Main Content

Basketbal: Štartuje ženská extraliga v prelínaní so SEL, Košičanky za rekordom

utorok, 24. september 2013 15:05 | Autor: TASR

Bratislava 24. septembra (TASR) - Najvyššia slovenská súťaž basketbalistiek bude mať v nastavajúcej sezóne pomerne komplikovaný formát. Časť jej zápasov presiahne do medzinárodného rámca. Piati účastníci extraligy sú zároveň účastníkmi novozaloženej Stredoeurópskej ligy (SEL) a práve ich vzájomné duely z tejto súťaže sa budú rátať aj do domáceho diania.

Extraliga žien mala v sezóne 2013/2014 pôvodne odštartovať v sobotu, ale už v stredu sa hrá predohrávaný košický duel GOOD ANGELS - Cassovia. Ťažko definovať, ktorého kola to predohrávka je. V praxi sa totiž žreb najvyššej celoslovenskej súťaže prispôsobuje homogénnejšiemu vyžrebovaniu SEL. Slovensko-maďarsko-chorvátska liga štartuje prvým kolom cez víkend a pri jedenástich účastníkoch sa odohrá maximálny počet piatich zápasov. Predstaví sa aj kompletná pätica slovenských klubov (MBK Ružomberok, GOOD ANGELS Košice, SBK Šamorín, SKBD Spišská Nová Ves, Piešťanské Čajky), no napríklad v druhom kole 2. októbra budú mať Košičanky voľno. Im a Ružomberčankám sa situácia zamotáva o to viac, že štartujú aj v Európskej lige (GOOD ANGELS), resp. v EP FIBA (MBK).

Príkladom nepravidelnosti extraligy v kontexte SEL môže byť 8. kolo tejto medzinárodnej súťaže, v ktorom má voľno RÜCON Spišská Nová Ves. Jej hráčky v ten deň (30. októbra) odohrajú svoj siedmy zápas v národnej majstrovskej súťaži, ale v žiadnom prípade nepôjde o duel 7. kola. Ich súperky z Cassovie Košice majú totiž tento termín vo vyžrebovaní ako iba šiesty v poradí...

Extraligové dianie zrealizuje celkovo 9 družstiev a po jeho polovici si poltucet najlepšie umiestnených tímov zabezpečí účasť na finálovom turnaji Slovenského pohára. Uskutoční sa 14.-16. februára 2014 na pôde niektorého z účastníkov Final Eight, šesticu doplnia lídri východnej a západnej vetvy prvej ligy po polovici ich súťaží. Víťaz Slovenského pohára má právo štartu v nasledujúcej sezóne EP FIBA, ak sa zároveň stane majstrom republiky, miestenka prináleží druhému tímu v SP.

Extraliga ukončí svoju základnú časť 8. februára a po dvojtýždňovej pauze odštartuje play off. Štvrťfinále (od 22. februára) sa hrá na dva víťazné zápasy, semifinále, finále i zápasy o 3., 5. a 7. miesto na tri stretnutia. Vyhlasovatelia majstrovskej súťaže mysleli aj na reálnu kombináciu postupu košických GOOD ANGELS do finále extraligy a zároveň do vyvrcholenia Euroligy. V takom prípade by sa termín štartu finálovej série posunul zo 16. na 19. apríla a posledný možný piaty zápas z 30. apríla na 3. mája. Final Eight EL má termín 7.-13. apríla.

Je ťažko predpokladať, že by na mapu majstrovských titulov pribudol tretí klub. Po jedenástich primátoch ružomberského basketbalu sa Good Angels (ako nasledovníčky iných názvov rovnakého klubu) v máji tešili z desiateho titulu v rade a hoci prvýkrát museli konečný triumf vydrieť (3:2 vo finálovej sérii proti Ružomberku), aj tento rok sú veľké favoritky. Navyše je tu motív vyrovnania rekordu ich liptovského rivala. Ako víťazky prvého ročníka Maďarsko-slovenskej ligy (vo finále 62:58 nad UNIQA Euroleasing Šopron) majú "anjelky" ašpirácie uspieť aj v premiére nastupujúcej súťaže SEL. Nehovoriac o tom, že Košičanky by rady nadviazali na postup do Final Eight EL, v ktorej sa stali štvrtým najlepším tímom starého kontinentu.

Paralelne so SEL sa budú hrať v Európe aj dve ďalšie súťaže za účasti slovenských klubov, pravda už s menším významom. V Stredoeurópskej ženskej lige (CEWL) sú účastníkmi Piešťanské Čajky, v rakúsko-slovenskej lige (ASWBL) štartuje pätica účastníkov prvej slovenskej ligy.

Zoznam účastníkov extraligy (prvých päť klubov štartuje aj v SEL):

RÜCON Spišská Nová Ves, GOOD ANGELS Košice, MBK Ružomberok, ŠBK Šamorín, Piešťanské Čajky, BK SOUŽ Cassovia Košice, BK Slovan Bratislava, BKŽ Levice, BK Petržalka

Zoznam zahraničných účastníkov SEL:

Novi Záhreb (Chorv.), Work Force DVTK Miškolc (Maď.), PEAC Pécs (Maď.), PINKK Pécsi 424 (Maď.), UNIQUA Euroleasing Šopron, CEKK Cegléd (Maď.) /Cegléd namiesto HAT-AGRO UNI Györ/