Main Content

Video: ME 19: Trapas v Litve. Srbom zahrali nesprávnu hymnu

utorok, 30. júl 2013 22:19 | Autor: Jakub Mihálik

Video: ME 19: Trapas v Litve. Srbom zahrali nesprávnu hymnu
Video: ME 19: Trapas v Litve. Srbom zahrali nesprávnu hymnu | zdroj: foto uefa.com

Nielen na Slovensku zažívame trapasy s nesprávnymi hymnami, či názvami štátov. Ten najnovší trapas sa podarilo vyrobiť na oficiálnom podujatí pod záštitou UEFA, keď v semifinále ME do 19 rokov organizátori v Litve zrovna nepotešili srbských reprezentantov.

Srbskí futbaloví reprezentanti do 19 rokov nastupovali k pondelkovému zápasu ME do 19 rokov, poriadanom v Litve, proti Portugalsku v roli jednoznačného outsidera. Ich sústredenosť ešte viac naštrbila situácia hneď z úvodu, keď pri nástupe oboch mužstiev miestny orchester začal hrať namiesto srbskej hymny tú juhoslovanskú. Prekvapenie mladých hráčov zachytili aj kamery. Srbskí futbalisti zobrali situáciu s úsmevom a po nesprávne odohratej hymne sa v klbku venovali tej pravej hymne, ktorú si už zanôtili sami. Šťastím organizátorov je, že namiesto Srbov nestáli na ihrisku napríklad Chorváti, ktorí na časy spoločnej Juhoslávie nespomínajú v najlepšom a katastrofický scenár, v ktorom by Srbom zahrali chorvátsku hymnu, či naopak, si už ani len nechceme predstaviť.

Srbov však nakoniec tento trapas nerozhodil a cez favorizované Portugalsko prekvapivo postúpili po penaltovom rozstrele.

V Litve odohraná hymna prestala byť oficiálnou hymnou na území Srbska po tom, čo samostatnosť vyhlásila Čierna hora, a tak sa organizátori „sekli“ „len“ o 7 rokov.  Nuž, nielen na Slovensku sa dejú faux-pas.