Main Content

Bale a Ronaldo konečne spolu. Budú tvoriť históriu?

nedeľa, 15. september 2013 11:43 | Autor: Jakub Mihálik

Bale a Ronaldo konečne spolu. Budú tvoriť históriu?
Bale a Ronaldo konečne spolu. Budú tvoriť históriu? | zdroj: © TASR

V sobotňajšom zápase medzi Villarealom a Realom Madrid sa poprvýkrát v madridskom drese predstavila najdrahšia letná akvizícia Los Blancos, Gareth Bale. Prirodzene, nastúpil spolu s najväčšou hviezdou Realu, Cristianom Ronaldom. Začína sa ich spoluprácou nová éra?

Komentár Jakuba Mihálika
 
Tajnička je odkrytá. Celé týždne sa špekulovalo o tom, či, ako, za koľko a kam sa zaradí v kádri Realu waleský reprezentant Gareth Bale. Ako búrlivo sa o tom špekulovalo, tak jasný bol výsledok. Explozívny ľavák sa „prekvapivo“ zaradil na pravú stranu madridskej útočnej formácie ako protipól Cristiana Ronalda. Takmer dvestomiliónová spolupráca tak po včerajšku naplno odštartovala. No špekulácie pokračujú. Utrpí Baleovým príchodom Ronaldovo ego? Bude sa mu naďalej rovnako dariť? Chce vôbec Balea v tíme?

Futbal je hra kolektívna a tomu skôr, či neskôr musí porozumieť každý futbalista, hoci aj ten najväčší individualista. Žiaden hráč nemôže v modernom futbale vyhrávať najslávnejšie trofeje len svojpomocne. Porozumeli tomu aj dvaja najväčší individualisti v tíme Bayernu. Franck Ribéry v minulej sezóne pracoval pre tím, čoho výsledkom boli nielen klubové trofeje, ale aj individuálna pre najlepšieho hráča európskych trávnikov, ktorú Francúz obdržal pred niekoľkými týždňami. Porozumel tomu po minulej sezóne aj Lionel Messi, preto chváli príchod Neymara na každom druhom kroku.

Je trúfalé tvrdiť, že Ronaldo Balea v Madride nechce kvôli svojmu egu. Ronaldo síce rád ťahá svoje tímy, no nerád ich ťahá sám. V Manchestri United mal svoju dvojičku v Ryanovi Giggsovi a boli úspešní. Čo by za ňu dal v portugalskej reprezentácii, v ktorej Nani nespĺňa podobné kritéria. A čo by za ňu dal v drese Realu. Di María je síce kvalitný hráč, no žiari v priemere každý druhý, či tretí zápas a to nestačí. Ronaldo chápe, že svoje miesto v histórii si vybuduje len trofejami a k tým mu musí pomôcť celé mužstvo. Ronaldo chápe, že Balea potrebuje.

Profesionálny prístup Ronalda bol vidieť už pri príchode Walešana do Madridu a bol vidieť aj vo včerajšom zápase. Ronaldo odmenil potleskom, či palcom smerom nahor, každú, hoci aj nepodarenú Baleovu akciu. Takto sa dotknuté ego rozhodne nespráva.
A hoci Madridčania v prvom zápase, v ktorom obaja hviezdni krídelníci nastúpili, nevyhrali, zdá sa, že spolupráca bude fungovať. Určite, Bale nebude mať toľko voľnosti ako v Tottenhame. Ale práve to potreboval. Veľkí hráči potrebujú veľkých partnerov. História ukázala, že všetky veľké tímy museli mať vo svojom strede hráčske dvojičky. Di Stéfano mal Puskása, Pelé Garrinchu, Van  Basten svojho Guulita, United mali v deväťdesiatych rokoch tandem Giggs-Beckham, Roberto Carlos mal svojho Cafúa,  o desať rokov neskôr udivuje svet Bayern so svojou dvojkou Robbery, Barcelona má Messiho a Neymara. Škrtnime si dvojku Ronaldo – Di María a veľkými písmenami zapíšme RONALDO + BALE. Ich spoluprácou možno začína jedna z najväčších spoluprác vo futbale. Profitovať z toho môžu obaja.
 
Bale na medzinárodnej úrovni nemá šancu nikdy uspieť. Osud, ktorý postihol mnohých, vrátane jeho slávneho krajana Giggsa. Ronaldo nemá potrebnú oporu v reprezentácii, hoci blízko k titulu mal v roku 2004, keď opačnú stranu ihriska brázdil ešte Figo. Ich jediná šanca na to, ako si zabezpečiť miesto v histórii je vzájomná spolupráca v drese Realu Madrid. Veľmi dobre si to uvedomujú, a preto sa k sebe správajú s obrovským rešpektom. Jedna vec je však uvedomovať si a druhá vec aj skutočne dosiahnuť. Bude dvojka Banaldo tak úspešná, ako sa od nej očakáva?
Odporúčané články