Main Content

KOMENTÁR: Štruktúra vedenia Slovana sa musí zmeniť!

streda, 31. júl 2013 10:24 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Štruktúra vedenia Slovana sa musí zmeniť!
KOMENTÁR: Štruktúra vedenia Slovana sa musí zmeniť! | zdroj: foto TASR

Po hanebnom vypadnutí nášho majstra Slovana Bratislava z Ligy majstrov, sme vymenovali hlavné dôvody tohto neúspechu, včera sme sa pozreli aj do trénerského a hráčskeho stavu, no a dnes si rozoberieme to najdôležitejšie, vedenie Slovana.

Komentár Filipa Chudého
 
15. júla 2008 doslova vybuchla bomba, ktorá zatriasla nielen futbalovým Slovenskom. Jeden z najbohatších Slovákov, Ivan Kmotrík, kúpil 51 % akcií ŠK Slovan Bratislava futbal a.s.. Predchádzajúci majiteľ Ľudovít Černák, ktorý zachránil Slovan pred bankrotom, dopredu upozorňoval, že ekonomicky klub stabilizuje a po čase nájde preňho silného partnera. To sa vlastne aj stalo, lebo silnejšiu osobu v našom futbale by ste hľadali iba ťažko, ale aj tak táto správa vyznela rozporuplne. Futbal je veľký biznis, kde chce byť každý úspešný. Ale aby ste ho dosiahli, tak musíte nájsť správnu cestu. A tu niekde je problém Slovana, pretože za päť rokov Kmotríkovho prezidentovania, sa klub iba v jednej sezóne dokázal presadiť na európskej scéne, čo je málo na klub takéhoto mena.
 
Majiteľ klubu Ivan Kmotrík, je známy tým, že do svojich podnikov angažuje najlepších ľudí v danom odbore, ktorý sa starajú o rast jeho firiem. Ale Slovan v ostatných rokoch nerastie, skôr by sa dalo povedať, že stojí na mieste. Fanúšikovia už dlho chcú hlavu Petra Kašpara, no treba si uvedomiť, že vedenie klubu je poddimenzované. Kašpar robí až príliš veľa vecí v športovej oblasti, čo nemôže fungovať a ani nefunguje. Tento český funkcionár dlhodobo žijúci na Slovensku má veľa kontaktov a skúseností, o ktoré by klub prísť nemal, ale ťarcha by sa mala rozložiť na viac ľudí. Preto by mal klub angažovať skôr ďalších odborníkov, čo sa letným príchodom Jozefa Valoviča trochu naplnilo, ale stále je to málo.
 
Kedy bol Slovan najsilnejší? Keď jeho kostru tvorili odchovanci klubu! A práve toto si musia v klube uvedomiť. Veď za ostatné roky klub vychoval iba minimum kvalitných hráčov. Síce ešte pomerne novovybudovaná akadémia klubu je na slovenské pomery nadštandardná, no na tie európske nemá. S novým štadiónom sa síce myslí aj na toto, ale lepšie pracovať by sa malo už teraz, pretože inak by sa zbytočne stratili ďalšie minimálne dva roky.
 
Ak si klub vychová aspoň polovicu zostavy z odchovancov, tak bude úspešný. Samozrejme, ani Barcelona si nedokáže vychovať všetkých potrebných hráčov, preto je tiež dôležité doplnenie z vonka. Ide o dva smery, získať najlepších Slovákov z iných klubov a tiež legionárov, ktorí dajú klubu aj iné prvky. Poviete si, však tieto veci Slovan robí. Áno, síce robí, ale asi zle. Klub totiž nemá dobrú úspešnosť pri zháňaní posíl, keby sme išli meno po mene, tak by bola možno 50 %-ná a možno ani to nie. Pritom v tejto oblasti by mal byť dobrý klub úspešný na aspoň 80 %, pretože inak sa iba zbytočne strácajú peniaze.
 
Ako to spraviť? Veď je to jednoduché, treba mať prepracovaný scouting. A toto Slovan nemá. Klub iba dostane tip od nejakého manažéra a ide si hráča pozrieť, čo nestačí. Slovan by si mal zriadiť oddelenie pre vyhľadávanie hráčov, pričom možno by stačilo zamestnať iba pár ľudí s dobrým okom. Tí by obiehali zápasy a hľadali. Pričom by boli platení na základe svojich schopností. Každý úspešný klub toto má.
 
Slovan je najbohatší slovenský klub, ale veľa muziky si za to nekúpil. Hovorí sa, že ryba smrdí od hlavy... Preto iba ďalšia výmena trénera, či nejaké rošády v hráčskom kádri nepomôžu, ak teda hovoríme o dlhodobom horizonte. Prvých päť Kmotríkových rokov v Slovane neprinieslo dostatok úspechov v porovnaní s vloženými investíciami, preto by si mal aj majiteľ klubu uvedomiť svoje chyby. Štruktúra Slovana sa musí zmeniť, musí byť v nej viac belasej a potom bude aj viac úspechov. Ak nie, tak klub bude aj naďalej iba prešľapovať na mieste.
 
V diskusií sa vyjadrite, čo by ste v Slovane zmenili vy?