Main Content

Martino robí nespokojnému Messimu i celej Argentíne službu!

štvrtok, 26. september 2013 12:09 | Autor: Jakub Mihálik

Martino robí nespokojnému Messimu i celej Argentíne službu!
Martino robí nespokojnému Messimu i celej Argentíne službu! | zdroj: © TASR

Lionel Messi sa v ostatných týždňoch viackrát dostal na pretras médií kvôli údajnej nespokojnosti s rozhodnutiami barcelonského kouča Martina, ktorý superhviezdu svetového futbalu niekoľkokrát počas zápasu vystriedal. Čo ho k tomu vedie?

Komentár Jakuba Mihálika

Žiadna svetová športová hviezda nemá rada nedostatok príležitostí zažiariť. Tí najlepší futbalisti len neradi schádzajú z ihriska, keď ešte cítia, že sa v zápase môžu presadiť. Nie vždy je to len kvôli naháňaniu gólov, ich to tam naozaj baví. Je to vlastne známka úspešnosti, pretože žiaden profesionál si nemyslí, že niekto by to zvládol lepšie ako on. Takým je aj Lionel Messi. Bulvárne médiá v týchto týždňoch sledujú každý jeho krok a neušlo ich pozornosti ani to, že Messi tohtosezónne predčasné striedania bral veľmi ťažko. Či už sú tieto špekulácie nadnesené alebo nie, isté je, že Messi z ihriska neodchádza rád, čo potvrdil aj samotný Gerardo Martino: „Messi nikdy nechce byť vystriedaný, ale je mojou úlohou starať sa oňho.“ A presne to Tata momentálne robí.

Prečo? Pravdepodobne si pred nástupom na lavičku Barcelony svedomito spravil domácu úlohu. Ak chce Barca uspieť vo všetkých súťažiach, v ktorých nastupuje, Messi musí byť po celý priebeh ročníka v poriadku. A najmä v jeho závere.

To sa v ostatných ročníkoch nedarilo. Už pri svojej prvej prelomovej sezóne Messi vynechal finále Ligy majstrov, ktoré nakoniec Barcelona zvládla aj bez jeho pomoci, no už vtedy to naznačilo, že tento klenot bude žiariť len, ak sa klubu podarí udržať ho v dobrom zdravotnom stave. Messi v predchádzajúcej sezóne odohral 50 zápasov, na záver sezóny však laboroval so zraneniami, ktoré Barcelonu stáli lepšie výsledky v Lige majstrov, ako i menšiu stratu pohodlného náskoku v La Lige. Len štyrikrát bol v minulom ročníku vystriedaný, aj to len kvôli zraneniam. Sezónu predtým odohral dokonca 60 zápasov v klube, bez jediného striedania, čím zopakoval zápis zo sezóny 2010-2011, v ktorej absolvoval celých 90 minút vo všetkých 55 zápasoch, na ktoré nastúpil. K tomu treba pripočítať v priemere 10 zápasov za sezónu v drese argentínskej reprezentácie. Messiho porcia zápasov je enormná. Nečudo, že závery sezón nezvláda stopercentne a buď uňho možno sledovať únavové zranenia alebo mierny pokles formy. Toho prvého sme boli svedkami v minulej sezóne, toho druhého zase v sezóne predtým i v roku 2011, v ktorom Argentína na čele s Leom totálne vyhorela na juhoamerickom kontinentálnom šampionáte.

Táto sezóna je pre Lionela Messiho obrovsky dôležitá. Nielenže chce uspieť v klube, ako v domácej súťaži, tak i v Lige majstrov, Messi musí (!) uspieť na júnovom svetovom šampionáte v Brazílii. Jednak preto, že Argentínčania svojho lokálneho rivala chcú pokoriť na jeho vlastnej pôde, druhak preto, že Messi svetový titul potrebuje na vstup medzi najväčších v histórii. Na to, ale potrebuje ostať zdravý. Zdravý a vo forme. Tata Martinez si je toho vedomý, preto od začiatku sezóny snaží hráčov Barcelony odbremeniť pravidelnou rotáciou. Viacerým sa to nepáči, či už je to Fabregas alebo Messi. No keď príde koniec sezóny a Messi nájde v rezerve sily navyše, bude Martinovi obrovsky vďačný a zabudne na svoje rozhorčenia.
Odporúčané články