Main Content

KOMENTÁR: Wenger pod tlakom. Musí konať!

nedeľa, 4. august 2013 10:56 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Wenger pod tlakom. Musí konať!
KOMENTÁR: Wenger pod tlakom. Musí konať! | zdroj: foto TASR

Leto a prestupové obdobie je poväčšine dôvodom pre fanúšikov jednotlivých klubov, aby nabrali novú nádej pred blížiacou sa sezónou. Niektorým sa však nedostane impulzu, ktorý by v nich onú nádej vyvolal. Legendárny Arsene Wenger musí konať, aby svojich fanúšikov potešil. Čas sa totiž kráti.

Finančná stabilita nadovšetko. To je motto dlhoročného kouča londýnskeho Arsenalu, Arsena Wengera. Napriek šetreniu dokáže stále zo svojich hráčov vyžmýkať maximum a pravidelne účinkovať v pohárovej Európe. Wengerov prístup je pre mnohých sympatický, no aj tak si fanúšikovia sevelondýnskeho klubu prajú, aby sa po rokoch dostala do klubovej vitríny nejaká významnejšia trofej. A tak na konci minulej sezóny, inak šetrný Wenger, rozhodol vyhlásiť obdobie nákupov. Fanúšikovia Gunners sa opäť nažhavili, keď si predstavovali, že zdravé jadro tímu doplnia top hráči, schopní Arsenal dostať na vrchol. Veď za ostatné roky musel Arsenal za drahé prestupy svojich hráčov, za účinkovanie v Lige majstrov, či za reklamné zmluvy (napr. Puma) zinkasovať dostatok financií na to, aby raz za desať rokov pristúpili k výraznejšiemu nakupovaniu.

Dnes nám končí prvý augustový víkend a posily nikde. Sľubovaných 70, či 80 miliónov eur neopustilo účet Arsenalu. Ba čo viac, zdá sa, že Arsene pripravuje svojich fanúšikov na to, že sa posily nedočkajú:

 
„Pokúšame sa posilniť náš káder, ale základom sú mladí hráči, ktorí tu dostanú šancu – hráči, ktorí už v Premier League štartovali ako Szczeny, Jenkinson, Oxlade-Chamberlain, Wilshere, Ramsey a Walcott.Budúcu sezónu budú ešte silnejší... Potrebujeme, aby diváci za nami stáli.“ 
 
To už sme v minulosti počuli. Opäť sa tak asi dočkáme situácie, v ktorej Wenger bude dôverovať v progres svojich hráčov a odmietať veľký prestup. Arsenal už prišiel o Higuaina a ich ďalší prestupový cieľ – Luis Suarez, skôr uprednostní prestup do zahraničia ako presun do Londýna. A tak sa možnosti míňajú.
Fanúšikovia Arsenalu si môžu povedať, že aj bez posíl obsadili v minulej sezóne štvrté miesto. Stačí im to však? Stačí im štvrté miesto a nepomýšľajú na vyššie priečky? Samozrejme, pomýšľajú, ale politika Wengera im zakazuje povedať tieto myšlienky nahlas. 
 
Momentálny tím Arsenalu jednoducho nie je dosť dobrý na to, aby na titul útočil. Ba čo viac, rozdiel medzi najlepšími a Arsenalom sa ešte zvýrazni, keďže ostatné tímy narozdiel od Arsenalu počas prestupového obdobia nespia a posilňujú. Arsenal nemôže pomýšľať na titul, ak ich útočník číslo 1 je Giroud, ktorý je pomalý, nehodí sa do rýchlo hrajúceho, mladého, explozívneho tímu. Nemôže pomýšľať na titul ak mu chrbát kryjú neskúsený Sanogo, či skôr lavičkový Podolski. Nemôžu útočiť na titul, ak kvalitu na titul má maximálne pätica hráčov.
 
Inak veľmi trpezliví fanúšikovia Arsenalu sú už evidentne frustrovaní. Dali to najavo počas polčasovej prestávky zápasu proti Neapolu, keď svoj tím vybučali. Nie, nie je to znakom toho, že oní dostatočne nepodporujú svoj tím, či toho, že im na klube nezáleží. Práve naopak, je to znak toho, že vedia, že s ich milovaným klubom, ktorému platia veľké peniaze za vstupné, reklamné predmety a podobne, sa niečo deje. Wenger by nemal vyzývať fanúšikov k tomu, aby za klubom stáli, slovami, ale skutkami. Wenger by mal konečne dodržať svoje slovo a po rokoch prázdnych rečí o útoku na titul, by sa konečne mohol rozhýbať. Bučanie nech mu je budíčkom. Wenger musí konať, inak jeho, v niektorých bodoch sympatická, filozofia bude všetkým na smiech.
Odporúčané články