Main Content

Liga majstrov je späť! Čaká nás najvyrovnanejší ročník?

utorok, 17. september 2013 11:10 | Autor: Jakub Mihálik

Liga majstrov je späť! Čaká nás najvyrovnanejší ročník?
Liga majstrov je späť! Čaká nás najvyrovnanejší ročník? | zdroj: © TASR

Po trojmesačnej pauze sa na štadióny a televízne obrazovky vracia najprestížnejšia dlhodobá súťaž vo svete futbalu. Otvárajú sa brány Ligy majstrov a stojíme pred pravdepodobne najlepším ročníkom v jej novodobej histórii.

Komentár Jakub Mihálika
 
Liga majstrov má povesť najotvorenejšej súťaže hlavne kvôli svojej vyrovnanosti. Napriek tomu však minulé sezóny boli v područí gigantov, ktorí sa na tróne pravidelne striedali. V ostatných 16 vydaniach Ligy majstrov sa z víťazstva radovala opakovane osmička klubov. S výnimkou zázraku v podobe víťazstva Mourinhovho FC Porta v roku 2004, sa z víťazstva radovali vždy top 2 kluby z Premier League, La Ligy a Serie A, ku ktorým sa až tento rok pridal historicky najúspešnejší klub z nemeckej Bundesligy, Bayern Mníchov.

Favoriti sa však pomaly môžu pripravovať na novú éru. V nej sa už nespomína len silná trojka z Talianska, Anglicka a Španielska. Minuloročné finále Ligy majstrov jasne naznačilo vývoj v Nemecku. Bayern už je nielen jedným zo silnejších celkov súťaže, je jedným z jej najväčších favoritov. Borussia Dortmund za ostatné tri roky takisto vystúpala až do elitnej spoločnosti top favoritov, tento rok sa k nim postupne môže zaradiť aj Schalke. V talianskej Serii A sa vždy v sezóne objavili len dva kluby, ktoré boli schopné súperiť s najlepšími. Na tejto pozícii sa striedala trojica klubov, oba milánske celky a Juventus. Medzičasom Taliani prišli o štvrtý „flek“ v Lige majstrov, no traja účastníci majú väčšiu kvalitu ako talianska štvorka v minulosti. Juventus už v minulej sezóne ukazoval, že je hrozbou pre najlepších, tento rok sa ešte posilnili a sú pripravení ísť vysoko. AC Miláno trápilo aj Barcelonu, hoci nemohli využiť služby svojho najlepšieho útočníka, SuperMaria. Tento rok pridanie Kaká do kádru (momentálne zraneného), ešte zvýši silu Rossoneri. Viac ako 100 miliónov vynaložených na prestupe v SSC Neapol, radí tento klub spod Vezuvu do širšieho okruhu favoritov a jedného z čiernych koní súťaže.

Keď hovoríme o čiernych koňoch, nedá mi nespomenúť Atlético Madrid. Napriek nastavenému systému v španielskej lige, sa Rojiblancos dokázali vlastným umením prepracovať na jeden z najlepších celkov v Európe. A vysoko bude mieriť už v tejto sezóne.

O rozšírenie okruhu favoritov sa pričinili aj Francúzi. V lete minuli takmer 300 miliónov eur na nové posily, a hoci Monako ešte v tomto ročníku nebude v Lige majstrov účinkovať, očakáva sa, že spolu s PSG poriadne popremiešajú poradie favoritov. Nové zmluvy s televíznymi spoločnosťami zabezpečili anglickým klubom historické príjmy, a tak už nielen Manchester United je každoročným favoritom na zisk trofeje, rátať treba s celou anglickou štvorkou a keby mali dostatok miest, aj s kompletnou šestkou najväčších favoritov.

Nielen krajiny na Západe Európy sa však hlásia o slovo. Šachťor Doneck je rok od roka silnejší, Zenit Petrohrad čoraz drzejší, Galatasaray evidentne netrápia finančné problémy, pripravujú sa ďalší na čele s Dynamom Moskva, Steaou Bukurešť, či s odpisovanou, no stále fungujúcou Plzňou.

Tohtoročná edícia Ligy majstrov je začiatkom novej éry. V nej už nebude titul v Lige majstrov monopolizovaný pre pár vyvolených, ale otvorený kompletnému pelotónu účastníkov. Čaká nás lepšia, kvalitnejšia, vyrovnanejšia, vzrušujúcejšia Liga majstrov. Dámy a páni, začíname!