Main Content

Hokej: V novom ročníku extraligy 35 rozhodcov, vyťažený Baluška

štvrtok, 12. september 2013 10:05 | Autor: TASR

Bratislava 12. septembra (TASR) - Tridsaťpäť rozhodcov by sa malo objaviť v nastávajúcej sezóne hokejovej Tipsport extraligy. Z tohto počtu bude 13 hlavných arbitrov - Vladimír Baluška, Tomáš Bundil, Peter Jonák, Branislav Jura, Daniel Konc, Juraj Konc, Jozef Kubuš, Rudolf Lauff, Peter Lokšík, Róbert Müllner, Milan Novák, Peter Stano, Miroslav Štefík a 22 čiarových - Roman Bednár, Andrej Bogdaň, Vladimír Brath, Rastislav Gajan, Róbert Gavalier, Tomáš Holienka, Martin Jobbagy, Martin Junek, Lukáš Kacej, Martin Korba, Michal Orolin, Tibor Rovenský, Slavomír Sčensný, Peter Šefčík, Martin Smrek, Vladimír Smerek, Vladimír Snášel, Juraj Tornay, Jozef Tvrdoň, Peter Tvrdoň, Miroslav Valach, Roman Výleta.

"Nováčikmi medzi hlavnými sú Tomáš Bundil, Milan Novák, Peter Stano a po roku sa medzi nich vrátil aj Jozef Kubuš," uviedol v rozhovore pre TASR predseda Komisie rozhodcov SZĽH Peter Ország. Ako zaujímavosť označil, že až traja z nich (Bundil, Kubuš, Stano) merajú cez 190 cm, čo by vraj podľa neho mohlo byť pre nich nápomocné z hľadiska ich autority na ľade. "Jednoducho budú na ňom neprehliadnuteľní. Napríklad Stano je až dvojmetrovým chlapíkom a rovnako vysoký je aj Bundil. Myslím si, že by to mohlo byť pre nich takou malou drobnou pomôckou. U čiarových sme prikročili k miernemu zoštíhleniu kádra o troch a staronovým v ňom je Michal Orolin, ktorý vlaňajšok vynechal z pracovných dôvodov." Kvôli nim chýbal počas uplynulej sezóny aj hlavný Jozef Kubuš. "Mal veľmi vážne pracovné povinnosti, pre ktoré sme ho museli stiahnuť z medzinárodnej scény a naozaj len v minimálnej miere sa objavoval na domácej. V tomto roku sa mu však už podarilo vybaviť si všetky náležitosti so zamestnávateľom a veríme, že sa opäť stane plnohodnotným členom nášho rozhodcovského zboru."

Aj pred touto sezónou všetci rozhodcovia absolvovali previerkové semináre. "Dávajú nám o nich základný obraz o tom, ako sú pripravení po fyzickej stránke," povedal Ország. "V tomto roku to bolo trocha špecifické v tom, že na Slovensku sa v letnom období konalo veľa turnajov, hlavne mládežníckych, ale aj klasické turnaje seniorov, ako Rona Cup, Zábojníkov memoriál, Tatranský pohár. Preto sme previerkový seminár organizovali zavčasu, už 27.-30. júla na tradičnom mieste v Poprade. Za podpory domáceho klubu HK, ale aj mesta sa nám podarilo vybaviť výborné zázemie. A už po druhý rok sme pre rozhodcov pripravili aj vynášku nákladu do vysokohorského prostredia na základe požiadavky vysokohorských chatárov. Takúto vynášku využívame aj na tzv. stmelenie kolektívu, pretože rozhodcovia v rámci nej museli teraz vyniesť náklad ťažký až 73 kg. Vytvorili sme pri nej štyri 4-členné družstvá rozhodcov, ktoré sme nakombinovali tak, aby pod záťažou dokázali medzi sebou komunikovať, navzájom si pomáhať presne tak, ako je to potrebné aj na ľade. Musím povedať, že o 30 percent zvýšenú záťaž absolvovali všetci chlapci výborne a sme veľmi spokojní. Keďže ten prvý seminár bol dosť skoro, tak naša komisia zorganizovala 7. septembra ešte jeden v Žiline, aj za pomoci miestneho MsHK. Na ňom sme rozhodcov otestovali po atletickej a kondičnej stránke, ako aj po korčuliarskej. Môžem zodpovedne vyhlásiť, že naši rozhodcovia sú naozaj dobre pripravení na záťaž, ktorú očakávame, že prinesie aj 21. ročník Tipsport extraligy."

Čo sa týka nasadzovania rozhodcov na jednotlivé zápasy, nič sa nezmenilo. Základom rozhodovania je na Slovensku stále ešte systém troch rozhodcov. "Jednak je to samozrejme spôsobené aj počtom arbitrov, ktorých máme, a svoje zohrávajú aj ekonomické možnosti. Preto základný systém rozhodovania bude v trojici s tým, že do vybraných stretnutí budeme nasadzovať aj štvoricu rozhodcov. V play off to už od začiatku bude štvorica (2+2), delegácie rozhodcov budú tajné. Aj v tomto roku budú rozhodcovia označení číslami a nie menovkami. Táto zmena nám priniesla pozitívne ohlasy a to hlavné, čo sme týmto sledovali, bolo skultúrnenie prostredia na našich zimných štadiónoch. Myslím si, že táto zmena naozaj priniesla svoje ovocie a atmosféra na našich ZŠ sa aj vďaka takejto drobnosti zlepšila," vysvetlil Ország.

Aj v tomto ročníku sa na slovenských extraligových zápasoch objavia zahraniční rozhodcovia. Stane sa tak na základe výmenného programu v rámci spolupráce SZĽH a IIHF. "Na Slovensku sa tak v 12 vybraných stretnutiach objavia zahraniční rozhodcovia z top hokejových krajín - Fínska, Švédska, ČR, Ruska, Švajčiarska a Nemecka. Z našich rozhodcov v ňom budú Baluška, Kubuš a Müllner, ktorí budú nasadzovaní na zápasy špičkových európskych hokejových líg zo spomenutých krajín. Okrem toho budeme aj v tejto sezóne pokračovať vo veľmi osvedčenej spolupráci s českým zväzom. Do tohto programu sme zaradili štyroch našich hlavných rozhodcov Balušku, Kubuša, Müllnera a D. Konca a skúšobne plánujeme zaradiť aj piateho. Je ním Tomáš Orolin, ktorý je našim 'druhoročákom' v kádri hlavných. Táto štvorica sa objaví vo vybraných zápasoch českej Tipsort extraligy," skonštatoval šéf Komisie rozhodcov SZĽH.

Mimoriadne vyťaženým rozhodcom tak bude hlavne Vladimír Baluška. Ten patrí medzi slovenskú absolútnu špičku a zároveň aj medzi európsku a svetovú. "Svojimi výkonmi a hlavne vďaka svojmu profesionálnemu prístupu, je naozaj obrovským príkladom pre našich mladých, ale aj zahraničných rozhodcov. Obrazom jeho prístupu a výsledkov je to, že jeho meno figuruje aj v širšej nominácii na ZOH v Soči. A v týchto dňoch sa zúčastňuje v Toronte ako vybraný rozhodca z troch Európanov na predsezónnom prípravnom kempe rozhodcov NHL, kde absolvuje rovnaké testy aj prednášky, aké mávajú rozhodcovia jednej z najlepších líg na svete. A to, že sa po roku znova vrátil do KHL nás veľmi teší. V súvislosti s ňou sa nám podarilo pre neho vyrokovať také podmienky, že bude pôsobiť nielen v KHL, ale bude platným členom aj slovenského rozhodcovského zboru a bude participovať aj na spomenutom výmennom programe. Je to obrovské ocenenie jeho práce a tiež ľudí v slovenskom hokeji ako takom," reagoval Ország.

Do nového ročníka si Ország želá, aby slovenskí rozhodcovia skutočne odviedli stopercentnú prácu v každom jednom stretnutí. "My im v tom budeme fandiť. A budeme veľmi radi, ak sa podarí hlavne novým a mladým rozhodcom etablovať sa v tomto zbore tak, aby priniesli nové prvky, novú krv, príjemný vánok a vietor, ako aj pozitívne nálady na naše zimné štadióny," uzavrel šéf rozhodcovskej komisie SZĽH.