Main Content

Davis Cup: Slováci sa piatykrát zachránili

pondelok, 16. september 2013 08:05 | Autor: TASR

Davis Cup: Slováci sa piatykrát zachránili
Davis Cup: Slováci sa piatykrát zachránili | zdroj: © TASR

Bratislava 16. septembra (TASR) - Slovenskí daviscupoví reprezentanti po piaty raz za sebou zvládli záchranárske práce. Proti tenistom Švédska v bratislavskom NTC potvrdili úlohu papierových favoritov a aj v roku 2014 sa predstavia v 1. skupine euro-africkej zóny.

Žreb nového ročníka prestížnej tímovej súťaže je na programe v stredu o 12.00 SEČ v londýnskej centrále BNP Paribas.

Potenciálnymi súpermi Slovákov môžu byť Rakúsko, Chorvátsko, Poľsko, Izrael, Lotyšsko, Portugalsko, Ukrajina, Slovinsko, Rumunsko alebo víťazí októbrových duelov 2. kola play off o účasť v "druhej lige" Rusko - JAR resp. Švédsko - Dánsko. Medzinárodná tenisová federácia ITF pripustila, že žreb I. a II. skupiny euro-africkej zóny sa napokon uskutoční až v októbri po odohratí barážových súbojov. Kapitán slovenského tímu Miloslav Mečíř chce začať novú daviscupovú sezónu doma. "V uplynulých rokoch sme pri žrebe nemali príliš veľa šťastia a dostali sme v 1. kole silných súperov, navyše sme hrali vonku. Zrejme budeme vzhľadom na postavenie v daviscupovom rebríčku krajín opäť medzi nenasadenými tímami, no verím, že tentokrát sa na úvod predstavíme doma. Aj zápas proti Švédom ukázal, že prostredie v NTC je pre nás výhodou, veľakrát sme z neho už ťažili. Hráči sú zvyknutí na povrch v Aegon aréne, ktorý je predsa len trochu iný, ako na turnajoch ATP, mnohí tu trénujú už desať rokov," povedal pre TASR Mečíř.

Olympijský šampión zo Soulu 1988 tvrdí, že vrátiť sa do svetovej skupiny bude náročné. "Hráči túžia zahrať si medzi najlepšími šestnástimi tímami sveta. Postup do svetovej skupiny je pre nich veľkou motiváciou a hnacím motorom, no nebude ľahké dosiahnuť tento cieľ. Ťažko predpovedať, v akom časovom horizonte by sa nám to mohlo podariť. Konkurencia je veľmi silná a šancu dostať sa vyššie máme iba pri optimálnej forme všetkých hráčov. Nemáme taký široký výber ako mnohé iné krajiny, ktoré majú všetkých tenistov okolo 20. miesta v rebríčku ATP alebo dokonca dvoch hráčov v prvej svetovej desiatke. Zdolať ich je veľmi ťažké."

Mečíř po triumfe nad Švédmi vyzdvihol výkon Lukáša Lacka. Zverenec trénera Ladislava Simona získal vo dvojhrách dva body, keď si poradil v troch setoch s Markusom Erikssonom i Isakom Arvidssonom. "Pre Lukáša nebolo jednoduché nastupovať za stavu 2:2, no rozhodujúcu dvojhru proti Arvidssonovi zvládol výborne. Dokázal si zachovať chladnú hlavu, zahral veľmi dobre takticky a zvolil vhodné herné varianty. Verím, že úspešne daviscupové vystúpenie ho nakopne do ďalších turnajov, ktoré ho ešte čakajú v tejto sezóne."

Na margo výkonov Andreja Martina, ktorý nahradil zranenú slovenskú jednotku Martina Kližana, Mečíŕ uviedol. "Andrej v zápase proti Erikssonovi pokazil v dôležitých momentoch niekoľko ľahkých lôpt, zahral pár tesných autov. Myslel som si, že po zisku prvého setu sa uvoľní, no opak bol pravdou. Jeho súper sa zlepšoval, veľmi dobre podával. Andrej ešte potrebuje získať viac skúsenosti. Dosiahol niekoľko pekných výsledkov na challengerových turnajoch, no predsa len mu chýba častejšia konfrontácia so svetovými hráčmi. V tomto smere mu určite pomohla účasť v hlavnej súťaži na grandslamovom US Open. Jeho výkonnostný progres nie je až taký výrazný, no bodaj by bol stály."