Main Content

KOMENTÁR: Spravodlivosť na Slovensku predsa len (ne)existuje!

streda, 24. júl 2013 11:37 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Spravodlivosť na Slovensku predsa len (ne)existuje!
KOMENTÁR: Spravodlivosť na Slovensku predsa len (ne)existuje! | zdroj: foto TASR

Pamätáte si ešte pána Jaromíra Rudu, ktorý spreneveril peniaze pripravené pre deflympiádu organizovanú pod Tatrami pred dvoma rokmi? Včera Krajský súd v Banskej Bystrici vymeral známemu podvodníkovi trest odňatia slobody vo výške 13 rokov. Spravodlivosť teda prekvapivo existuje! Či?

 

Pred dvoma rokmi otriasol Slovenskom, no v konečnom dôsledku i celým svetom, prípad zrušenej olympiády pre nepočujúcich športovcov. Tá sa mala konať na Slovensku, no šéf zväzu deflympionikov peniaze získané od sponzorov spreneveril. Celkovo išlo o 1,7 milióna eur plus úroky. Pri snahe o útek zo Slovenska bol Ruda zadržaný, ani to však nepomohlo k odvráteniu škandálu. Olympionici, hoci sluchovo postihnutí, venovali príprave na svoj športový vrchol dlhé roky tvrdej práce. Mnohí z nich už v dejisku olympiády zistili, že ich snaženie vyjde navnivoč kvôli jednému hamižnému podvodníčkovi.

Nielen športovci však utrpeli. Hanba celosvetového rozmeru sa valila na Slovensko, ktoré po dlhých rokoch malo šancu usporiadať podujatie medzinárodného charakteru, hoci nie natoľko sledovaného. Neuspeli sme. Slovensko zažilo blamáž, ľudia hromžili, zahraničie bolo zhrozené. Poviete si, takých káuz a kauzičiek je na Slovensku mnoho, no práve jej medzinárodný rozmer spravil z tejto udalosti exemplárny prípad a exemplárny je aj trest pre pána Rudu.

Krajský súd v Banskej Bystrici včera prekvalifikoval trestný čit sprenevery na obzvlášť závažný zločin podvodu a uložil Rudovi trest 13 rokov odňatia slobody. Málo? Veľa? Niekoľkokrát sme na Slovensku zažili aj menšie tresty za väčšie sumy. Z tohto hľadiska je verejnosť s výškou trestu vcelku spokojná. Spokojný je určite aj pán Ruda, ktorému síce nevyšiel plán A – ujsť s peniazmi do zahraničia, ale smutný byť nemusí. Rozhodnutie o prepadnutí majetku sa ho netýka, keďže medzičasom všetky ulúpené peniaze ukryl v zahraničných bankách. A tak v prípade dobrého správania sa už o pár rokov objaví na slobode a hriať ho bude slušný obnos peňazí. To, že urobil hanbu sebe aj Slovensku ho trápiť nemusí. Aj tak sa dovtedy na to u nás zabudne.

Sýty je teda aj vlk, ktorý dostal satisfakciu v podobe 13 rokov pre podvodníka, aj ovca, ktorá sa už po pár rokoch dostane k ľahko zarobeným miliónom. Jediným, kto v tomto prípade prehral, je šport a sú nimi hendikepovaní športovci, ktorí napriek nepriazni osudu bojovali...teda vlastne, ani sa k boju nedostali. A tak im zo všetkých zmyslov ostáva už asi len zmysel pre humor. Oni sú hluchí a spravodlivosť je slepá.

 

Odporúčané články