Main Content

Miroslav Stoch je opäť svetovou extratriedou, len dokedy?

streda, 28. august 2013 10:43 | Autor: Filip Chudý

Miroslav Stoch je opäť svetovou extratriedou, len dokedy?
Miroslav Stoch je opäť svetovou extratriedou, len dokedy? | zdroj: © TASR

Miroslav Stoch má veľký futbalový dar, lenže ho nevie výrazne rozvinúť. Svetlé momenty strieda s prešľapmi, ktoré brzdia jeho kariéru. Predovšetkým si to v hlave musí upratať on sám, aby nás mohol tešiť stále výkonmi, aké opäť začína ukazovať.

Komentár Filipa Chudého
 
Už pred vyše desiatimi rokmi som počul chýry o nejakom zázračnom nízkom chlapcovi, čo strieľa góly na počkanie niekde pri Nitre. Veď tento chýr letel minimálne po celom západnom Slovensku, hoci meno vtedy nebolo zaujímavé. Neskôr som už vedel, že sa jedná o Miroslava Stocha a jeho kariéru som začal pozorne vnímať ešte od čias, čo hrával v nitrianskom doraste. Samozrejme, všetkých herne prevyšoval, preto už vtedy hrával za tím do 19 rokov, hoci mal o štyri roky menej ako ostatní.
 
V Corgoň lige debutoval v tom čase ako najmladší hráč v histórií ligy, keď mal iba pár dní po 16 narodeninách. V Chelsea vynikal medzi najlepšími mladými hráčmi z celého sveta. V prvom mužstve mu dal šancu Luiz Felipe Scolari, tréner majstrov sveta. Lenže Stoch potreboval pravidelne hrávať, preto išiel hosťovať do Twente Enschede, ktorému výrazne pomohol k titulu. K nemu pomohol aj Fenerbahce, hoci tam radšej ísť nemal, ale peniaze hýbu svetom.
 
Začiatkom roka 2009 dostal šancu aj v reprezentácií, ale turnaj na Cypre bol iba jeho debutom. Stále bol totiž členom „21.“ No pred pamätným zápasom v Česku ho tréner Weiss zavolal z vedľajšieho ihriska na modelovaný zápas k „áčku“ a v ňom Stoch vynikal. Ešte stále máme v živej pamäti, ako si z českých futbalistov robil dobrý deň. Prišli MS, veľký úspech a Stochova hviezda jasne žiarila, lenže zároveň začala padať.
 
Jeho výstrelky sa začali vo veľkom preberať, hoci keby bulvárni novinári vedeli len polovicu z toho, čo som o ňom počul ja, tak by mali predplatené titulky na veľmi dlhý čas. Aký vie byť totiž skvelý na ihrisku, tak presne rovnako vie vyvádzať aj mimo neho. Škoda toho, lebo osobne si myslím, že keby sa venoval naplno iba futbalu, tak možno sa teraz svet nebaví o prestupe nejakého Balea, s ktorým sú rovesníci.
 
Ale verím, že začalo svitať na lepšie časy. Pozrel som si včerajší druhý polčas Stochovho zápasu. Áno, iba Stochovho, lebo iného dobrého hráča som na ihrisku nevidel, hoci aj Julian Draxler sa snažil. Stoch nielenže nacentroval na gól, ale hlavne sa bavil futbalom.
 
Jedna lastovička síce leto nerobí, ale hádam si to Miňo v hlave konečne upratal. Ak áno, tak za chvíľu tu mále celý kŕdeľ. A keď ten priletí, tak sa skutočne máme na čo tešiť. Ale hlavne nesmie opäť začal lietať v oblakoch, to smie iba na ihrisku a v živote nech stojí pevne nohami na zemi.
 
V diskusií sa vyjadrite, či veríte v reinkarnáciu Stochovej kariéry.