Main Content

KOMENTÁR: David Moyes nevykročil tou správnou nohou

utorok, 23. júl 2013 12:18 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: David Moyes nevykročil tou správnou nohou
KOMENTÁR: David Moyes nevykročil tou správnou nohou | zdroj: foto TASR

Všetci dobre vieme, v akej situácii sa po skončení Alexa Fergusona na lavičke Manchestru United nachádza jeho nástupca, David Moyes. Musí nahradiť najväčšiu trénerskú legendu, nielen v histórii klubu, ale možno aj celého futbalu. Moyesove prvé kroky však rozhodne nepresviedčajú fanúšikov United o jeho schopnostiach.

 

Určite, nie je ľahké byť Moyesom v momentálnej situácii. Tréner, ktorý po dlhoročnom úspešnom pôsobení na lavičke liverpoolskeho Evertonu, príde do klubu, kde začína od nuly. Prinajlepšom. Moyes musí sklamaných fanúšikov presvedčiť, že je on správnou náhradou Fergusona, musí okrem toho pokračovať vo víťazstvách. Zdá sa však, že Moyes na Old Trafford neprišiel so zvesenou hlavou, ide si svojou cestou. Nie všetci s ňou však môžu súhlasiť.

Prvým súbojom, ktorý David Moyes prehral bola bitka o stredopoliara Thiaga, ktorý už bol jedno nohou a štyrmi prstami z tej druhej práve v Manchestri. Moyes svoj prestupový cieľ stratil. Druhou škvrnou v očiach fanúšikov United je bezhlavý súboj Moyesa o zisk Cesca Fabregasa. Fabregas napriek svojej situácii v Barcelone nechce opustiť svoj domovský klub. Bol by za hlupáka, že toľko žiadaný angažmán po prestupe z Arsenalu skončil tak rýchlo. Navyše, Fabregas niekoľkokrát vyhlásil, že, ak v Anglicku, tak jedine v drese Arsenalu. Treťou vecou hovoriacou v neprospech spojenia Fabregas-United, je história vzájomných vzťahov, keď Cesc nie vždy hovoril o United v superlatívoch. Napriek tomu Moyes vyrukoval v uplynulých hodinách už v poradí s treťou ponukou pre Barcelonu za prestup španielskeho majstra sveta. Štyridsaťjeden miliónov za hráča, ktorý evidentne United nemá ako prioritu, je hlúposť.

Treťou, a snáď najväčšou hlúposťou Davida Moyesa je jeho verejné prezentovanie vzťahov s Waynom Rooneym. Ikona Manchestru síce hľadá novú výzvu, necíti sa v klube spokojný, no tréner so správnym prístupom by ho dokázal presvedčiť, aby v klube zostal. Veď Fergusonovi sa to už raz podarilo. Moyes miesto toho hneď na začiatku jeho pôsobenia v klube vyhlásil, že Rooney je dvojkou za Robinom van Persiem a Manchester nestojí a nepadá na populárnom Wazzovi. Kto by už po podobných vyhláseniach chcel ostať hrať pod takýmto trénerom.

Moyes riskuje, riskuje veľa. Môže stratiť priazeň hráčov, môže stratiť priazeň divákov a v neposlednom rade vedenia. Nevedno, či vôbec môže z tejto situácie vyťažiť. Ak sa mu aj podarí prestup Fabregasa, práve Moyes bude pod drobnohľadom médií, ktoré budú striehnuť ako supi na to, či 41 miliónovú sumu dokáže splatiť. A ak odíde z klubu Rooney, ..., to si ani nevieme predstaviť. Moyes si v Manchestri hneď od začiatku vzal lopatu a ak bude v nastolenom trende pokračovať, môže si začať kopať hrob.
 

 

Odporúčané články