Main Content

Slovan opäť hľadá trénera, zmeny čakajú aj kabínu, rez je potrebný

utorok, 30. júl 2013 10:01 | Autor: Filip Chudý

Slovan opäť hľadá trénera, zmeny čakajú aj kabínu, rez je potrebný
Slovan opäť hľadá trénera, zmeny čakajú aj kabínu, rez je potrebný | zdroj: foto TASR

Takmer na deň presne musí Slovan opäť hľadať nového trénera. 29.7.2012 sám abdikoval Vladimír Weiss a 28.7.2013 skončil aj jeho nástupca Samuel Slovák. Ale to nebudú jediné zmeny v belasých radoch, pričom by mali prísť aj ďalšie.

Na začiatku sezóny sme pri odhade životnosti trénerov pri Samuelovi Slovákovi napísali: „Buď dosiahne všetko alebo sa môže baliť. Slovák síce vyhral so Slovanom double, ale ak neuspeje v pohárovej Európe a ani v lige to nepôjde hladko, tak je vysoko pravdepodobné, že bude odvolaný.“ Tieto riadky majú iba dva týždne. Potvrdilo sa to, že Slovan je klub s maximalistickými ambíciami, kde sa neúspech trestá. Ale toto sa nebude týkať iba trénera, ale aj hráčskeho kádra a malo by sa to dotknúť aj vedenia klubu, inak sa klub nepohne.
 
Teraz nebudeme rozoberať klubové vedenie, skôr sa zameriame na momentálne fakty. Slovák teda skončil a hľadá sa jeho nástupca. To je aktuálne základná téma a vákuum dočasne preklenie Jozef Valovič. Novým trénerom Slovana bude s veľkou pravdepodobnosťou Čech, pretože slovenský trh momentálne neponúka silné meno. Griga si chce od futbalu oddýchnuť, Hippov návrat do Slovana asi nie je aktuálny a iné mená sú buď zamestnané alebo na Slovan ešte nedorástli.
 
Najčastejšie sa spomína meno Jozefa Chovanca, ktorý sa chvíľu spájal aj so slovenskou reprezentáciou, pričom vánok fúkal od Petra Kašpara, ktorý je aj vo výkonnom výbere SFZ. Tu iba pripomenieme, že Chovanec bol už v minulosti za trénera Slovan predstavený, no nemecký kapitál vtedy do Slovana neprišiel, a tak ani Chovanec. Niektoré správy hovoria o Petrovi Radovi a Františkovi Strakovi, čo sú tiež prestížne české trénerské mená. Mohol by sa do toho pripliesť aj Pavel Hapal, pretože ten to má v poľskom Lubine riadne nahnuté. Hapal už raz s Kmotríkom dohodnutý bol, ale po náhlom konci Weissa v Rusku sa nestal nakoniec trénerom Petržalky. Hapal potom odštartoval svoju úspešnú kariéru v Nitre.
 
Vyriešenie trénerskej otázky otvorí otázniky v hráčskom kádri. Ale bez ohľadu na to, je na odchode dvojica Marko Milinkovič – Mamadou Bagayoko, ktorá už v Trenčíne nebola ani na súpiske. Prvý našu ligu prerástol, chce ísť vyššie a ak chce Slovan na ňom zarobiť, tak teraz má poslednú šancu. Na Bagayoka prišla ponuka ešte pred zápasom v Razgrade a Slovan sa jeho odchodu brániť nebude. Ďalší pohyb smerom von by si mal riadiť už nový tréner, ale zopár hráčov si dosť zavarilo (Kladrubský, Putnocký, Kolčák...).
 
Smerom dnu tiež určite nastane pohyb, ktorý sa bude odvíjať aj od odchodov. Že musí prísť skúsený stopér, je jasné asi každému, ale toho Slovan hľadá márne už dlho. Aktuálne sa otvorila aj brankárska otázka, ale tú by klub riešil iba v prípade Putnockého odchodu. No napríklad bývalý brankár belasých Marián Kelemen stratil miesto vo Vroclave, čo vynára otázniky. Ak odíde Bagayoko, tak bude musieť prísť aj ďalší krajný obranca. Slovan sa často obzerá po domácej scéne, kde sa otvára niekoľko zaujímavých mien, keďže hráčom ako Štefánik, Kleščík, Baéz, Holúbek či Turňa sa v zime končia zmluvy, čiže aj ich kluby by mali záujem ich speňažiť, preto je pravdepodobné, že niektorí z nich sa čoskoro stanú hráčmi Slovana. Ale odchodom dvojice Milinkovič – Babayoko by sa belasým otvoril aj priestor pre hráča mimo EÚ, čo by zrejme tiež využili.
 
Je verejným tajomstvom, že kabína Slovana je rozhádaná, čo sa prejavuje aj na ihrisku. Preto bude musieť vedenie belasých zvážiť každý odchod a príchod, pretože bez dobrej klímy v kabíne sa úspech nikdy nedosiahne. A Slovan si nemôže dovoliť byť na posmech!
 
V diskusií vyjadrite svoj názor, koho tipujete za nového trénera Slovana a aké hráčske zmeny očakávate.