Main Content

Počet Slovákov v NHL: Málo, ale dosť

streda, 2. október 2013 11:32 | Autor: Jakub Mihálik

Počet Slovákov v NHL: Málo, ale dosť
Počet Slovákov v NHL: Málo, ale dosť | zdroj: © TASR

V noci sa rozbehla kanadsko-americká hokejová NHL. Bude poznačená olympijskou prestávkou, keď celý hokejový svet otočí oči smerom do Soči. Svoje miesto si v jednotlivých kluboch NHL vybojovali aj Slováci. Čo môžu od tejto sezóny čakať?

Komentár Jakuba Mihálika

O NHL je vždy záujem. Aj na Slovensku sa horlivo diskutuje o tejto súťaži ako o lakmusovom papieriku slovenských vyhliadok do hokejovej budúcnosti. Už minimálne desať rokov sa dohadujeme o tom, čo znamená počet slovenských zástupcov v zámorskej profilige pre náš hokej. Je ich veľa? Málo? Tak akurát?

Odpoveďou na prvú otázku je rezolútne NIE. Nie, už nežijeme v zlatej ére slovenského hokeja, keď v prvej polovici úvodného desaťročia tohto milénia, brázdilo zámorské klziská niekoľko desiatok šarvancov spod Tatier. Reprezentačné úspechy z tej doby spravili Slovákom taký kredit, že draftoví chlapíci určite vedeli, že Slovensko nie je Slovinsko a že si na vohľady nemusia kupovať letenku len do Prahy, ale aj do Bratislavy (teda skôr Viedne).

No aj táto doba priniesla svoje úskalia. V Zámorí (ne)hrali rôzni Cibákovia, Bicekovia, Zagrapanovia, draftovaný bol každý druhý hokejista nad dva metre, s nádejou, že aj on jedného dňa vyrastie v nového Cháru. Nestalo sa. Príchod KHL na jednej strane znížil počet Slovákov v NHL a teda aj dôležitosť našich hokejistov v jej rámci, no na druhej strane bol pre mnohých vyslobodením z ich neustáleho putovania medzi farmou a štvrtou lajnou tímov druhého sledu. Špeciálnou kategóriou boli potom hráči ako Ružička, Nagy, či Radivojevič, ktorí na NHL mali, no vybrali sa ľahšou a možno cenovo výhodnejšou cestou.

Z tohto hľadiska je súčasná slovenská tvár NHL čistejšia. Zámorské ľady brázdi len a len kvalita. Málopočetná, ale kvalita. Hossa, Chára, Višňovský, či Gáborík, sú hviezdami prvej veľkosti, lídri svojich tímov, pojmy, ktoré ľudia poznajú. Taký Michal Handzuš už to mal v Amerike zrátané, no on kufre vybalil a onedlho sa mu prázdne miesto zišlo, veď si niesol Stanley cup. Aj hráči ako Halák, Sekera, Kopecký, Meszároš si stihli vybudovať veľmi slušné meno a patria k lepšej polovici vo svojich tímoch. Lenže to nám dáva 8 mien, ak pripočítame náhradníka Budaja, máme mien deväť a to nám nevystačí ani na dve kompletné formácie.

Ešte horšie menoslov našich vyznieva pri pohľade na rok narodenia. Drvivá väčšina už dávno prekročila hranicu 30 rokov a aj keď sa dá hokej hrať pokojne aj do štyridsiatky, nie všetci sú Jágrovia, či Haškovia, ktorých z ľadu dostane až päťdesiat sviečok na torte. Aj preto je podľa môjho názoru hlavným ukazovateľom zastúpenie mladej krvi v jednotlivých tímoch NHL.
 
V tomto ukazovateli paradoxne vyznievame lepšie ako pred pár rokmi. Nie, nemáme vo svojom strede hráčov ako Švédi, ktorý vytiahnu jedného Landeskoga ročne, či Fíni s armádou blonďavých Granlundov. Naši hráči sa pred dovŕšením dvadsiatich rokov presadzujú len zriedkavo. A keď už náhodou uspejú v prvom kole draftu, rozhodnú sa ostať predsa len ešte jednu sezónu v štvrtej formácii Slovana.

Napriek tomu to s našou mládežou nevyzerá až tak čierno. Prvému tímu len o vlások unikli Marek Hrivík, Martin Marinčin, nádejne je rozbehnutý aj Jurčo. Na svoju príležitosť čaká Tvrdoň, Gernát, Viedenský, Čajkovský aj Mozart. Počkať,Mozart? Áno, tak sa začína hovoriť mladému Rewayovi, ktorý v Montreale zaujal až tak, že slovenský skaut, ktorý ho organizácii Habs odporučil, prijíma gratulácie za svoje výborné oko.

Keď k tomu pripočítame Tomáša Tatara, ktorý síce opäť naletel Detroitu a napriek prísľubu prvého tímu, sedí na tribúne ako trinásty útočník, no má našliapnuté na sľubnú kariéru a Richarda Pánika, ktorý bude zarezávať v treťom útoku Bolts, môžeme postaviť takmer ďalšie dve formácie, a to už je niečo.

Kvantita verzus kvalita. Po mnohoročnom víťazstve toho prvého, sa v NHL začína v slovenskom prevedení presadzovať druhý spomínaný atribút. Staršiu generáciu nahrádza tá mladšia, ktorá si však svoj kredit bude musieť vybojovať sama, pekne od začiatku. Inak to však nejde, len tak bude silnejšia.

Slovákov v NHL nie je dosť. Tlačí sa na nás v počte zástupcov už aj Švajčiarsko, Nemecko, či Dánsko a prvá šestka je ďaleko pred nami. No na stav v súčasnom slovenskom hokeji je číslo viac ako priaznivé. A tak sa máme v novej sezóne NHL opäť na čo tešiť, a opäť môžeme ráno vstávať celí spotení od zvedavosti, komu sa tentokrát v noci zadarilo.
 
Odporúčané články