Main Content

Elitná 11-ka Premier League zložená zo Španielov

sobota, 21. september 2013 13:07 | Autor: Daniel Fekete

Elitná 11-ka Premier League zložená zo Španielov
Elitná 11-ka Premier League zložená zo Španielov | zdroj: © TASR

Najmä vďaka Rafa Benitezovi, ktorý medzi rokmi 2004 až 2010 vytvoril v Liverpoole španielsku légiu, majú hráči z krajiny majstrov sveta a Európy v Anglicku výborne meno. Prinášame vám elitnú zostavu Premier League zloženú výhradne z hráčov zo Španielska.

Brankár

José Manuel Reina
- Pepe, ktorý vyrastal v slávnej barcelonskej La Masii, no nakoniec sa mu v zostave Blaugranas miesto neušlo, smeroval na skusy do Villarealu odkiaľ ho v roku 2005 vytiahol do Liverpoolu krajan Rafa Benítez.  V klube The Reds sa stal jednotkou a doposiaľ  v červenej farbe odchytal 285 zápasov, s Liverpoolom vyhral F.A Cup, ligový pohár Community Shield a UEFA Super Cup. Nezaostal ani vo svojich individuálnych oceneniach. Cenu pre najlepšieho brankára Premier League si odniesol  celkovo trikrát, stal sa aj najlepším hráčom Liverpoolu v sezóne 2008/2009. čo je jasný dôkaz toho, že si miesto brankárskej jednotky zaslúži aj v našom rebríčku. Momentálne však je na hosťovaní v SSC Neapol a tak je otázne, či sa v Premier League ešte objaví.

Obrancovia

José Enrique - José Enrique podobne ako Pepe Reina zamieril do Premier league zo španielskeho Villarrealu. Dobré meno na ostrovoch si začal budovať v roku 2007, keď sa z neho stala “čierna straka“ z Newcastlu. V súčasnosti  oblieka drres Liverpool FC, v ktorom aj naďalej potvrdzuje svoje kvality. Oplýva stálou formou, s Newcastlom dokázal postúpiť v sezóne 2009/2010 späť do Premier League,  s Liverpoolom vyhral ,rovnako ako Reina, Ligový Pohár.

Albert Ferrer - Teraz niečo zo staršieho súdka. Obranca Ferrer, ktorý svoje najlepšie roky odohral v Barcelone na sklonku kariéry prestúpil do londýnskej Chelsea, kde svoju kariéru ukončil v roku 2003, teda tesne po príchode nového majiteľa Romana Abramoviča. Postavou nevysoký (170 cm) no agilný pravý obranca nastúpil za Blues v rokoch 1998 až 2003 na 76 zápasov. Hoci nie je jeho počet zápasov taký výrazný, s Chelsea dokázal vyhrať UEFA Super Cup v roku 1998, do zbierky pridal aj trofeje z Community Shield (2000) a F.A Cupu (1999/2000).

Carlos Cuéllar - Posledné miesto v obrane zaujal pre niektorých možno prekvapujúco Cuéllar, ktorý svoje kvality a tvrdosť potvrdzuje v Anglicku už od roku 2008, keď prišiel do Aston Villy zo škótskeho Rangers. Po pôsobení u birminghamských Villans momentálne háji farby Sunderlandu. 32 ročný stopér obranca sa môže popýšiť viac ako stovkou zápasov v najprestížnejšej lige sveta a tento fakt rozhodol v jeho prospech v bitke o miesto s Álvarom Arbeloom.

Stredopoliari

Xabi Alonso - Ďalší “Liverpoolčan“ v našej zostave. Xabi Alonso najprv päť rokov futbalovo dozrieval v španielskom Sociedade, kde pôsobil aj jeho otec. Keď nastal správny čas na ďalší dôležitý posun v jeho kariére zakotvil v Liverpoole. Podobne ako Fabregas v Arsenale, aj Alonso patril ku kostre mužstva, odohral zaň 143 zápasov, dokázal vyhrať Ligu Majstrov v pamätnom istanbulskom finále v roku 2005, následne “Červení“ vyhrali aj UEFA Super Cup a rok 2006 bol pre Alonsa úspešný aj z hľadiska víťazstva v F.A. Cupe a Community Shield. V drese The Reds zaznamenal z pozície defenzívneho záložníka 15 gólov. Bohužiaľ, ani puto medzi Alonsom a Liverpoolom nebolo večné, v roku 2009 odišiel do kráľovského Realu Madrid.  Po jeho odchode sa tímu prestalo výraznejšie dariť. Príčinu neúspechu môžeme hľadať aj v prílišnej dôležitosti Alonsa pre klub z Anfield Road.

Francesc Fabregas
- Cesca Fabregasa ako neobrúsený diamant sršiaci mimoriadnym talentom vytiahol v roku 2003  z barcelonskej La Masie lišiak Arséne Wenger . Na Emirates Stadium sa mu podarilo vybudovať skvelú reputáciu a neskôr sa stal kapitánom Kanonierov. V posledných rokoch jeho pôsobenia u Gunners stála hra Arsenalu práve na ňom a môžeme ho smelo označiť za základný stavebný kameň Wengerovho mužstva. Nakoniec sa však jeho anabáza v Premier League skončila, zvíťazila totiž láska k domovu a jeho túžba vrátiť sa do Barcelony. Do roku 2011 odohral za Arsenal  212 zápasov a pridal 35 gólov. Jeho zbierka trofejí s Arsenalom bola na to, čo mu dával, až nespravodlivo chudobná. Dokázal  vyhrať F.A. Cup (2005) a Community Shield (2004). Ako porazený však vyšiel napríklad z finále Ligy Majstrov (2006), dvakrát z Ligového pohára (2007, 2011) a nešťastne druhý skončil s Gunners v tabuľke Premier League v sezóne 2004/2005.

Mikel Arteta
- Nemá také výrazné meno, ako jeho predchodcovia zo stredu poľa, miesto v zostave si ale určite zaslúži. 182 centimetrov vysoký stredný záložník má aj vďaka svojmu veku (31 rokov) za sebou bohatú futbalovú históriu. Vyrastal v Barcelone, cez jej céčko a béčko sa dostal až na hosťovania do PSG, Realu Sociedad či Glasgowu Rangers, do áčka Barcelony sa však nikdy nepozrel. S dávkou nadhľadu môžeme povedať, že nemusí ľutovať. Skvelé služby totiž odvádzal v rokoch 2005 až 2011 v Evertone pod vedením Davida Moyesa. Tam si už po svojom prvom roku strávenom v Goodison Parku dokázal vybojovať ocenenie pre najlepšieho hráča Evertonu. Tento honor sa mu podarilo zopakovať aj o rok neskôr. Momentálne plní úlohu vice-kapitána v Arsenale Londýn. Subtílny stredopoliar si počas svojho pôsobenia v Anglicku zahral v 225 zápasoch a pripísal si v nich 39 gólov.

David Silva - Na rade je hráč, ktorý v Anglicku hrá futbal najkratšie a je tak trochu odvahou ho sem zaradiť. 170 centimetrov vysoký stredopoliar vyrastal vo Valencii, kde sa mu podarilo urobiť si skvelé meno, čo mu v jeho kariére neskôr pomohlo. V roku 2010 kývol na ponuku megalomanského Manchesteru City a začal hájiť svetlomodré milionárske farby. Jeho plusmije najmä pozičná hra a skvelá prihrávka, ktorou už neraz poslal spoluhráčov do šance končiacej gólom. Za Citizens stihol odohrať už 107 zápasov a pridať 17 gólov, prihrávok bolo nepomerne viac. Petrodolármi zaplatené trofeje prišli, Silva sa tak môže pýšiť víťazstvom v F.A. Cupe (2011), v Premier League (2011/2012) a triumfom v Community Shield z tej istej sezóny. Nemalým individuálnym ocenením pre Silvu je aj trofej pre najlepšieho hráča City z majstrovskej sezóny.  Istou nevýhodou pre tohto Španiela do ďalších rokov môže byť neistota o miesto v zostave. Môžeme totiž očakávať, že majitelia budú rozšafní aj v nasledujúcom prestupovom období. Tým sa konkurencia v strede poľa u Citizens môže ešte zvýšiť.

Gaizka Mendieta - Piaty záložník Mendieta prišiel na ostrovy v sezóne 2003/2004. Najprv sa však jednalo iba o hosťovanie v klube Middlesbrough. Ten mal byť len ďalšou zastávkou v jeho kariére, ktorú začal v Castellóne, pokračoval vo Valencii, kde odohral najlepšie roky, nasledoval presun do Lazia a hosťovanie v Barcelone. Sezónna romanca v Middlesbroughu sa však zmenila na prestup a v roku 2004 sa stal oficiálne hráčom Boro. Postretla ho však smola v podobe zranení, veď od trvalého prestupu  do sezóny 2008 stihol odohrať len 31 zápasov, v ktorých strelil 2 góly. Teda presne toľko, koľko stihol vo svojej premiérovej sezóne, hoci len hosťoval. Mendieta patril k najväčším osobnostiam klubu, podarilo sa mu vyhrať Ligový pohár v sezóne 2003/2004.

Útočníci

Fernando Torres - Napriek nevydarenému pôsobeniu v Chelsea  El Niňo v tomto výbere nemôže chýbať, nakoľko prehliadnuť Torresove gólové hurikány v službách Liverpoolu by bolo hriechom.  V roku 2007, po príchode z Atlética Madrid, kde už dávno pred tým potvrdzoval svoju streleckú potenciu, sa  z neho stal večný postrach brankárov, ktorí stáli proti toreadorovi zo Španielska vždy s predtuchou zosmiešnenia. Jeho  65 gólov v 102 zápasoch za Liverpool hovorí jasnou rečou. No po najväčšom prestupe v rámci Premier League (50 miliónov, do Chelsea) jeho hviezda začala pomaly hasnúť. Dlho sa na ihrisku hľadal, ak sa naň vôbec dostal. Z obávaného ostrostrelca ostalo už veľmi málo, aj keď v posledných mesiacoch zažíva obrodenie. V drese Liverpoolu sa presadzoval skôr individuálne.  V ankete Futbalista roku (FIFA) obsadil v roku 2008 tretiu priečku. Angažmán v Chelsea nie je taký bohatý v pohľade na individuálne ocenenia. Torres sa však môže hrdiť pohľadom na trofeje pre víťazov Ligy Majstrov a F.A. Cupu  (2011/2012), aj víťazov Európskej Ligy (2012/2013) Bude to stačiť? Vyhral totiž všetko, čo chcel. Okrem titulu.

Luis García - A ďalší Liverpoolčan, znova z Barcelony. Za The Reds nastúpil v rokoch 2004 až 2007 na 77 zápasov a pridal 16 gólov. Očakávala sa najmä jeho spolupráca s Fernandom Morientesom, k poriadnej však nikdy nedošlo.  Hoci nebol gólovo extra produktívny, jeho pôsobenie v Liverpoole bolo na trofeje bohaté. S klubom od rieky Mersey vyhral Ligu Majstrov  spoločne s Alonsom (2004/2005), UEFA Super Cup (2005), F.A. Cup (2005/2006) a Community Shield (2006). Jeho miesto však ohrozoval Miguel Peréz Cuesta – Michu, ktorý momentálne pôsobí u labutí z waleského Swansea. V prospech Luisa Garcíu rozhodol väčší počet zápasov a trofejí a taktiež to, že Michu je na ostrovoch iba druhý rok. Hoci je už teraz strelecky produktívnejší ako García, dvere do tejto elitnej zostavy preňho ostali aspoň nateraz zatvorené.