Main Content

Taktická analýza: Liverpoolske 3-4-1-2 žne úspechy!

utorok, 1. október 2013 14:54 | Autor: Jakub Mihálik

Taktická analýza: Liverpoolske 3-4-1-2 žne úspechy!
Taktická analýza: Liverpoolske 3-4-1-2 žne úspechy! | zdroj: © TASR

FC Livepool zažíva za ostatné roky najlepší vstup do ligového ročníka. Po šiestich kolách je na druhom mieste, predvádza kvalitné výkony a zbiera body. A to napriek tomu, že kvôli absenciám museli Rodgersovi zverenci zmeniť systém hry hneď na začiatku sezóny. Pozrite si taktický rozbor liverpoolskej formácie z ostatných dvoch zápasov.

V prvých piatich ligových dueloch nemohol tréner Liverpoolu, Brendan Rodgers počítať s potrestaným Luisom Suarezom. Napriek tomu sa The Reds dokázali v improvizovanej zostave presadzovať, a hoci chudobnými výsledkami, dokázali aj víťaziť. V nedeľnom zápase na ihrisku Sunderlandu i predtým cez týždeň v pohári proti United už El Pistolero k dispozícii bol, no so zraneniami zápasia Coutinho, Cissokho či Glen Johnson. A práve to spôsobilo, že Rodgers musel improvizovať. Zdá sa však, že jeho zmena taktiky funguje ešte lepšie, ako to, ktoré zvolil do začiatku sezóny.

Formácia




Zranenie agílneho pravého beka, Glena Johnsona, ako aj nadmerne veľký počet stopérov, umožnilo Rodgersovi postaviť nezvyklú formáciu s tromi stredovými obrancami. Prestupové okno priviedlo do tímu Sakha i Kola Tourého. Navyše z Liverpoolu neodišiel Škrtel,ani ba naopak, vracia sa do svojej výbornej formy a to sa pomaly dostáva zo zranenia vice-kapitán Daniel Agger a ponúkajú sa Coates, či Ilari. Preto defenzíva Liverpoolu zahŕňa až troch stopérov.

Úlohu celoplošných krídel plnia pri neúčasti Johnsona na pravej strane a Alyho Cissokha naľavo, Henderson a José Enrique. Stred poľa vypĺňajú Gerrard s Lucasom Leivom a trojica Moses-Suarez-Sturridge plnia ofenzívnejšie úlohy. V takejto podobe je základným rozostavením Liverpoolu formácia 3-4-1-2. No čísla sú čísla a skutočnosť je v liverpoolskom prípade omnoho zložitejšia.

Defenzíva


Zatiaľ, čo sa môže zdať, že pridaním ďalšieho obrancu sa tím stáva defenzívnejšie zameraným, predošlé dva zápasy svedčia o opaku. Odbremenenie stredových záložníkov znamená ich väčšiu aktivitu dopredu a podporu útoku. Otvára to navyše aj priestor pre krajných obrancov, aby mohli byť považovaní dokonca za krajných stredopoliarov, čomu napovedá aj spomínané rozostavenie 3-4-1-2. Či už kovaný obranca José Enrique alebo defenzívny štít Henderson, ktorý pri neúčasti Johnsona plní úlohu pravého krídelného obrancu, majú defenzívu v krvi.  To umožňuje dopĺňanie trojice stopérov v prípade, že súper zatlačí Liverpool na ich polovicu. Ako môžete vidieť na obrázku, súčasné rozostavenie defenzívy The Reds, umožňuje obrovskú flexibilitu v bránení, čo zabezpečuje, že defenzíva sa len ťažko dostane do podčíslenia.



Obrázok ukazuje základné rozostavenie stopérov, v ktorom z pravej strany hrá Touré, v strede Škrtel a ľavonohý Sakho rozťahuje obranu viac do šírky, čím vypĺňa priestor za Josém Enriquem pre jeho útočné výpady. Akonáhle však Liverpool bráni, Sakho sa zasúva na pozíciu stredného obrancu, Enrique sa zaťahuje na jeho pozíciu. Systém náročný na údržbu, no neuveriteľne účinný.
 


Stred poľa

V stredovej formácii sa týmto defenzívnym prečíslením otvára priestor na väčšiu podporu útoku. Hoci Lucas Leiva útočiť nebude asi nikdy a funkciu stredového defenzívneho štítu nemôže nikto úplne vypustiť, systém 3-4-1-2 sa javí ako výhodný najmä pre Stevena Gerrarda. Ten pomaly preberá funkciu tvorcu hry, ktorý po vzore Pirla (mimochodom Juventus hrá prakticky rovnakým systémom), riadi hru hlbšie z poľa. Gerrardovou výhodou je, že má milimetrovú prihrávku aj na väčšie vzdialenosti, preto si pozíciu hlbšie v poli môže dovoliť.

Victor Moses

Pozíciu voľného hráča a spojivka medzi zálohou a útokom prebral pri absencii Coutinha Victor Moses. Rodený krídelník sa už v zápase proti Manchestru stal akýmsi ohniskom útoku Liverpoolčanov, ktorý rozdával prihrávky na Suareza, či Sturridga. Hoci sa do pozície ešte musí poriadne vžiť a naučiť sa vypĺňať priestor medzi zálohou a útokom, ako vidíme na  zábere pasu Gerrarda, ktorý rezultoval v druhý gól The Reds, jeho zapadnutie do tejto pozície možno hodnotiť kladne.
 

 
V obrannej fáze sa Moses zaťahuje do stredu poľa, čím vytvára formáciu 3-5-2 alebo 5-3-2, podľa uhlu pohľadu.


 
Pri útočení podporuje dvojicu stredných zakončovateľov.
 
 
Na úplné zvyknutie potrebuje viac času. Minimálne do zotavenia Coutinha, ktorý v pozícii trequartistu žiari.

Útok

Hoci sa špekulovalo o tom, či Liverpool ostane pri hre na jedného hrotového útočníka, ukázalo sa, že Suarez a Sturridge sú perfektnou dvojicou. Svedčí o tom fakt, že keď hrali spolu zaznamenali 13 gólov za 809 minút, čo dáva priemer jedného góli na 62 minút. Svedčí im to aj v novom systéme, veď v nedeľu zaznamenali všetky 3 góly Liverpoolu. Sturridge je vo forme od začiatku sezóny a Suarez sa po dištanci vrátil hladnejší ako predtým. Toto duo môže Liverpool doviesť veľmi vysoko. Obaja sú technicky vyspelí, výborne fyzicky pripravení, čo využívajú nielen v záverečnej fáze útokov, ale aj pri vysokom napádaní súperov. Rodgers sa rozhodne o svoj útok báť nemusí.

Hoci v Liverpoole improvizujú, taktika im zatiaľ vychádza. Prelínanie obranných formácií už má Brendan Rodgers zvládnuté a keď sa mu podarí zapracovať Mosesa, či Coutinha do nového systému, spolu so smrtiacou dvojicou Sturridge – Suarez budú strašiakom pre všetky tímy Premier League. Nová formácia Liverpoolu je pripravená útočiť na titul.