Main Content

Basketbal: Inter vstúpi do novej sezóny s cieľom obhájiť majstrovský titul

streda, 2. október 2013 13:05 | Autor: TASR

Bratislava 2. októbra (TASR) - Basketbalový klub BK Inter Incheba Bratislava vstúpi do novej sezóny slovenskej extraligy s cieľom obhájiť titul. Mužstvo prešlo viacerými zmenami kádra a nový je aj tréner Oleg Meleščenko z Ruska, ktorý naposledy viedol Levice. "Žlto-čierni" otvoria nový ročník už v sobotu duelom s Levicami.

Inter si vybojoval druhý titul majstrov Slovenska po sedemzápasovej finálovej dráme s Komárnom. Z prvého sa tešil ešte v sezóne 1995/96 a Bratislavčania dúfajú, že majstrovský hetrik zavŕšia túto sezónu. "Chcem hrať o titul, chceme znovu zažiť atmosféru finálových súbojov. Samozrejme, cesta je veľmi dlhá a nebude ľahká, pretože rovnaké ambície budú mať nie jeden, dvaja naši konkurenti, ale polovica ligy. Druhý cieľ je naplniť HANT arénu tak, ako sa nám to podarilo v závere uplynulej sezóny. To je pre nás rovnako dôležité ako výsledok," povedal pre TASR generálny manažér Interu Michal Ondruš.

Z mužstva odišli Američania Alando Tucker a Marlon Garnett, Chorvát Nenad Delič, či slovenský reprezentant Peter Sedmák. Naopak, Inter pred novou sezónou posilnili bývalý český reprezentant a niekdajší hráč Clevelandu Cavaliers Ondřej Starosta, Američania Derek Williams a Jenar Harrison a Slováci Michal Baťka a Martin Bílik. "Nesmierne nás teší príchod Baťku a Bílika, pretože použiteľných Slovákov v našej súťaži môžeme spočítať asi na prstoch dvoch rúk. To, že máme v kádri ďalších dvoch, je naozaj skvelé. Fantasticky sa javí Ondřej Starosta, či už herne ale aj osobnostne. Je presne to, čo sme hľadali. Klasický center, taká stará škola, ktorý operuje výhradne v podkošovom priestore, s čím sme mali v minulosti problém. Od Američanov si sľubujeme určitú atraktivitu a aby sme aj s ich pomocou pritiahli do hľadiska ďalších divákov," pokračoval Ondruš.

Diváci sa môžu tešiť aj na jedného z najväčších lídrov majstrovského kádra Justina Grahama, ktorý sa rozhodol predĺžiť kontrakt o ďalšiu sezónu. "Som veľmi rád, že som späť. V Interi mám veľkú podporu nielen od fanúšikov, ale aj od vedenia. Nie je veľa hráčov, ktorí dostanú možnosť obhájiť titul. Ja som ju dostal a verím, že sa nám to podarí," uviedol Graham, ktorý bude spolu s Andrejom Kuffom kapitánom tímu. "Dosť ma to prekvapilo, ale zároveň sa na to teším. Snažím sa byť oporou pre ostatných hráčov, vidia vo mne lídra," dodal.

Za Inter zatiaľ nenastúpi Martin Rančík. "Trénuje s mužstvom, aj keď nie stopercentné dávky. Zatiaľ sme sa nedohodli na spolupráci na novú sezónu. Martin si stále necháva čas a priestor na prípadné ponuky zo zahraničia. To, či sa objaví v našom drese, nevieme potvrdiť, ani vyvrátiť. Na prvý zápas sa chystáme tak, že Martin nebude hrať," uviedol Ondruš.

Inter vstúpi do sezóny aj s novým trénerom Olegom Meleščenkom, ktorý pozná slovenskú ligu aj z hráčskej kariéry, keď v deväťdesiatych rokoch pôsobil v drese Prievidze. "Je pre mňa česť, že ma Inter oslovil. Zároveň je výzva prísť sem a pokúsiť sa obhájiť titul. Viem, že to nebude ľahké, ale teším sa na to. S prípravou som spokojný, jediné, čo nám ju narušilo, boli početné zranenia. Chceme hrať pekný basketbal a baviť divákov. Filozofia je jednoduchá - chceme vyhrávať doma aj vonku," povedal nový kouč.

Inter odohral v príprave osem duelov s českými a rakúskymi tímami, pričom štyri vyhral a štyri prehral. Lepšiu bilanciu znemožnili početné zdravotné problémy. "Bola to úplná katastrofa. Z reprezentácie sa vrátil na dlhšiu dobu zranený Kuffa, Novýsedlák si v úvode prípravy zlomil kostičku v členkovom kĺbe a po bežnom tréningovom náraze dvoch hráčov nám na takmer tri týždne vypadol Miloševič. Bílik má už druhý týždeň 'ofačovanú' ruku a je použiteľný tak na 40 percent. So zdravotnými starosťami sa ozval Graham, ktorý ani nenastúpil na prípravný zápas, ale veríme, že do soboty bude v poriadku. Dnes sme tak v stave, že dúfame, že v sobotu nastúpime s dostatočným počtom hráčov, ktorých vieme zapojiť do rotácie," dodal Ondruš.