Main Content

Že Bayern nešlo vylepšiť? Verzia Bayern 2014 odvčera v predaji!

štvrtok, 3. október 2013 11:33 | Autor: Jakub Mihálik

Že Bayern nešlo vylepšiť? Verzia Bayern 2014 odvčera v predaji!
Že Bayern nešlo vylepšiť? Verzia Bayern 2014 odvčera v predaji! | zdroj: © TASR

Mníchovský Bayern v stredu na Etihad Stadium dal zaspomínať na výsledky z minulej sezóny a odpovedal na kritiku tých, ktorí spochybňovali Guardiolov prínos mužstvu. Začína Pep prejavovať svoj rukopis na mužstve alebo len čerpá zo začatého?

Komentár Jakuba Mihálika

Poznáte to, keď si zapnete vašu obľúbenú futbalovú hru na vašej obľúbenej hernej konzole, nastavíte mód Amatér, vyberiete si najsilnejšie mužstvo, ktoré máte k dispozícii a ako súpera zvolíte niekoho z koréjskej ligy alebo inej pralesnej súťaže? To sa to hrá! Asi tak nejak vyzeral včerajší zápas Manchestru City proti Bayernu Mníchov. Akurát s tým rozdielom, že proti najsilnejšiemu mužstvu Európy za minulú sezónu nehral amatér z Kórey, ale tím, do ktorého arabskí šejkovia napumpovali za uplynulé roky pol miliardy eur. Nepomohlo, mód Amatér nepustí.

Keď sa začínala táto sezóna, nový tréner Bavorov, Pep Guardiola, nebol v závideniahodnej situácii. Bayern vyhral minulý rok všetko a mnohí tvrdili, že nebolo, čo vylepšovať. Nový tréner priniesol nový systém, nových hráčov. Tí starí si mysleli, že už všetko vedia a nechcelo sa im zvykať na niečo nové, keď to staré malo výsledky. Zapravdu im dávali aj úvodné zápasy sezóny, veď až do uplynulého kola pokračujú nepresvedčivé výkony Bayernu v domácej súťaži. Liga majstrov je však iná súťaž a Guardiola to dobre vie. Ak existuje nejaký tréner, ktorý vie mužstvo pripraviť na dôležitý zápas, tak Katalánčan ním určite je. Náznak ukázali Bavori v čase, keď ich doma kritizovali, najlepším výkonom tejto sezóny. Išlo o prvý zápas skupinovej fázy Ligy majstrov proti CSKA. Ale to bol len predkrm.

Skutočnú silu ukázal Bayern až včera. Môžete namietať tým, že Citizens v Európe dlhodobo nehrajú dobre, no to platilo za Manciniho. Pellegrini je podkutý európsky lišiak. Citizens majú vyvážený, skúsený tím, výborného trénera a fanatických fanúšikov. Pre včerajšok výhovorky jednoducho nenájdete. Všetko si Bayern vydobil sám.

Ak sa špekulovalo o tom, čo Pep môže priniesť, tak včerajšok bol jasným dôkazom. Ak v minulej sezóne udivovali Die Roten svojim pressingom, tak Guardiola, kráľ vysokého pressingu, ho ešte vylepšil. Citizens mali problém dostať sa z vlastnej polovice, všetci Bavori po ihrisku lietali okamžite po strate lopty. Aj druhý element známy z pôsobenia Guardiolu na lavičke Barcelony bol včera viditeľný. Ak Bayern v minulej sezóne dominoval, no zdobili ho hlavne rýchle priamočiare útoky, súčasný Pepov Bayern loptu z kopačiek nepustí. Môžete namietať, že to nie vždy znamená zlepšenie, ale spomeňte si na finále Ligy majstrov, v ktorom v istých fázach Borussia zatlačila Bayern a rovnakým pressingom odoberala lopty pri náznakoch protiútokov Bayernu. To súčasný Bayern nedovoľuje.

„Pokým máš loptu, gól nemôžeš dostať (Ak nemáš v bráne Kozáčika.)“Jednoducho javiace sa motto, ktoré je však pravdivé. Guardiola sa ho drží počas celej svojej kariéry a aplikuje ho aj v Bayerne. Preto, ak sa niekto pýtal, ako už len môže Guardiola vylepšiť súčasný Bayern, tu tkvie odpoveď. Bayern nielenže svojou kvalitou dokáže predčiť akékohokoľvek súpera z akejkoľvek súťaže, Guardiolov tím minimalizuje hrozbu „náhodných“ gólov, ktoré by mohli strojovo presnú hru Bavorov poraziť. Bayern nepúšťa loptu zo svojej moci a po jej strate vyvinie tlak, ktorý núti k chybám aj najskúsenejších borcov. Včerajší Bayern pripomenul Barcelonu spred 3 sezón. Bayern je ešte lepší, ešte dominantnejší. Ak ste teda doteraz pochybovali, už nemusíte. Verzia Bayern 2014 je odvčera v predaji. Dostane aj vás.
 
Odporúčané články