Main Content

Finančné problémy? Ale kdeže! Toto leto bolo rekordné!

streda, 4. september 2013 14:01 | Autor: Jakub Mihálik

Finančné problémy? Ale kdeže! Toto leto bolo rekordné!
Finančné problémy? Ale kdeže! Toto leto bolo rekordné! | zdroj: © TASR

V čase, keď sa do obrovských rozmerov rozkrútený prestupový kolotoč snažia futbaloví funkcionári regulovať, sme zažili toto leto prestupové obdobie, ktoré sa zapísalo do histórie. Prívlastky ako rekordné, či bohaté sú na mieste. Ešte nikdy v histórii sa totiž tak veľa nemíňalo!

Komentár Jakuba Mihálika

Že väčšina klubov balancuje nad dlhovou priepasťou, ktorá v mnohých prípadoch znamená vyradenie z európskych pohárových súťaží? V takej Malage by vám vedeli rozprávať. No zdá sa, že väčšina klubov zažíva ekonomický boom ako nikdy a to aj napriek zavedeniu finančného fair-play pravidla. Práve skončené prestupové obdobie totiž odhalilo, že kluby z 5 najlepších európskych ligových súťaží míňali viac ako kedykoľvek predtým. Padal rekord za rekordom.

Päť líg, takmer stovka klubov a celkovo 2 miliardy eur vynaložených na prestupy!

Hoci najvýraznejšie rezonovalo finančné fair-play ešte pred jeho zavedením v Anglicku, kluby Premier league paradoxne míňali najviac. Celkovo 762 miliónov eur je enormná čiastka a samozrejme historickým maximom. Hoci sa o rekordné prestupy jednotlivcov starajú najmä v Španielsku a Francúzsku, anglický problém je o to vypuklejší, že do klubov prúdi drahých hráčov niekoľko naraz a pre anglických hráčov nie je možné nájsť v zahraničí nové pôsobiská. Takmer päťstomiliónový mínus v bilancii prestupov Premier League tak vôbec nie je prekvapením.

To v iných ligách hospodárili rozumnejšie. Real Madrid sa síce postaral o rekordný prestup leta v podobe Garetha Balea, ktorý prišiel za 91 miliónov a doplnili ho drahí Isco, či Illaramendi, no Biely Balet nakoniec ukončil leto „len“ so 60-miliónovou stratou, keďže Higuaín, Ozil, Callejón a ďalší priniesli do klubovej pokladnice viac ako 100 miliónov eur. Španielske kluby dosť výrazne pocítili krízu, a tak celková bilancia +103 miliónov je určite dobrým krokom smerom k ozdravovaniu ich financií. Podobne aj Serie A neskončila v strate, keď napriek tomu, že sa pokúša obnoviť zašlú slávu angažovaním mnohých svetových es, skončila po auguste s 3-miliónovým plusom. Takto sa obchoduje!

Leto vo Francúzsku stálo kluby 150 miliónový mínus, keď hlavne Monako sa postaralo o veľkú porciu oných financií, no v ďalších rokoch sa skôr očakáva pokles vynaložených prostriedkov v rámci Ligue 1. Bundesliga už tradične míňala najmenej, keď kluby vynaložili len 263 miliónov a pri tržbe 204 miliónov nie je 60-miliónový mínus žiadnym nebezpečným znamením.

Najhoršie tak dopadla anglická Premier League. Hoci do tímov prišlo viacero futbalových hviezd, doplácajú na to domáci hráči. Nielenže si v klubov najvyššej súťaže majú problém nájsť svoje miesto, pri prípadnom záujme zo zahraničia kluby potrebujú nahnať finančnú stratu a pýtajú za nich peniaze, ktoré kluby mimo Britských ostrovov nedokážu zaplatiť.

Okrem celkových cifier za prestupy je ďalším varovným signálom fakt, že o presne 49% z celkových nákupov sa postaralo len DESAŤ európskych klubov. Alarujúci fakt, dokazujúci, že čoraz viac sa futbalové bohatstvo koncentruje do rúk, čoraz menšieho počtu klubov.

Toto prestupové obdobie opäť dokázalo, že je niečo choré v modernom futbale. Čiastky, padajúce v tomto biznise sú dychvyrážajúce a nič na nich nemení finančné fair-play ani iné pravidlá. Rebríček najhorších obchodníkov vedú kluby z Anglicka a domáci futbal trpí. Hoci fanúšikov príťažlivé správy o prestupoch lákajú, je treba niečo zmeniť, kým sa situácia úplne nevykmne spod kontroly. Alebo už je neskoro?


 

Odporúčané články