Main Content

KOMENTÁR: Sú v Slovane (dočasne) bezradní?

sobota, 3. august 2013 10:19 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Sú v Slovane (dočasne) bezradní?
KOMENTÁR: Sú v Slovane (dočasne) bezradní? | zdroj: foto TASR

Hanebné vypadnutie z Ligy majstrov, nepresvedčivý vstup do Corgoň ligy, následné odvolanie Samuela Slováka, vedením mužstva dočasne poverený viceprezident klubu Jozef Valovič a najnovšie aj dočasné angažovanie Dušana Galisa, a to všetko v priebehu pár dní.

Komentár Filipa Chudého
 
Začal sa nám iba august, ale v Slovane toho stihli už toľko, koľko sa niekde udeje sa celú sezónu. No to je znak toho, že niečo v klube nie je v poriadku. Časté výmeny trénerov sú v klube už na ročnom poriadku. Samuel Slovák síce vyhral na domácej scéne čo mohol, ale keďže s mužstvom zakopol o prvú európsku prekážku, tak bolo jasné, že si vykopal trénerský hrob. Je ho určite škoda, pretože má pred sebou výraznú perspektívu. Ak v Slovane nie sú úplne mimo, tak si takéhoto talentovaného trénera musia v štruktúrach klubu udržať, samozrejme, za predpokladu, že bude chcieť aj on sám. Slovák má veľké predpoklady na to, že sa raz na lavičku Slovana vráti.
 
No dovtedy pretečie Dunajom veľa vody, pričom bude zaujímavé sledovať, koľkých trénerov medzitým odplaví. Ale aby sa tak stalo, tak by musel najprv aj nejaký prísť, alebo už prišli? Jozef Valovič na začiatku pracovného týždňa dočasne prevzal prípravu mužstva. Teraz na konci pracovného týždňa už dostal aj nadriadeného, pretože Dušan Galis bude pôsobiť ako poradca realizačného tímu s rozšírenými kompetenciami. V praxi to znamená, že bude sedieť na lavičke, mať hlavné slovo, ale tréningový proces nepovedie. Niečo na spôsob anglického manažéra, čo Galis v klube praktizoval už v 90-tych rokoch. Ale Slovan aj naďalej hľadá nového trénera, preto aj toto má byť iba dočasné riešenie.
 
Vedenie Slovana Bratislava sa teda rozhodlo dať dve dočasné alternatívy na riešenie jednej situácie. Belasí podľa vlastných vyjadrení pokračujú v hľadaní nového trénera, ale možné je asi všetko.
 
Dušan Galis si zobral mesačnú dovolenku, ale aj tak sa nemá kam ponáhľať, veď v parlamente majú letnú prestávku a začnú „makať“ až v septembri. Ale čo ak sa mu trénerské remeslo opäť zapáči a vedenie bude tiež spokojné? Potom by vôbec neprekvapilo, kedy sa po dlhých rokoch vrátil aj natrvalo na lavičku belasých. Tandem Galis-Valovič stál za doteraz poslednou zlatou generáciou Slovana, keď hráči hrali so srdcom a fanúšikovia vypredávali Tehelné pole.
 
Ale to všetko sú teraz iba spomienky. K niečomu podobnému vedie ešte dlhá cesta, na ktorú sa klub navyše ešte ani nevydal. Terajšie dočasné riešenia iba zakrývajú bezradnosť vedenia klubu. Voľba nového trénera je dôležitá vec, vyžadujúca rozvahu, ale prílišné otáľanie tiež veci nepomôže.  
 
V diskusií sa vyjadrite, čo hovoríte na tieto (dočasné) riešenia.