Main Content

KOMENTÁR: Je Gareth Bale skutočne hodný 120 miliónov eur?

utorok, 30. júl 2013 11:40 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Je Gareth Bale skutočne hodný 120 miliónov eur?
KOMENTÁR: Je Gareth Bale skutočne hodný 120 miliónov eur? | zdroj: foto TASR

Ďalšia zo zástupov prestupových ság sa týka waleského reprezentanta a jedného z najlepších hráčov na svete, Garetha Bale. O služby krídelníka Tottenhamu má eminentný záujem Real Madrid. Spurs za svoj klenot pýtajú rekordnú 120-miliónovú prestupovú sumu. Oprávnene?

 

Real Madrid je klubom, ktorý chce vo svojom strede mať tých najlepších na svete. Navyše je klubom, ktorý príliš nehľadí na prestupovú sumu, ak ide o niekoho, kto zapadá do ich herného a marketingového prejavu. Preto neváhajú vrhať na prezidenta Tottenhamu, Daniela Levyho jednu ponuku obrovských rozmerov za druhou. Súčasná suma, ktorú v Tottenhame žiadajú však už trochu vybočuje aj z madridského priemeru.

Tottenham je klubom, ktorý sa za ostatné roky snaží predrať sa medzi štvoricu najlepších klubov v Anglicku, čo by im zabezpečovalo účasť v Lige majstrov. A za to isté obdobie zistili, že kľúčom k tejto méte je udržanie klenotu svetového futbalu, Garetha Balea. Jeho prínos pre klub je jednoznačný. V podstate sám držal v minulej sezóne šancu Spurs v posledných kolách, keď zaznamenal päť gólov a dve asistencie v posledných siedmich vystúpeniach Kohútov v lige. Nestačilo, ale nie kvôli Baleovi, ktorý sa do formy dostal aj napriek predchádzajúcemu zraneniu. Spurs preto vedia, že Balea pustiť dobrovoľne nemôžu. Na druhej strane však stojí fakt, že prezident klubu sľúbil uvoľniť hráča, ak klub nedosiahne na Ligu majstrov. Aj preto sa Bale búri a chce prestup, chce novú, lákavú výzvu. Bitka dvoch záujmov tak spôsobila to, že Tottenham síce povolí prestup, ale za sumu, ktorú by žiaden iný klub pravdepodobne nezaplatil. Veď 120 miliónov je najväčšia prestupová suma v histórii futbalu. Za túto sumu by Real mohol kúpiť 2 Edinsonov Cavani, 4 Iscov a dokonca 10 Tevezov. Tottenham stojí na svojom, neprijal 100-miliónovú ponuku Realu, neprijal ani ponuku 60 miliónov plus Di María a Coentrao, no zdá sa, že na 100 miliónov plus Coentrao pristúpia. Otázkou je, či oprávnene.

Real Madrid dal za svojho najlepšieho hráča Cristiana Ronalda necelých 100 miliónov. Ronaldo je ťahúňom mužstva, ktorý dal 201 gólov v 199 zápasoch, prekonáva rekord za rekordom, ťahá celý tím a do klubu prináša neuveriteľné množstvo peňazí z marketingových aktivít. Vo svetle tejto skutočnosti je 120 miliónov za Balea priveľa. Na druhej strane však Gareth Bale predstavuje to, čo Real Madrid potrebuje. Hoci Real zažíva výborné prestupové obdobie, v rámci ktorého priviedli do klubu štyroch mladých, nádejných, no pre seniorský futbal už pripravených futbalistov, predsa len potrebujú k Ronaldovi hráča, ktorý by ho odbremenil, ktorý by bol akýmsi Neymarom k madridskému Messimu. Bale takým hráčom je. Bale je prakticky mladšou kópiou Cristiana Ronalda. Aj on, rovnako ako Cristiano, začínal viac z kraja, v uplynulej sezóne sa však viac posunul do stredu, odkiaľ je omnoho strelecky produktívnejší, rovnako ako Cristiano v sezóne 2006/2007. Gareth Bale zapracoval aj na svojom marketingovom profile. Fyzicky vyspel, absolvoval operáciu uší a razom sa z neho stal reklamný artikel, ktorý má napríklad reklamu na newyorksom Time Square. Aj preto je z neho práve teraz vhodný prestupový cieľ vždy dvojstranne zmýšľajúceho Florentina Pereza.

Ak teda máme uvažovať o tom, či je 120 miliónová prestupová suma za Garetha Balea oprávnená, tak musíme povedať, že nie. Poprvé, žiaden hráč nie je hodný toľkých peňazí. Podruhé, žiaden hráč, snáď s výnimkou Messiho, nemôže stáť o 20 miliónov eur viac ako najdrahší hráč v histórii, Cristiano Ronaldo, a to ani v počítačovej hre. Nie, Real Madrid nerobí z hľadiska financií dobrý nákup. Dokonca by sa dalo špekulovať o tom, či by Madrid potreboval Balea, nech už by stál hocikoľko. A preto: Je skutočná hodnota Garetha Balea na úrovni presahujúcej 100 miliónov eur? Rezolútne NIE. Kúpi ho Real Madrid aj napriek tomu? Jednoznačne áno.
 

 

Odporúčané články