Main Content

Analýzy Ligy majstrov (5.): V utorok tipujeme zápasy Žiliny, Chelsea a Arsenalu

utorok, 19. október 2010 14:13 | Autor: Sport7 sk

Analýzy Ligy majstrov (5.): V utorok tipujeme zápasy Žiliny, Chelsea a Arsenalu
Analýzy Ligy majstrov (5.): V utorok tipujeme zápasy Žiliny, Chelsea a Arsenalu | zdroj: SITA

Po reprezentačnej prestávke pokračuje prestížna Liga majstrov tretím kolom. V utorok zasiahne do hry aj naša Žilina, ktorá odohrá duel v slnečnom Marseille proti miestnemu Olympique. Pripravili sme pre vás analýzu k trom utorňajším stretnutiam, ktoré sa nám zdajú najatraktívnejšie pre tipujúcich.

Olympique Marseille - MŠK Žilina

Slovenského majstra čaká v utorok večer ďalší náročný súboj v Lige majstrov. Tentokrát žlto-zelený nastúpia na horúcej pôde francúzského Olympique Marseille s cieľom získať historicky prvé body v tejto prestížnej súťaži.

Oba celky majú za sebou zlý štart v Champions League. Kým od Žilinčanov sa dalo čakať, že po dvoch úvodných stretnutiach budú mať na konte 0 bodov v prípade Olympique Marseille je to dosť prekvapujúce.

Francúzi pokazili predovšetkým úvodný zápas na domácej pôde proti Spartaku Moskva, v ktorom počas celého duelu dominovali, no nedokázali využiť ani jednu z viacerých vyložených gólových šancí. Naopak Spartak udrel veľmi nečakane, keď si zblokovanú strelu zrazil do brány jeden z obrancov Marseille.  V druhom stretnutí s Chelsea bol vývoj stretnutia viac jednoznačný, Marseille prehralo v Anglicku 2:0.

Žilina si odkrútila premiéru v Lige majstrov doma proti slávnej Chelsea a hoci veľakrát predviedla pekné akcie predovšetkým v ofenzíve na Abramovičov veľkoklub nestačila a podľahla celkom jednoznačne 1:4. Tento výsledok bol však vzhľadom na predvedenú hru domácich pomerne nespravodlivý. V druhom zápase, ktorý odohrala Žilina v Moskve sme videli hrať len jedno mužstvo a to domáci Spartak. Žilina v celom stretnutí ťahala za kratší koniec povrazu a tak môže byť rada, že si z Ruska odviezla len trojgólovú prehru.

Po úvodných dvoch stretnutiach sa zdá, že v Marseille pôjde už len o súboj o priebežnú tretiu priečku v tabuľke, ktorá by zaručovala miestenku do jarnej časti Európskej ligy UEFA.  Marseille nič iné ako 3 body neberie v úvahu, keďže stále verí v postup do osemfinále z druhej priečky.

Vo forme sú obé mužstvá. Žilina v poslednom kole Corgoň ligy vyhrala v Zlatých Moravciach presvedčivo 4:0. Z víťazstva sa tešil aj Olympique, ktorý doma zdolal AS Nancy 1:0. Podľa slóv trénera Žiliny Pavla Hapala však v tomto stretnutí veľa futbalovej krásy nebolo... "Nebol to až taký kvalitný zápas. Domáci nehrali príliš dobre, najmä v ofenzíve sa im nedarilo. Kvalitne však bránili a napokon sa im podarilo vyhrať. Nemôžeme však očakávať, že podobný výkon zopakujú aj proti nám," povedal Hapal, ktorý bol priamo na štadióne pre tlačovú agentúru SITA.

Hoci Olympique nepredviedol proti Nancy pekný výkon zvíťazil a tak predĺžil svoju sériu bez prehry vo francúzskej lige na číslo sedem. V utorok proti Žiline môžeme očakávať trochu odlišnú zostavu Francúzov v porovnaní s ich posledným duelom v lige. Do zostavy by sa mal vrátiť francúzsky reprezentant Matihieu Valbuena a taktiež stopér Stephane Mbia. Tréner domácich Deshamps však určite nebude môcť počítať s brazílskou oporou Hiltonom, ktorý sa zranil na tréningu. 

Predpokladané zostavy:
Olympique: Mandanda - Kaboré, S. Diawara, Mbia, Heinze - Lucho González, É. Cissé, Benoit Cheyrou, Valbuena - Rémy, Gignac
Žilina: Dúbravka - S. Angelovič, Pečalka, Šourek, Patrik Mráz - Rilke, Ľ. Guldan, Jež, Vladavič - T. Oravec (Ceesay), T. Majtán

Očakávame hernú prevahu domácich, podobne ako tomu bolo v úvodnom stretnutí skupiny proti Spartaku Moskva. Hoci by sme radi tipovali zisk  prvých bodov pre Žilinu myslíme si, že kvalita popredného francúzského tímu sa musí v zápase prejaviť a Marseille zvíťazí. Kurz na víťatstvo Marseille je však príliš nízky (1,20) na to, aby sa oplatil tipovať, preto skúsime vsadiť na viac ako 2,5 gólu v zápase. Okrem toho skúsime staviť za menší vklad aj na presný konečný výsledok 2:0 s kurzom 6,25.

Spartak Moskva - Chelsea Londýn

Chelsea Londýn sa opäť vracia do Moskvy na štadión v Lužníkách, kde v roku 2008 neúspešne odohrala finále Ligy Majstrov proti Manchestru United. Návrat bolestných spomienok pre priaznivcov modrých nemusí byť  vôbec nereálny. Ruská húževnatosť určite otestuje popredné anglické mužstvo.

Futbalisti Chelsea si zahrajú  v Moskve chtiac-nechtiac na umelej tráve a navyše sa budú musieť na tomto povrchu zaobísť aj bez topkanoniera Didiera Drogbu, ktorý je príliš chorý na cestu do Ruska. Zranení sú aj Yossi Benayoun a pravdepodobne nenastúpi ani Frank Lampard.

Napriek Drogbovej absencii v prvých dvoch zápasoch Ligy Majstrov si Chelsea viedla úspešne, no zápas so Spartakom, navyše na jeho pôde bude pravdepodobne ich najťažšou skúškou v skupine.

Spartak vyhral v obidvoch doterajších kolách v skupine F. Najprv celkom prekvapujúco vonku na Stade Velódrome proti Marseille, aby neskôr doma zmietol Žilinu 3:0. Tri góly od Spartaku dostal v ruskej Premier Lige aj Alania Vladikavkaz, čím si hráči Moskvy zabezpečili nielen psychickú pohodu. Zápas sa hral už v piatok a deň naviac oddychu navyše oproti cestovaním unavenej Chelsea poskytne hráčom aj potrebnú fyzickú silu a ostrosť.
 
Chelsea v Premier League naopak posledné dva zápasy nevyhrala, naposledy remizovala v Birminghame s Aston Villou 0:0 a momentálne vyzerá byť oveľa zraniteľnejšia ako na začiatku sezóny.

Arsenal - Šachtar Donetsk

V skupine H hostí Arsenal ukrajinský Šachtar Donetsk a kým "Gunners" hrajú doma v tejto sezóne impozantne, Šachtar ukazuje prečo je v posledných rokoch jedným z najlepších klubov z bývalého východného bloku.

Ukrajinci nemôžu byť v žiadnom prípade podceňovaní. Podobne ako Arsenal sú v Lige Majstrov neporazení a v piatkovom kole domácej súťaže sa rozohriali víťazstvom 2:0 na pôde Metalurgu Donetsk.
Aj napriek tomu, že radšej vynecháme stávku na víťazstvo Gunners by si domáci futbalisti mali vypracovať na Emirates Stadium dostatok šancí na víťazstvo.
 
Problém Arsenalu je však v jeho zadných radoch a aj v domácich zápasoch napriek víťazstvám zvykne inkasovať.  Navyše Šachtar disponuje mimoriadne agilným útočníkom Luizom Adrianom, ktorý v tejto sezóne skóroval už 11 krát, z toho dva zásahy dosiahol v Lige Majstrov a my veríme, že proti neistej obrane domácich sa presadí aj tretíkrát.