Main Content

Futbalový Slovan získal X faktor, hokejový ho súrne potrebuje

sobota, 21. september 2013 10:31 | Autor: Filip Chudý

Futbalový Slovan získal X faktor, hokejový ho súrne potrebuje
Futbalový Slovan získal X faktor, hokejový ho súrne potrebuje | zdroj: © TASR

Futbalistom a ani hokejistom Slovana nevyšiel začiatok sezóny. Oba kolektívy majú síce na Slovensku suverénne najlepšie kádre, ale nemali v nich osobnosti, ktoré znásobujú ich silu. Návratom Roba Vitteka ho už futbalisti majú a hokejisti takúto osobnosť súrne potrebujú.

Komentár Filipa Chudého
 
Aj keď sa jedná o úplne iné športy, tak základné pravidlá fungovania platia pre každý kolektívny šport tie isté. Úspech môže dosiahnuť iba dobrá partia, ktorá ide za spoločným cieľom a v rozhodujúcich chvíľach ju dokáže potiahnuť výrazná osobnosť. Vo svete sa tomu hovorí, že tím má X faktor. Pretože je veľa dobre fungujúcich kolektívov, ale iba tie najlepšie majú spomínaný faktor, a preto sú oni tie najúspešnejšie. 
 
Oba „belasé“ kolektívy majú viacero na naše pomery nadpriemerných hráčov, ktorí vo veľkom dokážu vyniknúť na našich športoviskách, ale v medzinárodnej konkurencií sa strácajú, lebo už nastupujú proti seberovným súperom. A keďže konkurencia je obrovská, zvlášť vo futbale, tak futbalisti Slovana už dvakrát za sebou neuspeli v európskych pohároch a hokejisti začínajú pociťovať, že KHL je iná liga ako Extraliga.
 
Kým v minulej sezóne tesne vyhrávali a detaily hrali pre nich, tak teraz je to presne naopak. Lenže si treba uvedomiť, že vtedy mali Šatana, Višňovského či Sekeru, ktorí dokázali zo svojich spoluhráčov urobiť lepších hráčov a hlavne oni vyhrávali zápasy. A mužstvo tak nakopli, že to išlo chvíľu aj bez nich, ale už koniec základnej časti a hlavne play-off ukázali, že bez nich mali maximálne polovičnú silu.
 
A tak idú teraz hokejisti od prehry k prehre. V našej Extralige by tento káder síce vynikal, ale v KHL je iba do počtu. Preto potrebuje aspoň jednu výraznú osobnosť, ktorá už len svojou prítomnosťou zvýši výkonnosť ostatných. Niekoho, kto má dlhoročné skúsenosti z tých najťažších súťaží, v ktorých nebol iba radový člen, ale osobnosť. Hokejový Slovan potrebuje niekoho ako Robo Vittek, len v hokejovom výstroji.
 
Už po pár dňoch je vidieť Vittekov prínos pre Slovan, pritom sa ešte ani nestihol dostať do prevádzkovej teploty. A osobnosť jeho rangu zvýšila aj silu ostatných spoluhráčov a časom ju zvýši ešte viac. K tomu si prirátajme, že aj súperi majú z neho rešpekt. Lenže v hokejovom kádri belasých sa nenachádza hráč, z ktorého by mal súper prirodzený rešpekt. Jednoducho, súper si ide pre víťazstvo, lebo nevidí ani najmenšiu prekážku, ktorá by ho mohla zastaviť. Ale s historicky najlepším strelcom reprezentácie sa veľa dá zmeniť...
 
V diskusií sa vyjadrite, čo si myslíte o vplyve takýchto rozdielových hráčov?