Main Content

KOMENTÁR: Vitaj späť v realite, Pep!

nedeľa, 28. júl 2013 11:17 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Vitaj späť v realite, Pep!
KOMENTÁR: Vitaj späť v realite, Pep! | zdroj: foto TASR

Len pred nedávnom nám skončila sezóna 2012/2013, ktorá v rámci nemeckého a európskeho futbalu patrila Bayernu Mníchov. Ich v ostatných rokoch najvážnejší súper, Borussia Dortmund, ostala v tieni. Po včerajšku je však jasné, že Dortmundčania chcú v novej sezóne Bayern vyzvať na „férovku“. A môžu uspieť.

Pep, vitaj naspäť v realite! Takúto správu vyslal včera svojmu trénerskému náprotivkovi kouč Borussie Dortmund, Jurgen Klopp. Katalánsky tréner, Pep Guardiola prebral v lete megaúspešný Bayern s cieľom posunúť ho ešte na vyšší level. Včera sa vo svojom prvom vystúpení v rámci „ostrých“ zápasov presvedčil, že ho v Mníchove čaká poriadne dlhá cesta.
 
Kto by to už len čakal? Veď Bayern v minulej sezóne dominoval spôsobom, aký sme nevideli už niekoľko rokov. Vyhral s prehľadom Bundesligu, keď prehral jedinýkrát. Vyhral aj nemecký pohár. A v Lige majstrov predviedol spanilú jazdu, pri ktorej len málokto pochyboval, že sa ušatá trofej do Mníchova nepozrie. Po historickom treble prišiel do klubu nový tréner, považovaný za jedného z najlepších lodivodov vo svete futbalu. Po ňom nasledoval Mario Gotze, či Pepov vyvolenec, Thiago. Tí doplnili už aj tak hviezdny tím, ktorý minulú sezónu nemal takmer žiadnu slabinu. Preto sa očakávalo, že Nemecko minimálne na rok opanuje jednoznačne Bayern. Veď ich ostatní súperi ako Bayer, Schalke, či iní vôbec neposilňovali. Je tu však Borussia.
 
Hoci klub prezidenta Watzkeho prišiel o svojho najžiadanejšieho hráča, Maria Gotzeho, a hoci si prestup skúšal vynútiť aj Robert Lewandowski, manažmentu klubu sa podarilo rozumnými nákupmi vyslať do Bayernu jasný signál: Sme ešte silnejší a pripravení bojovať. Včerajší zápas toho bol jasným dôkazom. Kloppovi zverenci pristrihli Bayernu preventívne krídla, aby si náhodou nemysleli, že to budú mať v novom ročníku jednoduché.
Hráči BVB včera na svojho súpera doslova poľovali. Neustály pressing, vysoké tempo, bezchybná hra. Akoby hráči Dortmundu ani neboli v plnej príprave. Naopak ich súper evidentne nenačasoval prípravu a včera vôbec nevyzeral ako víťaz Ligy majstrov.
 
Pep sa síce s klubom ešte len zžíva, no už prvé kroky vyvolávajú u fanúšikov otázniky. Thiago ako jediný defenzívny záložník, zraniteľná obrana, posun pozícií etablovaných hráčov ako Muller, či Robben. To všetko sme mohli včera odpozorovať a na tom všetkom bude musieť Guardiola zapracovať.
Do novej sezóny tak môžu vstupovať sebavedomejšie Dortmundčania. Zatiaľ, čo v Mníchove všetku energiu venujú zvykaniu si na nové veci, vo Vestfálsku pokračujú v správnom kurze. Guardiola sa môže pripraviť na to, že žltočierny tím mu bude v pätách počas celej sezóny.
 
Odporúčané články