad Rýnom 3:0 nad Írskom a oslavujú výhru, resp. postup z C-skupiny. Minulý rok v októbri trojnásobní majstri sveta deklasovali v Dubline vtedy ešte zverencov Taliana Giovanniho Trappattoniho, ktorý už na post rezignoval, 6:1. Teraz výberu kouča domácich Joachima Löwa stačili na triumf góly Samiho Khediru, Andrého Schürrleho a Mesüta Özila. Nemci na istotu potrebovali dva body z posledných dvoch zápasov a plán prekročili už v piatok. Pri viacerých zranených hráčov absolvoval návrat do národného tímu po polročnej prestávke Bastian Schweinsteiger, pre ktorého to bol 99. reprezentačný duel. Nemci majú na čele C-skupiny 25 bodov, druhé Švédsko má pred posledným kvalifikačným kolom o päť bodov menej. "Myslím, že sme celkovo odohrali veľmi dobrú kvalifikáciu. Vyhrali sme osem z deviatich stretnutí, takže môžme byť spokojní. Samozrejme, že máme stále, čo zlepšovať. Napríklad naša defenzíva musí byť stabilnejšia," povedal tréner Nemcov Joachim Löw.

V kvalifikačnej E-skupine urobili posledný postupový krok v predstihu futbalisti Švajčiarska. Tím "helvétskeho kríža" zvíťazil v Tirane nad Albánskom 2:1 zásluhou gólov Xherdana Shaqiriho a Michaela Langa. Výber nemeckého trénera Ottmara Hitzfelda má na prvom mieste tabuľky 21 bodov len pri šiestich inkasovaných góloch a nik mu už nemôže vziať prvé miesto. Švajčiari, ktorí potrebovali na istotu dva body z posledných dvoch zápasov, v utorok zakončia kvalifikáciu doma so Slovinskom.

Holandsko malo už síce postup istý, ale v piatkovom zápase potvrdilo svoju nadvládu v súboji s Maďarskom, keď vyhralo 8:1. V drese "oranjes" sa v priebehu štyridsiatich minút blysol hetrikom Robin van Persie. Legionár Manchestru United sa zatiaľ zastavil na méte 41 gólov pri 80 reprezentačných zápasoch a prekonal tak zápis krajana Patricka Kluiverta.